Atleista tarnautoja triumfuoja

Vyriausiasis administracinis teismas vakar išnagrinėjo Kauno savivaldybės buvusios Turto skyriaus vedėjos Virginijos Žuromskaitės apeliacinį skundą ir paskelbė, kad ji iš darbo buvo atleista neteisėtai. „Nesu labai džiaugsmingos nuotaikos. Tokių bylų neturėtų būti”, – iš karto po teismo nutarties „Kauno dienai” sakė ji.

Priteisė 39 tūkst. litų kompensaciją

Kauno apygardos administracinis teismas prieš kelis mėnesius buvusiai tarnautojai buvo nepalankus, tad Vyriausiasis administracinis teismas buvo paskutinė instancija, galėjusi atmesti arba patenkinti buvusios Turto skyriaus vedėjos apeliaciją.

V.Žuromskaitė praėjusių metų rugpjūtį buvo atleista iš pareigų Kauno savivaldybėje „dėl tarnybinių pareigų nevykdymo”. Teismas nurodė sugrąžinti ją į buvusias pareigas, panaikinti Savivaldybės administracijos skirtą nuobaudą bei priteisti 39618 litų kompensaciją už priverstinės pravaikštos laikotarpį.

„Teismas pripažino, kad gavau užduotį, kurios neįmanoma įvykdyti. Procesas būtų greičiau pasibaigęs, tačiau Savivaldybė, kaip suprantu, mero iniciatyva, bandė man netgi baudžiamąją bylą užvesti, todėl viskas užsitęsė”, – sakė ji.

Nežino, ar mėgins grįžti

Atleidus V.Žuromskaitę iš pareigų Savivaldybėje buvo panaikintas Turto skyrius, todėl dabar miesto valdžia turėtų jai rasti kitas analogiškas pareigas. Paklausta, ar ketina grįžti į darbą, iš pradžių ji nusijuokė.

„Kartą man vienas šaunus mokytojas sakė, kad visus rimtus sprendimus reikia priimti, numigus bent vieną naktį sužinojus svarbią žinią. Apsispręsiu rytoj. Nemanau, kad man nebūtų darbo. Savivaldybėje yra apie 700 darbuotojų, todėl rasti darbo vietą specialistui, kuris turi ekonominį ir finansinį išsilavinimą, ne problema. Yra įvairių padalinių, vadovų postų. Juo labiau kad šiemet Savivaldybė priėmė apie 100 darbuotojų. Viskas priklausys nuo vadovų požiūrio. Jeigu jie į situaciją pažiūrės kaip specialistai, bus galima toliau dirbti”, – sakė V.Žuromskaitė.

Ji teigė nematanti problemų, kad grįžus į darbą tektų bendrauti su jos atleidimo siekusiais žmonėmis. „Esu komunikabili ir bendraujanti. Per visą gyvenimą tik vienas žmogus mane yra taip įskaudinęs, kad su juo nenorėčiau bendrauti. Žmonės gali keistis, atitinkamai nusiteikti. Tikiuosi geranoriškumo”, – sakė V.Žuromskaitė.

Apeliuoja į netobulus įstatymus

Miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis sakė, kad lauks teismo nutarties ir tada spręs, kaip elgtis. „Sužinosime teismo motyvus. Tada žiūrėsime, kaip mes galime nutartį įvykdyti. Buvusių pareigų nėra, bet tai išsprendžiama, nes galime pasiūlyti kitas pareigas”, – sakė jis.

R.Stanionis taip pat pritarė, kad tokių bylų neturėtų būti. „Jų būtų galima išvengti, jeigu būtų tobulesni įstatymai, reglamentuojantys tarnautojų darbą. Galbūt ateityje bus lengviau, kai bus priimti politikų ir tarnautojų etikos kodeksai, apie kuriuos dabar daug šnekama”, – sakė R.Stanionis.

Teismai palankūs ne pirmą kartą

„Kauno diena” išsamiai rašė ir apie kitą bylą, kuri V.Žuromskaitei taip pat baigėsi sėkmingai. Jai, kaip buvusiai Kauno apskrities mokesčių inspekcijos vadovei, grėsė baudžiamoji atsakomybė. V.Žuromskaitė kartu su savo buvusiomis pavaldinėmis buvo teisiamos už tarnybinių pareigų neatlikimą, dėl ko valstybei buvo padaryta didelė žala.

Teismas nepaskelbė, ar mokesčių inspektorės iš tiesų aplaidžiai atliko pareigas, o tuo pasinaudoję nesąžiningi verslininkai iš valstybės biudžeto neteisėtai susigrąžino daugiau kaip 1 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Suėjus senaties terminams, visoms savo kaltės nepripažinusioms teisiamosioms bylos buvo nutrauktos.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.