Kaltinamieji netikėtai pajuto atminties pablogėjimą

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama byla, kurioje keturi šilutiškiai, vienas jų buvęs policijos pareigūnas, kaltinami kontrabandinių cigarečių iš Rusijos Federacijos gabenimu.

Ketvertukas kaltinamas tuo, kad veikdamas grupėje su nenustatytais Rusijos piliečiai buvo parengęs planą cigarečių kontrabandai. Iš anksto buvo suplanuota, kurioje vietoje kontrabandininkai kirs sieną, bei pasiskirstyta vaidmenimis: kas stebės, kad nepagautų policija, kas organizuos pervežimą ir t.t.

Sulaikė kolegą

Praėjusių metų gruodžio 3-iosios naktį ant per Šilininkų kaimą tekančio Nemuno kranto buvo sulaikyti trys cigarečių kontrabandininkai, keliems asmenims pasisekė pabėgti.

Operacijoje kartu su pasieniečiais dalyvavę Šilutės rajono policininkai nustebo pažinę, kad vienas iš įtariamųjų yra jų kolega – Viešosios policijos Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis postinis Edikas Vainorius (gim. 1974 m.). Jis buvo neuniformuotas ir ne tarnybos metu.

Kadangi vienas kontrabandininkas bandė bėgti, buvo panaudotas tarnybinis ginklas. Po penkių šūvių į orą netoliese esančio Juknaičių kaimo gyventojas, vienos įmonės gateristas Linas Budvytis (gim. 1970 m.) greitai persigalvojo.

Įvykio vietoje sulaikytas ir bedarbis šilutiškis Zigfrydas Hincas (gim. 1966 m.). Veiksmus su „kolegomis” rusais telefonu koordinavusiam šilutiškiui Elmorui Klingeriui (gim. 1972 m.) pavyko pabėgti.

Teisėsaugininkai sulaikė, įtariama, Nemunu iš Kaliningrado srities atplukdytus 93 tūkstančius pakelių cigarečių „Saint George” su Rusijos banderolėmis bei tris automobilius – „Mercedes-Benz 190”, „Niva” ir GAZ.

Kaltų nėra

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta. Šiuo metu vienos iš bendrovių direktoriumi Šilutėje dirbantis E. Vainorius atsisakė teismui duoti parodymus. Jis motyvavo tuo, kad vienuolika metų dirbęs policijoje, dabar jaučia didelį spaudimą iš savo buvusių kolegų – Klaipėdos, Šilutės pareigūnų – pusės.

Dukart teistas šilutiškis E. Klingeris teigė, jog tą vakarą laiką smagiai leido su viena ištekėjusia moterimi, kurios vardo neatsimena. Pora esą sėdėjo mašinoje ir vaišinosi alkoholiniais gėrimais už 20 km nuo Šilutės esančiame kaime.

„Grįžau naktį taksi. Buvau išgėręs, tad nieko neatsimenu,” – taip prokuroro klausimus apie tos nakties pokalbius ir žinutes iš jo mobiliojo telefono atrėmė E. Klingeris.

Priremtas klausimų, vyras bandė pasakoti, kad tą vakarą savo draugei prisistatė verslininku, tad skambino telefonu ir kalbėjo niekus, norėdamas pasipuikuoti.

Z. Hincas teisme tvirtino, kad tą vakarą jį nepažįstamas, Linu prisistatęs asmuo, paprašė pasaugoti brakonieriaujančius žvejus. Už tai esą buvo pažadėtas 100 litų atlygis. Taip jis netyčia ir atsiradęs nusikaltimo vietoje.

Tiesa, šilutiškis vos nepaslydo ant šios žvejybinės istorijos – teigdamas, kad žvejai gaudė vėgėles ir lašišas. Teisėjas, tikriausiai geriau nusimanantis žvejyboje, pareiškė, kad prieš meluojant vertėtų žinoti, jog gruodžio mėnesį lašišos nekimba…

Šia versija nepatikėjo ir prokuroras – anot jo, įvykio apžiūros protokoluose rašoma, jog šioje vietovėje jokių žmonių ar mašinų, išskyrus įvykio dalyvius, nepastebėta. Kaltinamasis negalėjo paaiškinti, kam ir kodėl skambino tą naktį.

L. Budvytis teigė, kad jis į kontrabandininkų gretas įsipainiojo netyčia ar net naudojant prievartą.

Anot jo, nepažįstami asmenys panoro išsinuomoti jo „Niva” ir GAZ automobilius. Nuvažiavęs į vietą jis esą išvydo būsimą krovinį bei pradėjo protestuoti. Tačiau jo bandymų išsisukti neva niekas nepaisęs – sumušę ir pasiūlę įmesti į upę. Tada L. Budvytis kartu visais ėmęsis darbo.

Pavasarį E. Vainorius buvo teistas dėl Šilutės policijos komisariate sukelto konflikto, – jis buvo sumušęs kolegą ir sulaužęs jam nosį.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.