Teisėsaugininkai neranda pasislėpusio nusikaltėlio

Tarp automobilių vagių pagarsėjęs Ernestas Buiva, mėgstantis teisėsaugininkus pavedžioti už nosies, keturis kartus pažeidęs jam skirtus teismo įpareigojimus, sugebėjo pasislėpti. Paiešką paskelbę pareigūnai prašo visuomenės pagalbos.

Visada policijos akiratyje

Septynis kartus teistas Ernestas Buiva, pravarde Beždžionė, gerai žinomas Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Autotransporto priemonių grobimų tyrimų skyriaus pareigūnams. Šių metų birželį Kauno miesto apylinkės teismas pagal Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą pusei metų vyriškiui skyrė teismo įpareigojimus.

Kauno miesto VPK informavo, jog Santakos policijos komisariate pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai už tai, jog E.Buiva tiek pat kartų buvo užkluptas nevykdantis teismo įpareigojimų – vyriškis nerastas nuolatinėje gyvenamojoje vietoje, kur privalėdavo būti nuo 23 iki 7 val. Liepos 26-ąją teisėsaugininkai paskelbė E.Buivai respublikinę paiešką. Praėjusį savaitgalį 28-ąjį gimtadienį turėjęs paminėti Beždžionė iki šiol nesurastas. Pareigūnai pra?o atsiliepti asmenis, galinčius suteikti vertingos informacijos apie E.Buivos buvimo vietą ir paskambinti telefonais 303 800 arba 303 840.

Specializavosi vogdamas vilkikus

„Kauno diena” jau rašė, kad birželio pradžioje Kauno pareigūnai sučiupo du kauniečius, kurie įtariami pernai pavogę vilkiką kartu su jame buvusiu krautuvu. Gerai nusikaltėlių pasaulyje žinomi sulaikytieji priskiriami Beždžionės gaujai, kurios nariai daugiausia „specializuojasi” grobdami vilkikus.

Autotransporto priemonių grobimo skyriaus bei Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai tąkart surengė bendrą operaciją, kurios metu sulaikė 29 metų Marijų Gališauską ir 30-metį Virginijų Veličką. Namuose pareigūnų aptikti vyriškiai sulaikomi nesipriešino.

M.Gališauskui ir V.Veličkai jau pateikti įtarimai dėl vagystės. Teismas juos leido suimti.

Suimtieji asmenys jau anksčiau buvo gerai žinomi tarp automobilių vagių. Marijui Gališauskui, teistam vieną kartą, šiuo metu pateikti įtarimai ir dėl kito vilkiko vagystės. Virginijui Veličkai, teistam tris kartus, 2004 metais 6 mėnesiams buvo skirti teismo įpareigojimai.

Pareigūnų duomenimis, minėti kauniečiai priklausė E.Buivos grupuotei. Beždžionė per pastaruosius ketverius metus ne kartą buvo teistas už plėšimą, vagystes, baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Jis buvo teisiamas ir už pabėgimą iš laisvės atėmimo vietos bei Latvijos firmos vilkiko vagystę.

Sprunka ne pirmąkart

2003-iųjų vasarį E.Buiva pabėgo iš Kybartų pataisos darbų kolonijos-gyvenvietės, kur atlikinėjo 1 metų bausmę. Jis pasinaudojo suteikta teise kelioms valandoms per parą palikti bausmės atlikimo vietą. Po kelių savaičių trukusios respublikinės paieškos Beždžionė buvo sulaikytas viename iš Šilainių mikrorajono butų.

Pareigūnų surinkti statistiniai duomenys liudija, jog 2003 metais, sulaikius E.Buivą, vilkikų plėšimų iš karto sumažėjo beveik 80 proc.

Šiuo metu 28 metų E.Buiva yra kaltinamasis dar vienoje baudžiamojoje byloje. Nors iš pat pradžių jis buvo teisiamas už vagystę, vėliau teismas jam pateiktus kaltinimus perkvalifikavo į nusikaltimo slėpimą. Su tokiu sprendimu tąkart nesutikę Kauno apygardos prokuratūros pareigūnai pateikė apeliaciją aukštesnės instancijos teismui. Atrodo, kad prokurorų nuojauta neapgavo – nespėjus išnagrinėti jų pateikto skundo, į laisvę ištrūkęs E.Buiva vėl pabėgo ir pasislėpė nuo teisėsaugininkų.

Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.