Lietuvoje – įtariamasis, tėvynėje – kankinys

Lietuvoje sudužusio naikintuvo Su-27 pilotas Valerijus Trojanovas per kelias dienas tapo vienu garsiausių Rusijos žmonių.

Vienų akyse jis – didvyris, kitų – kankinys.

Tuo tarpu pats pilotas su žmona Olga įsikūrė sostinės Žvėryno rajone esančiame „Balatono” viešbutyje.

Pora gyvenimu neturėtų skųstis, nes kelios dešimtys Rusijos piliečių, sulaikytų už įvairius nusižengimus Nigerijoje, Australijoje, Ispanijoje ar kitose šalyse, laikomi gerokai prastesnėmis sąlygomis.

Kiekviena Trojanovų praleista para dviviečiame numeryje Rusijos ambasadai Vilniuje kainuoja apie 300 litų.

Vienintelis nepatogumas – greta pastato budi ginkluoti Lietuvos karo policininkai.

Pareigūnai stebi, kad V.Trojanovas nepažeistų namų arešto reikalavimų.

Iš pradžių juodai apsirengę pareigūnai budėjo ant viešbučio laiptų, o vakar prieš pietus įsitaisė mašinoje greta pastato.

Tvarką prižiūri Andriuša

Vakar nuo pat ryto šį netoli Rusijos ambasados įsikūrusį viešbutį aplipo žurnalistai ir televizijos operatoriai. Daugiausia – iš Rusijos.

„Komsomolskaja pravda” žurnalistas, vakar skubiai atsiųstas iš Rusijos Kaliningrado srities, skundėsi, kad neįmanoma gauti jokios informacijos. Visą dieną lūkuriavęs prie „Balatono” jis vakare pasidavė, supratęs, kad V.Trojanovo prakalbinti jam nepavyks.

Rusijos ambasados atstovai aiškino, kad pilotas bei jo žmona nepageidauja matyti žurnalistų.

Tačiau kai „Lietuvos ryto” žurnalistė pabandė per karo policininkus V.Trojanovui perduoti vizitinę kortelę, jei jis pailsėjęs pakeistų savo nuomonę, šis griežtai atsisakė ją paimti. Kortelė bemat atsidūrė viešbučio administratoriumi prisistatančio jaunuolio kišenėje. Šį darbuotoją „Balatone” apsistoję rusai vadina Andriuša.

Svarbiausia – vyro sveikata

Po pietų O.Trojanova buvo palydėta į Rusijos ambasadą.

Pakeliui ji tarstelėjo, kad jaučiasi gerai. Ambasadoje Rusijos žurnalistai turėjo progos su ja pasikalbėti apie tris minutes akylai stebint diplomatams.

O.Trojanova daugiausia kalbėjo apie vyro sveikatą, sakė, kad jam daromas masažas, kadangi šokdamas iš krintančio lėktuvo susitrenkė raumenis.

O.Trojanova pasakojo, kad anksčiau vienintelė jo pramoga buvo televizorius ir laikraščiai, o dabar – dar ir ji. Pilotas turi galimybę matyti kelis rusiškus kanalus.

Trojanovai bendrauja su giminaičiais SMS žinutėmis.

Vykti į Lietuvą nebijojo

Pasak O.Trojanovos, ji buvo girdėjusi apie Lietuvą, kaip apie civilizuotą šalį, todėl čia vykdama nejautusi baimės.

Piloto žmona pavadino jos vyro bylą tiriantį prokurorą Mindaugą Dūdą gerai išauklėtu jaunuoliu. Mat užvakar po susitikimo Generalinėje prokuratūroje M.Dūda jai pranešė, kad leidimo susitikti su vyru nebereikia.

Laisvų kambarių staiga neliko

„Lietuvos ryto” žurnalistė vakar pabandė įsikurti „Balatono” viešbutyje. Tačiau jai iškart buvo pasakyta, kad vyksta rekonstrukcija, todėl vietų nėra. Įbauginta budėtoja nedrįso net pasakyti, kiek žvaigždučių turi viešbutis ir kiek jame iš viso yra vietų.

„Neteikiame jokios informacijos”, – lyg užsukta kartojo ji.

Fotografuoti „Balatono” kieme griežtai uždraudė naujasis viešbučio administratorius Andriuša.

Užrašas skelbia, kad nedirba ir viešbučio kavinė. Tačiau pro atviras duris nepavyko pastebėti jokių kavinės remonto pėdsakų. V.Trojanovui maistas patiekiamas jo kambaryje.

Žmonai – atskiras lėktuvas

Atidžiai Su-27 katastrofos tyrimą sekanti Rusijos žiniasklaida vakar paskelbė, jog sprendimas siųsti O.Trojanovą pas vyrą į Vilnių priimtas aukštuose valdžios sluoksniuose.

Gynybos ministerija suteikė lėktuvą Tu-134, kuriuo piloto žmona savaitgalį iš Lodeinoje Polės karinio oro uosto, esančio apie 300 kilometrų nuo Sankt Peterburgo, išskrido į Kaliningradą. Ten gavusi vizą išvažiavo į Vilnių.

