Uraganų kategorijos

Link JAV Teksaso valstijos artėjantis uraganas „Rita” toliau stiprėja. Trečiadienį jis virto 4-osios kategorijos uraganu. Būtent tokio stiprumo „Katrina” prieš kelias savaites nusiaubė Naująjį Orleaną. Uraganai, priklausomai nuo jų intensyvumo, pagal vadinamąją Safiro Simpsono (Saffir Simpson) skalę skirstomi į penkias kategorijas. Pagrindiniai požymiai, lemiantys jų stiprumą, yra vėjo greitis ir griaunamoji jėga.

1-osios kategorijos uraganas: vėjo stiprumas siekia nuo 119 iki 153 kilometrų per valandą. Jis padaro tik minimalių nuostolių – aplaužo medžius, apgadina blogai pastatytus pastatus.

2-osios kategorijos uraganas: vėjo stiprumas siekia nuo 154 iki 177 kilometrų per valandą. Jis ne tik rauna su šaknimis medžius ir plėšia iškabas, bet gali apgadinti ir namų stogus, langus bei duris. Užtvindomi pakrantėje esantys keliai ir gatvės, nuo inkarų nuplėšiami maži laivai. Pakrantės regionų gyventojams rekomenduojama pasitraukti į saugias vietas.

3-iosios kategorijos uraganas: vėjo stiprumas yra nuo 178 iki 209 kilometrų per valandą. Toks uraganas griauna mobilius pastatus, taip pat nedidelius statinius netoli jūros. Vėjas trupina stiklus ir plėšia namų stogus. Dideli medžiai išverčiami su šaknimis arba tiesiog nupučiami. Potvyniai yra stipresni. Rekomenduotina evakuoti maždaug 400 metrų pločio pakrantės ruožą.

4-osios kategorijos uraganas: vėjo stiprumas – nuo 210 iki 249 kilometrų per valandą. Toks uraganas padaro didžiulių nuostolių pastatams. Sunaikinami arba nupučiami mobilūs namai. Vėjas ir bangos smarkiai apgadina arba sugriauna pakrantėje stovinčius pastatus, apsemiamos žemiau esančios vietovės. Būtina plataus masto žmonių evakuacija. Priešingu atveju jie gali žūti arba nukentėti.

5-osios kategorijos uraganas: vėjo stiprumas viršija 250 kilometrų per valandą. Jo sugriovimai yra katastrofiško masto. Kyla dideli potvyniai. Griaunami pastatai. Masiškai plėšomi namų stogai, trupinami langai ir durys. Pakrančių ruožuose kartais būtinos didelės evakuacijos akcijos. Kas nespėja pasitraukti į saugias vietas, gali nukentėti arba žūti.

2005-09-21 15:43

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Uraganų kategorijos"

  1. abra

    siaubas, vargsai tie zmones, kurie gyvena pietinese pakrantese 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.