Pelno mokesčio deklaracijos – iki spalio 3 dienos

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo (Žin., 2001, Nr.-110-3992) 51 straipsnio nuostatomis, juridiniai asmenys, kurių pajamos apmokestinamos šio Įstatymo nustatyta tvarka ir kurių mokestiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, iki 2005 m. spalio 3 dienos(nes spalio1-oji yra nedarbo diena) turi pateikti už 2004 m. (metinę) pelno mokesčio deklaraciją ir sumokėti pelno mokestį.

Kartu su pelno mokesčio deklaracija turi būti pateikiama ir finansinė atskaitomybė, jeigu teisės aktų nustatyta tvarka ji privalo būti sudaryta.

Jei patvirtintas kitas mokestinis laikotarpis (ne kalendoriniai metai), deklaraciją ir finansinę atskaitomybę už mokestinį laikotarpį reikia pateikti ne vėliau kaip iki kitų mokestinių metų dešimto mėnesio 1 d.

Ribotos civilinės atsakomybės juridiniai asmenys, kurie sudaro finansinę atskaitomybę (išskyrus tuos kurie pajamas pripažįsta pagal pinigų principą) teikia metinės pelno mokesčio deklaracijos FR0475 ir atitinkamų priedų formas, o neribotos civilinės atsakomybės juridiniai asmenys, kurie nesudaro finansinės atskaitomybės, ir tie ribotos atsakomybės juridiniai asmenys, kurie pajamas pripažįsta pagal pinigų principą, teikia FR0475A ir atitinkamų priedų formas. Šių metinių pelno mokesčio deklaracijų ir priedų formos bei jų užpildymo taisyklės patvirtintos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos viršininko 2003 m. vasario 27 d. įsakymu Nr.V-58.

Pažymėtina, kad už 2004 ir vėlesnius mokestinius metus, individualios įmonės, tikrosios ūkinės bendrijos ir komanditinės ūkinės bendrijos, kurių vidutinis sąrašinis darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių, mokestinio laikotarpio pajamos neviršijo 1 milijono litų ir kurių dalyviai neturi kitų individualių įmonių ar nevaldo daugiau kaip 50 proc. akcijų (dalių, pajų) kituose vienetuose, gali, apskaičiuodamos pelno mokestį taikyti du pelno mokesčio tarifus: 0 proc. ir 15 proc. Apmokestinamojo pelno dalis, atitinkanti 25 tūkst. litų sumą, apmokestinama 0 proc. tarifu, likusi – 15 proc. tarifu.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad metinės pelno mokesčio deklaracijos FR0457A formoje šiems duomenims įrašyti tokių eilučių nėra, todėl, vadovaujantis VMI prie FM viršininko 2004 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. VA-199, kuriuo papildytos metinės pelno mokesčio deklaracijos užpildymo taisyklės, individualios įmonės ir ūkinės bendrijos apmokestinamojo pelno dalį, atitinkančią 25 tūkst. litų sumą, apmokestinamą taikant 0 proc. tarifu, turi įrašyti į deklaracijos FR0475A formos 77 eilutę, o likusią apmokestinamojo pelno dalį, apmokestinamą 15 proc. tarifu, į deklaracijos FR0475A formos 75 eilutę.

Primename, kad vadovaujantis Pelno mokesčio įstatymo 50 straipsnio nuostatomis, mokesčio mokėtojas kartu su metine pelno mokesčio deklaracija ir jos atitinkamais priedais apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos teritoriniam skyriui turi pateikti Kontroliuojančių vienetų ir kontroliuojančių asmenų turtinių teisių bei prievolių ataskaitą – FR0438 formą, kuri patvirtinta Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 376 „Dėl kontroliuojamų vienetų ir kontroliuojančių asmenų turtinių teisių bei prievolių ataskaitos FR0438 formos ir jos užpildymo taisyklių patvirtinimo”. Šią ataskaitą pildo tie mokesčio mokėtojai, kurie paskutinę mokestinio laikotarpio dieną kontroliuoja kitus Lietuvos ir/ar užsienio vienetus. Taip pat šią ataskaitą pildo tie mokesčio mokėtojai, kuriuos paskutinę mokestinio laikotarpio dieną kontroliuoja kiti Lietuvos ir/ar užsienio vienetai bei nuolatiniai gyventojai, tiesiogiai ataskaitą teikiančiame vienete valdantys ne mažiau kaip 10 procentų akcijų (dalių, pajų) ar kitų teisių į paskirstytojo pelno dalį arba išimtinių teisių joms įsigyti.

Pelno mokesčio, kaip ir kitų mokesčių deklaracijas galima pateikti ir elektroniniu būdu http://deklaravimas.vmi.lt. Pateikus pelno mokesčio deklaraciją elektroniniu būdu finansinę atskaitomybę galima atsiųsti klasikiniu paštu arba pateikti tiesiogiai.

Mokesčių mokėtojo elektroniniu būdu pateikta mokesčio deklaracija turi tokią pat juridinę galią, kaip ir mokesčių mokėtojo pasirašyta. Pateikus mokesčio deklaraciją elektroniniu būdu, šios deklaracijos popieriniu formatu teikti nereikia.

Visos deklaracijų, jų priedų, ataskaitų formos ir jų užpildymo taisyklės bei Pelno mokesčio įstatymo ir Verslo apskaitos standartų nuostatų neatitikimų paaiškinimų lentelės yra paskelbtos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos interneto tinklalapyje adresu www.vmi.lt

Elvyra Jakubauskienė

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Švietimo ir konsultavimo skyriaus vedėja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.