Lietuvos sieną moteris kirto su milžiniška gėlių puokšte rankose. Vizą Rusijos pilietė gavo dešimčiai dienų, nors naikintuvo sudužimo aplinkybių tyrimas truks 30 dienų.

„Kai aš sužinojau, kad lėktuvas sudužo, mane ištiko šokas, – sakė ji prieš skrydį žurnalistams.- Paskui man pranešė – gyvas! Tuomet nusprendžiau, kad visa kita nesvarbu”.

Moteris nė žodžiu neužsiminė apie vėliau paskelbtą versiją, jog katapultavęsis pilotas pirmiausia apie įvykį pranešė žmonai.

Nuo vaikų nuslėpė tiesą

Trojanovų vaikams – 13 metų Vladimirui ir 11 metų Alionai buvo nuspręsta nesakyti tiesos. Netgi neleista žiūrėti televizoriaus.

O.Trojanova vaikams paaiškino, kad tėvas komandiruotėje susirgo, ir jai reikia skristi jo slaugyti.

Beje, V.Trojanovo bendražygiai, tarnaujantys tame pačiame Rusijos karinių oro pajėgų 177-ajame pulke, jo žmoną vadina „greitąja pagalba”. Felčere dirbanti moteris visada atbėga išgirdusi, kad kas nors susirgo.

Laikėsi karo lakūno kodekso

V.Trojanovas atvyko tarnauti į Rusijos karinių oro pajėgų 177-ąjį pulką 1990 metais.

Iš pradžių jis skraidė lėktuvu MiG-23, vėliau persėdo į Su-27.

„Valera – pilotas, pasiruošęs įvykdyti bet kokią užduotį. Garantuoju – prieš skrydį jo lėktuvas buvo sutvarkytas. Nors nėra ko slėpti – naikintuvas buvo senas. Tačiau dabar visa mūsų aviacija laikosi ant tokio metalo laužo”, – kalbėjo vienas šio pulko senbuvis.

Kai O.Trojanova išvyko, kelias dienas visas karinis miestelis Lodeinoje Polėje gyveno viena mintimi – kad Olgai leistų pasimatyti su vyru.

Pulke, kuriame majoras V.Trojanovas tarnauja jau 15 metų, jis laikomas didvyriu.

„Lakūnas rizikavo gyvybe. Jis apačioje pamatė kaimą ir nukreipė lėktuvą į šalį, nors bet kurią akimirką galėjo ištikti katastrofa.

Jeigu už to kaimo būtų dar vienas, Valerijus suktų dar toliau, net jei jam būtų lemta žūti. Toks karo lakūno kodeksas – jei pasitraukti iš gyvenimo, tai vienam”, – sako jo tarnybos draugai.

Bet 177-ojo pulko vadovybė kol kas negali atsakyti, kodėl sutvarkytas lėktuvas nukrypo nuo kurso ir sudužo.

Vienas iš trisdešimties

„Tokios klasės lakūnų kaip Valera Rusijoje yra galbūt apie trisdešimt. Kokia šalis jį iš karto paleistų, nepabandžiusi prieš tai išpešti slaptų žinių? Kita vertus, laikyti įkaitu niekuo dėtą žmogų yra gėdinga”, – sakė Rusijos karo lakūnai.

Lodeinoje Polės bendruomenė jau nusiuntė laišką Lietuvos užsienio reikalų ministrui prašydama paleisti rusų lakūną. Į Lietuvos Vyriausybę dėl to kreipėsi ir O.Trojanova.

Ją palaikė ir šio pulko karininkų žmonos, Lietuvos veiksmus pavadinusios šiurkščiu žmogaus teisių pažeidimu.

Reikalauja elgtis griežtai

Rusijoje vis dažniau pasigirsta balsų, reikalaujančių griežčiau elgtis su Lietuva.

Skandalingasis Valstybės Dūmos deputatas Viktoras Alksnis pareiškė: „Gana koketuoti su Baltijos šalimis. Reikia skelti griežtą atsaką. Pavyzdžiui, galima atšaukti ambasadorių. Galima Valstybės Dūmoje svarstyti, kodėl Vilnius ir Klaipėda priklauso Lietuvai, o ne Rusijai?”

Anot politologo Aleksandro Dugino, Rusijai su kaimynais reikia bendrauti griežtai: „Kodėl mums nepasekus Amerikos, kuri savo piliečių vardu skelbia ultimatumus, įveda ekonomines sankcijas ir net išlaipina svetimoje teritorijoje karinį desantą, pavyzdžiu!”

„Guliveriui visada norisi sutraiškyti neklusnų liliputą.

Štai ir Rusija vėl šnairuoja į lietuvišką neūžaugą, svarstydama, kaip vienu šūviu ir savo lakūną išgelbėti, ir įžūlų nykštuką nubausti” – vakar rašė dienraštis „Komsomolskaja pravda”.

Dalia Gudavičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.