Izraelio Prezidentas teigia pasitikįs žydų turto restitucijos procesą vykdančia Lietuvos valdžia

Lietuvoje viešintis Izraelio Prezidentas Mošė Kacavas (Moshe Katsav) sako nematąs reikalo kištis ar kontroliuoti Lietuvos Vyriausybės vykdomą žydų bendruomenės turto grąžinimo procesą.

„Aš žinau, kad šis klausimas (žydų turto grąžinimo – ELTA) yra sprendžiamas Lietuvos valdžios institucijose. Aš jumis pasitikiu, pasitikiu jūsų Prezidentu ir Vyriausybe. Aš neketinu bandyti kontroliuoti ar vykdyti jūsų priimamų sprendimų priežiūros. Aš pasitikiu jūsų valdžios institucijomis”, – trečiadienį per bendrą Lietuvos ir Izraelio Prezidentų spaudos konferenciją sakė M. Kacavas.

Prezidentas Valdas Adamkus savo ruožtu pridūrė, jog šiuo metu yra nagrinėjamos žydų bendruomenės pareikštos pretenzijos dėl grąžintino turto ir kai kuriais atvejais yra itin sunkiai nustatomos nuosavybės teisės. Tačiau V. Adamkus užtikrino, jog tais atvejais, kai nėra abejonių dėl nuosavybės teisėtumo, nėra jokių kliūčių tokį turtą grąžinant žydų bendruomenei.

Žydų bendruomenė Lietuvos Vyriausybei yra pateikusi grąžintino žydų bendruomenės turto sąrašą, kuriame yra 438 objektai. Išnagrinėjus ir Archyvų departamentui patikrinus šį sąrašą Vyriausybė pareiškė esanti pasiryžusi svarstyti 156 objektų grąžinimo klausimą. Nemaža dalis žydų bendruomenės reikštų pretenzijų į nekilnojamojo turto objektus pripažintos nepagrįstomis.

Pasak Prezidento V. Adamkaus, „Lietuva ir Izraelis jau žengia nauju dvišalių santykių keliu, abi šalys yra įsipareigojusios gerbti bendruosius žmoniškumo principus, žmonių teises, gerbti vienas kitą”.

„Šie santykiai (Lietuvos ir Izraelio) turėtų tapti puikiu pavyzdžiu kitoms valstybėms, kurios per pastarąjį šimtmetį turėjo tam tikrų sunkumų, kuomet buvo „mėtomasi” kaltinimais ir stokojama bendro dialogo. Mes pripažįstame praeitį, kad tai, kas buvo padaryta – yra blogai. Bet, kita vertus, mes nusprendėme jau nebeverkšlenti, mes nusprendėme žvelgti į ateitį ir puoselėti bendras vertybes, kuriomis turime grįsti ne tik savo gyvenimą, bet ir ateinančių kartų gyvenimą, darbus ir sprendimus”, – Izraelio Prezidentui sakė V. Adamkus.

Izraelio vadovas M. Kacavas savo ruožtu sakė nematąs Lietuvos ir Izraelio vadovų požiūrio į antisemitizmą skirtumų. Izraelio Prezidentas teigė, jog Izraelis priėmė ir palankiai įvertino Lietuvos vadovų anksčiau pareikštas pozicijas ir atsiprašymą dėl Lietuvoje vykdyto holokausto.

„Mūsų susitikimo metu šis klausimas (holokausto – ELTA) nebuvo iškilęs, nes jūsų vadovų pareiškimai, kurie buvo padaryti jau anksčiau, yra priimti ir mus visiškai tenkina”, – sakė M. Kacavas.

Prezidentas V. Adamkus patikino, jog Lietuva siekia užtikrinti, jog skaudi žydų praeities tragedija būtų žinoma ir Lietuvos jaunajai kartai, kad holokausto temos būtų atvirai nagrinėjamos Lietuvos mokyklose.

Dvišaliame Prezidentų, o vėliau ir abiejų šalių delegacijų susitikime taip pat aptartos Lietuvos bei Izraelio glaudesnio bendradarbiavimo temos. Pasak V. Adamkaus, būtina skatinti abiejų šalių verslininkų, tiesioginius žmonių ryšius, kultūrinius mainus.

Izraelio Prezidentas M. Kacavas teigė, jog vienas jo valstybinio vizito į Lietuvą tikslų – siekis plėtoti glaudesnį ekonominį bendradarbiavimą.

„Mes galime keistis verslininkų grupėmis, gilinti ryšius mokslo ir technologijų srityje. Aš tikiu, kad aukštosios technologijos gali pakeisti gamtinių išteklių trūkumą abiejose šalyse”, – sakė M. Kacavas.

Trečiadienio vakarą Lietuvos ir Izraelio Prezidentai dalyvavo vainiko padėjimo ceremonijoje Antakalnio kapinėse, tą patį vakarą Prezidentas V. Adamkus ir ponia Alma Adamkienė surengs iškilmingą vakarienę Izraelio Prezidento M. Kacavo garbei.

Ketvirtadienį Izraelio Prezidentas M. Kacavas taip pat susitiks su Ministru Pirmininku Algirdu Brazausku, Seimo Pirmininku Artūru Paulausku, pasakys kalbą Seime, lankysis Vilniaus sinagogoje, kur susitiks su Lietuvos žydų bendruomene.

2005-09-21 19:26

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.