LTV laida „Keliaukim!” ves Mato Šalčiaus keliais Pietų Amerikoje

Lietuvos televizijos laida „Keliaukim!” du sekmadienius skirs pasakojimui apie lietuvių ekspediciją, apsilankiusią ten, kur kažkada keliavo Lietuvos Kolumbas Matas Šalčius. Ekspedicijai pavyko rasti M.Šalčiaus amžinojo poilsio vietą ir įamžinti ją bareljefu.
Garsiajam prieškario keliautojui, žurnalistui ir visuomenės veikėjui M.Šalčiui (1890-1940) kelionė po Pietų Ameriką buvo paskutinioji. Į netradicinių kelionių mėgėjų klubą susibūrę garsūs Lietuvos žurnalistai, operatoriai ir šiaip užkietėję keliautojai šia ekspedicija kartu paminėjo M.Šalčiaus 115-ąsias gimimo ir 65-ąsias mirties metines.

Apie tai, ką matė ir išgyveno visa ekspedicija LTV žiūrovams papasakos jos dalyvis Gerimantas Statinis. Jau ateinantį sekmadienį, rugsėjo 25 d., „Keliaukim!” pasakos apie tai, kaip ekspedicija dėl nenumatytų kliūčių buvo priversta sustoti Niujorke prieš pasiekdama Peru sostinę Limą.

Lima – nuolatos rūkė skendintis senovės inkų karalių miestas. Iš jo ekspedicija pajudėjo giliausiu pasaulyje Kolkos kanjonu (4300m) ir stebėjo, kaip virš jo sklando gražiausi Andų paukščiai kondorai.

Toliau toje pačioje laidoje – pasakojimas apie Amazonės aukštupį, esantį daugiau kaip 5 km aukštyje, bei mistinę senovės inkų gyvenvietę Maču Pikču, kurią labiausiai patyrę keliautojai vadina viena gražiausių pasaulio vietų. Taip pat G. Statinis pasakos apie Kusko miestą, kuriame lietuviai valgė… jūrų kiaulytes – vietos skanėstą.

Antroje „Keliaukim!” laidoje apie ekspediciją „Bolivija – Peru 2005” (spalio 2 d.) – skrydis virš Andų su parasparniais, didžiausias druskos ežeras pasaulyje, prie jo gyvenantys rausvieji flamingai ir kaktusų sala… Pamatysime ir ekspedicijos kelionę pavojinga kalnų upe ir apsilankymą paskutinėje „stotelėje” – Guajaramerino mieste, kuriame ir palaidotas Matas Šalčius.

Iki Pietų Amerikos M.Šalčius keliavo po Europą, Aziją ir Afriką. Kelionių įspūdžius aprašė šešių dalių knygoje „Svečiuose pas 40 tautų”. Savo kelionėmis Šalčius siekė kuo daugiau apie pasaulį papasakoti savo tautiečiams ir svetur nunešti žinių apie Lietuvą.

Po Šalčiaus mirties jo bendrakeleivis Antanas Poška rašė, jog Šalčius savo veikla ir mintimis buvo pralenkęs laiką. O pasak rašytojo A.Vienuolio, Matas Šalčius „kelionėse ne tik ieškojo gilių įspūdžių bei linksmų išgyvenimų, bet kaip jautrios sielos žmogus mėgo visa, kas kilnu ir gražu, ir savo atvira širdimi traukė kitus prie to grožio”.

„Keliaukim!” – kiekvieną sekmadienį 12.30 val. per Lietuvos televiziją.

Virginija Bunevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.