Po poilsio dienos krepšininkai vėl kibo į darbą

Europos čempionato pirmąjį barjerą sėkmingai įveikusi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vakar nekantriai laukė Prancūzijos bei Serbijos ir Juodkalnijos mačo pabaigos.

Kol varžovai aiškinosi santykius, Lietuvos krepšininkai galėjo ilsėtis ir rengtis ketvirtfinalio kovai, kurios laimėtojai iškart pelnys kelialapį į pasaulio čempionatą ir toliau varžysis dėl Europos čempionato apdovanojimų.

Treniruotę surengė lauke

„Inter Continental” viešbutyje įsikūrę Lietuvos krepšininkai šiandien jau negalvos apie poilsį – visas dėmesys bus skirtas rytoj laukiančioms ketvirtfinalio rungtynėms.

Vakar ryte komanda treniravosi lauke ir treniruoklių salėje.

„Žinome, ko daugiausia žaidėjams reikia. Pasyvus poilsis nieko neduotų. Būtinai reikėjo išeiti į gamtą, į naudą bus ir mankšta treniruoklių salėje. Vakare jau treniravomės sporto salėje – sprendėme savas žaidimo problemas”, – pasakojo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Pasak jo, visi krepšininkai labai patenkinti, jog turi daugiau laiko poilsiui. Jo labiausiai reikėjo ne tiek fizinėms, bet psichologinėms jėgoms atgauti.

„Į Podgoricą atvykome neramūs, įsitempę, o dabar buvome pajutę nors trumpą ramybę, kad nereikės žaisti papildomų rungtynių”, – kalbėjo A.Sireika.

Į ryto treniruotę nevažiavo A.Sireikos asistentas Kęstutis Kemzūra, kuris jau turėjo daug darbo studijuodamas varžovų žaidimą. Būtent jis iki smulkmenų išanalizuoja būsimų priešininkų stipriąsias ir silpnąsias puses, kurias vėliau aptaria su kitais treneriais ir žaidėjais.

Mintyse – ketvirtfinalis

Besišypsantis po treniruotės lauke vakar grįžo gynėjas Vidas Ginevičius. Sužaidęs geriausias savo rungtynes paskutiniame grupės mače su Bulgarija, kai atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir perėmė 7 kamuolius, Kauno „Žalgirio” krepšininkas tarsi pajuto vidinę ramybę.

„Judam, krutam, labai „fainai” pabėgiojom upės pakrante. Jau norėjosi pailsėti nuo kamuolio. Pravertė ir laisva diena pirmadienį”, – žvaliai naujienomis dalijosi V.Ginevičius.

– Vidai, ką veikėte laisvą dieną?

– Nieko, gulėjome savo kambariuose. Iš viešbučio nė kojos nebuvo iškėlę. Žiūrėjome televizorių, žaidėme kompiuterinius žaidimus. Kai kas vakare nuėjo į pirtį.

– Ar psichologiškai rengiatės kovai su serbais?

– Taip, nors jie dar tik žais šįvakar su prancūzais (pokalbis vyko vakar dieną, prieš aštuntfinalio rungtynes – red.), manau, laimės. Niekaip mums nesiseka pabėgti nuo amžinų priešininkų. Tik galėjome vėliau, ne ketvirtfinalyje kautis. Bet nemanau, kad ir jie labai džiaugsis rytoj su mumis kovodami.

Priešininko nepasirinksi, kuris bus – su tuo žaisime. Juk įveikėme ir labai stiprią Kroatijos rinktinę. Blogiau tai, kad serbai yra čempionato šeimininkai, o tai jau daug reiškia. Gali tekti žaisti ne tik prieš juos, bet ir prieš teisėjus, daugiatūkstantinę žiūrovų minią. Bet mes kausimės.

– Ar laukiate atvykstant savo artimųjų?

– Ne. Kiek žinau, krepšininkų žmonos neatvyks. Kiek gi čia liko kentėti? Tik iki pirmadienio. Tiek be žmonų buvome, pabūsime ir likusias diena, ne bėda. Geriau nesiblaškyti.

Dėmesys saugumui

A.Sireika taip pat patvirtino, kad žaidėjų žmonos tikriausiai neatvyks į Belgradą.

„Gal ir nereikia keisti darbinės nuotaikos. Juk ne į šventę ar iškylą išvykome, – kalbėjo treneris. – Tačiau nebus nieko bloga, jeigu kurio nors krepšininko antroji pusė atskris, nes didelio jų antplūdžio nenusimato. Sutarėme, kad atvykus žmonai, žaidėjas su ja galės susitikti tik po rungtynių. Tad nematau problemos”.

Gyvenimo sąlygos Belgrade yra geresnės nei Podgoricoje, tačiau V.Ginevičius skundėsi pernelyg minkšta lova, o A.Sireika – prastesniu maistu.

„Čia mums trūksta patiekalų pasirinkimo, daržovių”, – tvirtino rinktinės strategas.

Beje, pirmąjį vakarą komandai buvo patiekti spageti. Komandos gydytojas Robertas Narkus juokavo, jog reikėtų juos nufotografuoti ir nusiųsti parodyti G.Krapikui – Lietuvoje likęs vienas A.Sireikos asistentų yra didelis spageti mėgėjas.

„Inter Continental” viešbutyje yra įrengti metalo detektoriai, krepšininkus saugo didžiulės policijos ir apsaugos tarnybų pajėgos. Rinktines vežiojančius autobusus lydi policijos automobiliai. Iki šiol nė viename Europos čempionate saugumui nebuvo skiriama tiek dėmesio.

Serbijos ir Juodkalnijos televizijos kanalai rodo visas Europos čempionato kovas, rengia laidas apie krepšinį. Viena jų buvo apie į Serbiją ir Juodkalniją atvykusius rinktinių sirgalius. Neskaitant čempionato šeimininkų, didžiausias aistruolių pajėgas turi slovėnai – jų į Belgradą atvyko apie 3000. Nors lietuvių yra kelis kartus mažiau, jų emocingas palaikymas, graži ir suderinta apranga neliko nepastebėta.

Serbai gerbia lietuvius

Krepšinis Belgrade populiarumu neprilygsta futbolui, tačiau apie jų šalyje vykstantį Europos čempionatą, regis, žino kiekvienas.

Apie krepšinį, buvusias ir būsimas lietuvių ir serbų kovas krepšinio aikštėje serbų-rusų-anglų kalbų mišiniu galima pasikalbėti ir traukinyje, ir su taksi vairuotoju ar kavinės padavėju.

Tik atvykus į Belgradą, taksi vairuotoju dirbantis Draganas nustebino savo žiniomis apie Lietuvos krepšinį – jis teigė esąs nustebęs, jog be aštuonių pagrindinių žaidėjų atvykusi Lietuvos rinktinė savo grupėje užėmė pirmąją vietą.

„Būtų daug geriau, jeigu mūsų šalių rinktinės kovotų finale”, – pareiškė jis. Tačiau tokio scenarijaus Europos čempionate tikrai nebus.

Dovilė Kamarauskienė,

specialioji korespondentė, Belgradas (Serbija ir Juodkalnija)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.