Antras dviračių žygis „Aplink Alytų!” startuos ir finišuos Jaunimo parke

Rugsėjo 22-oji Dzūkijos sostinėje (kaip ir beveik 1000 viso pasaulio miestų) – diena be automobilio. Tikimasi, kad šiandien dalis alytiškių mėgins apsieiti be mašinų, rinksis kitus susisiekimo būdus, pavyzdžiui, dviračius, riedučius, „pėsčiomobilius” ir dalyvaus dienai be automobilio skirtuose renginiuose.

Du renginiai – Pirmajame Alytuje

Simboliška, kad keli renginiai vyks Pirmajame Alytuje. Remiantis naujausiais tyrimais, abi Alytaus dalis jungiantį Antano Juozapavičiaus tiltą per parą pervažiuoja 16 tūkst. 869 automobiliai. Šiam skaičiui neprilygsta net, atrodytų, itin automobilizuotos Naujosios, Kauno ar Ulonų gatvės.
Alpinistas Everesto ir daugelio kitų pasaulio aukštikalnių nugalėtojas Vladas Vitkauskas gamtos gerbėjus šiandien kviečia prie piliakalnio. Čia 14 valandą prasidės unikalus projektas – neįgaliųjų kopimas. Šį renginį žymi „Alytaus Everesto” pavadinimas. Pasaulyje analogų kol kas neturintis neįgalių ratukininkų kopimas į istorinį kalną vykdomas pagal alpinizmo taisykles. Bus laikomasi saugumo reikalavimų, todėl dar neaišku, ar V.Vitkausko į viršūnę vedami Alytaus ir Vilniaus neįgalieji pasieks aukščiausią piliakalnio tašką. Taip pat Pirmajame Alytuje, miške prie oro uosto, šiandien alytiškiai kviečiami prisidėti prie masinių orientavimosi sporto varžybų, kurias rengia Antano Paužo vadovaujamas klubas „Dainava”.

Amžius – nuo 3 iki 71 metų

Jaunimo parke 17 valandą startuosiantis antrasis dviratininkų maršas Alytų apjuos gatvėmis. Šįkart finišą turėtų pasiekti galbūt visi dalyviai. Pavasario žygyje „Aplink Alytų!”, vykusiame gegužės 22 dieną, distancijos nebaigė 26 iš 79 dviračių bemotorių transporto priemonių entuziastų. 32 kilometrų distancija Alytaus pamiškėmis, palietusi Radžiūnų ir Pirmojo Alytaus piliakalnius, tąsyk nusidriekė iki I Kolonijos kaimelio prie Tarpinės upelio.
Kol kas neaišku, kiek dviratininkų dalyvaus antrame žygyje. Vis dėlto pirmo statistika liudija, kad aktyvesni yra vyrai. Tačiau negalima teigti, kad stipriosios lyties atstovai gerokai ištvermingesni. Statistika liudija, kad iš 59 vyrų nefinišavo 19, o iš 23 moterų maršruto neįveikė vos 6. Vyriausia finišavusi moteris (Regina Rudzinskienė) buvo 53, o vyras (Antanas Užusienis) – 71 metų. Jauniausias pats važiavęs berniukas buvo 5, o tėvelio vežta mergaitė – 3 metų. Startavusiųjų amžiaus vidurkis – 22, finišavusiųjų – 35 metai. Pirmas žygis parodė, kad pats „dviratiškiausias” yra 10-20 metų, tada 20-40 metų amžius. „Dviratiškiausios” alytiškių šeimynos pavasarį pasirodė esančios Kragniai ir Liutkauskai, o populiariausias žygio vardas buvo Mantas (5 dalyviai).

Pagaliau – rampos atidarymas

Ten pat, kur šiandien startuos, o vėliau ir finišuos antras dviračių žygis „Aplink Alytų!”, vyks ir „extreme” rampos atidarymo renginys. Miesto jaunimas ir jo kolegos iš Vilniaus, Marijampolės, Druskininkų, Daugų pristatys sporto ir ją lydinčią muzikos programas. Mato Judicko vedami Vilniaus riedutininkai pakrikštys naują alytiškių rampą. „Skeitparko” galimybes įvertins ir vieni geriausių miesto riedlentininkų Mantas Atmanavičius ir Ignas Jurevičius. Ignas, kaip atlikėjas KOB, renginio žiūrovams dovanos ir beatbox ritmus. Jam antrins muzikavimo burna atstovai Wead MC’s ir hiphopo atlikėjai konkurso OK 2004 laureatai „SD Blokas”.
Alytiškiai taip pat išvys „Dzūkijos” cirko vienratį, o jaunimo muzikos žanrų įvairovę papildys konkurso OK 2005 pirmojo atrankos turo nugalėtojai „Get Soul”. Ne mažiau energinga žada būti breiko šokėjų programa. Bene pirmą kartą vienoje aikštelėje susitiks dvi Alytaus breikerių mokyklos. Tai Airijoje, Lenkijoje ir kituose oficialiuose renginiuose įvertinti Jaunimo centro atstovai „Blasters Crew” ir Lietuvos klubuose bei gatvių šokėjų kovose pripažinti „Da Boogie Rockers Crew” iš Šv. Kazimiero bažnyčios parapijos namų.
Dienos be automobilio renginiai šįvakar finišuos po Europą keliaujančių Vengrijos muzikantų „The Idoru” ir „Blind MySelf” koncertu alytiškių „Endarkenment” bei aišku, krepšinio varžybų Lietuva – Prancūzija transliacija „Dzūkų brodvėjuje”.

Darius Babijonas

www.afondas.lt

Dėmesio! Visų renginių dalyvių laukia Europos judriosios savaitės Alytuje globėjo miesto mero Vytauto Kirkliausko diplomai, Daukšių šeimos, kitų rėmėjų prizai, siurprizai, o vieno laimingojo – ir radijo stoties FM99 su partneriais dovanojamas dviratis!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.