Vargo adresas – Brazilka

Kaip prieškario laikais, taip ir šiandien dalis Žaliakalnio išsiskiria lūšnų kvartalu, jau turbūt šimtą metų vadinamu Brazilka, įsikūrusiu šlaite virš Jonavos gatvės. Čia gyvenantys žmonės jaučiasi visų pamiršti ir kenčia įvairius nepatogumus.

Sklando legendos

Šlaite gyvenančius kauniečius labiausiai varo į neviltį tai, kad čia nėra fekalinės kanalizacijos tinklų, siauros gatvelės nesutvarkytos, daugelyje vietų ne tik neišvažiuojamos, bet ir sunkiai įveikiamos pėstiesiems. Gatvelėmis laksto palaidų šunų būriai.

Jonavos gatvėje šlaite esančiame name nuo 1964 metų gyvenantis ponas Antanas sakė, kad žmonės šią vietą nuo seno vadina Brazilka.

„Girdėjau tokią legendą, kad šis kampas taip pavadintas, nes visą laiką buvo labai apleistas. Dabar jau geriau čia viskas atrodo. Brazilka tęsiasi iki pat Varnių tilto. Čia ir dabar daug lūšnų. Žiūrėkite, nemažai namų jau nugriauta”, – rodė Antanas, žemyn leisdamasis apgriuvusiais laiptais.

„Tai istoriniai laiptai. Kodėl? Jei aš padarau – tai padarau. O kas kitas juos darys? Bet vis kažkas sulaužo turėklus, turime dažnai remontuoti. Dabar vėl vienas turėklas nuneštas”, – sakė vyriškis. Anot jo, čia gyvenantys žmonės gali džiaugtis nebent tuo, kad šalia yra Žaliakalnio turgus, kur galima pigiau nusipirkti maisto produktų.

Kyla naujas namas

Brazilkoje retkarčiais iškyla ir nauji statiniai. Namo statybą jau įpusėjo Stanislovas Pažereckas. „Ieškodamas žemės sklypo čia radau laisvos vietos. Lietaus kanalizacija čia yra, tik fekalinės nėra, todėl pastatysiu vietinius valymo įrenginius”, – aiškino jis.

S.Pažereckas namą statosi jau nugriuvusio namo vietoje. „Žmogus gyveno tol, kol viskas sugriuvo. Prieš dvejus metus čia labai pigiai kainavo žemė, todėl ir nusipirkau. Šita vieta turi ir pliusų, ir trūkumų. Čia šlaitas, todėl sudėtinga užvažiuoti, bet vieta netoli centro, arti nėra daug kaimynų”, – sakė būsimas naujakurys.

S.Pažereckas taip pat yra girdėjęs apie Brazilką. „Specialiai tuo nesidomėjau, bet girdėjau tokią istoriją. Prieš Pirmąjį pasaulinį karą daug žmonių važiavo darbo ieškoti už Atlanto. Ne visiems pasisekė rasti geresnį gyvenimą, todėl daugiausia vargšai žmonės grįžo atgal ir apsigyveno šiame šlaite. Kiek čia teisybės – nežinau”, – gūžčiojo pečiais jis.

Tikisi valdžios paramos

Širvintų antrajame take jau 26 metus gyvenanti Vida Padleckienė sakė, kad sunkiausia čia būna žiemą, kai gatvelės pasidengia ledu.

„Neturime privažiavimo, nėra kanalizacijos, todėl viskas bėga upeliais. Kelio nėra, todėl negalime atsivežti medžiagų, kad galėtume kažką pasiremontuoti”, – sakė moteris.

Ji pasakojo, kad gyventojai surinko parašus, prašydami įrengti kanalizaciją, nutiesti kelią. „Parašai perduoti seniūnui. Tikimės, kad tai padės”, – sakė ji.

Projektai jau rengiami

Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas sakė, kad minėtame rajone kanalizacija kelia didžiulių problemų. „Jos seniai žinomos. Kai 2003 metais pradėjau dirbti seniūnu, kartu su aplinkosaugos inspektoriumi apvažiavome tuos šlaitus. Radome apie dešimt didžiulės taršos vietų, kur nuo šlaitų bėga atvira kanalizacija. Kai kur vaizdas itin nekoks, pavyzdžiui, atvira kanalizacija bėgo pačiu Liškiavos gatvės viduriu. Labai sudėtinga situacija Širvintų gatvės pirmajame ir antrajame take”, – sakė seniūnas.

Anot B.Girdausko, yra vilčių, kad situacija bent jau kai kuriose šlaito vietose gana greitai pasikeis. „Mes įdirbį jau padarėme. Dar šiais metais Komunalinio ūkio skyrius turėtų parengti projektą ir paskelbti darbų konkursą Liškiavos gatvėje. Gal kitais metais ten bus pakloti tinklai”, – sakė seniūnas.

Seniūnija siūlo Neries kairiojo kranto sutvarkymo projektą atkarpoje nuo Jonavos gatvės iki Klinikų teritorijos. „Brazilka čia – tik vienas epizodas. Prie pat Klinikų bėga atvira kanalizacija. Apie projektą jau kalbėjomės su miesto politikais, jie pritaria projektui. Lieka laiko ir pinigų klausimas”, – teigė B.Girdauskas.

Seniūnas pažymėjo, kad ir patys gyventojai kalti dėl atviros kanalizacijos upelių. „Anksčiau žmonės buvo įpratę kanalizaciją nuvesti į šlaitą, tačiau jie negalvojo, kad žemiau kiti gyvena. Taip vieni kitus ir teršia. Gyventojai turi nuotekų surinktuvus, fekalijų šulinius, kurių turinį turi periodiškai išvežti. Bet kai duobės persipildo, viskas bėga žemyn”, – sakė B.Girdauskas.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.