Savanoriams talkininkams – įžūlus akibrokštas

Išsireikalavę atšaukti neteisėtai imtą mokestį už teritorijų valymą, Panevėžio gyventojai šią vasarą jau pajuto, ką reiškia stoti prieš valdžią.

Jau nuo pat pirmųjų naujos tvarkos įsigaliojimo dienų gyventojai buvo pradėti gąsdinti, kad miestas taps baisiu sąvartynu, jei žmonės patys toliau savo noru netvarkys buvusių teritorijų.

Gąsdinimai pasitvirtino.

Gyventojai štai jau antras mėnuo skambina į redakciją ir pranešinėja apie klaikiai prišiukšlintas teritorijas tai vienoje, tai kitoje vietoje bei įžūlius valdininkų atsikirtimus.

Statybininkų gatvės 36-ojo namo gyventojai prieš kelias dienas nebeapsikentę surengė talką ir sutvarkė visą jiems jau nebepriklausančią teritoriją iki pat „Saulutės” parduotuvės. Talkininkai padirbėjo iš peties – sukrovė išties nemažus kalnus šiukšlių ir nupjautų krūmų šakų.

„Tos šiukšlės buvo susikaupusios ne nuo pavasario, o nuo kur kas ankstesnių laikų – jų valdžios šlavėjai iš krūmų nesivargindavo rinkti. Toje vietoje, kadangi netoli aludė, buvo tarsi atidarytas viešas tualetas”, – pasakojo namo bendrijos pirmininkė Birutė Pažeraitė.

Atsisakė išvežti šakas

Tačiau namo gyventojų po šios savanoriškos talkos laukė ypatingas valdžios akibrokštas.

Paskambinus į savivaldybės kontroliuojamą įmonę „Panevėžio specialus autotransportas” buvo sulaukta atsakymo, jog surinktų šiukšlių jos darbuotojai neveš.

B.Pažeraitei „Panevėžio specialaus autotransporto” įmonės meistrė paaiškinusi, kad šiukšlių neveš todėl, jog gyventojai nebemoka už teritorijų valymą.

„Negana to, kad valdžios įmonė mums net nepadėkojo už jai padarytą paslaugą, ji mus dar ir pasiuntė po velnių”, – piktinosi gyventojai.

Buvo ne jų darbas

„Panevėžio specialaus au-totransporto” direktorius Valentas Bakšys labai nusistebėjo, kad jo pavaldiniai galėjo taip atsakyti gyventojams.

Jis iš karto pažadėjo žurnalistei, jog šiukšlės bus išvežtos tą pačią dieną arba kitą rytą.

Po kelių minučių V.Bakšys paskambino į redakciją ir pasakė, jog šį tą jau išsiaiškino. Incidentą jo darbuotojai prisiminę. O atsakę jie gyventojams neigiamai todėl, kad reikėję vežti ne šiukšles, o krūmų šakas.

„Iki šiol tas darbas mums nepriklausė – jį atlikdavo „Panevėžio želdynai”, tačiau jie dabar privatizuoti.

Teko klausti savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjo Gedimino Juozaičio, ką daryti. Jis liepė vežti mums. Taigi tikrai išvešime”, – garantavo V.Bakšys.

Žadėjo aiškintis

Nemuno gatvės pradžioje, prieš 5-ąją vidurinę mokyklą, stovintys vadinamieji bendrabučiai – tikra bėda šalia esančių privačių namų gyventojams.

Į redakciją skambinusi vieno namo gyventoja skundėsi, kad jų tvoros nuo bendrabučių pusės baigia aplipti panaudotu tualetiniu popieriumi, plastikiniais buteliais ir kitomis sąvartynų grožybėmis.

„Kol gyventojai mokėjo už teritorijų valymą, nebuvo taip baisu”, – skundėsi skambinusioji.

Moteris teigė, jog ji skundėsi ir miesto valdžiai – skambino į Miesto ūkio skyrių, tačiau iš ten konkretaus atsakymo nesulaukė.

Valdininkai tik pareiškę, kad kol kas nieko negali pasakyti – tas klausimas dar tik bus sprendžiamas.

Centre renka po popierėlį

Redakcija sulaukė skundų ir per miesto linksmybes – tomis dienomis, kai buvo triukšmingai švenčiamas miesto gimtadienis.

Klaipėdos gatvės gyventoja tvirtino, kad tiek šiukšlių prie daugiabučių namų ji dar nebuvo mačiusi.

„Jie staiposi prieš svečius, todėl iššluoja tik miesto centrą. Štai prie savivaldybės pastato šlavikai tik laksto su šluota, tik renka kiekvieną popierėlį. O kas dedasi pas mus, valdžiai nė motais”, – piktinosi Klaipėdos gatvės gyventoja.

Moteris taip pat tikino skambinusi į savivaldybę. Ten sulaukusi itin keisto atsakymo.

Valdininkė patarusi gyventojams kiek pakentėti, nes esą rugsėjį paleisti atostogų šlavikai, o jiems pavaduoti nesą pinigų.

Dar metus teks kentėti

„Panevėžio rytui” G.Juozaitis teigė, kad tokia situacija išties susidarė po to, kai gyventojai atsisakė mokėti už teritorijų tvarkymą.

„Biudžetas neišsipūtė, pinigų iš niekur neatsiranda, todėl turėjome veržtis diržus ir valyti miestą tik epizodiškai”, – aiškino Miesto ūkio skyriaus vadovas.

Anot G.Juozaičio, nemalonaus juridinio kazuso padariniai dar bus jaučiami gerus metus. Vėliau bus patvirtinti detalieji planai ir gyventojai nori nenori privalės atsakyti už jiems priskirtas teritorijas. Bendrijos galėsiančios arba pačios valyti tas teritorijas, arba mokėti už jų valymą.

Detaliesiems planams parengti skirta 2 milijonai litų. Iki kitų metų pabaigos jų turėtų būti apie 70 procentų. Detalieji planai bus rengiami atskiriems kvartalams, todėl viskas vyks palaipsniui.

Limina Kepalaitė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.