Didžiosios Britanijos vyriausybė patvirtino, kad išlaisvinant du Irake sulaikytus britų karius buvo panaudota jėga

Didžiosios Britanijos vyriausybė antradienį patvirtino, kad, bandant išlaisvinti Irako pareigūnų sulaikytus du britų kareivius pietiniame šalies Basros uoste, buvo panaudota jėga.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos teigimu, dėl dviejų britų, kurie, manoma, priklausė specialiosioms pajėgoms, išlaisvinimo buvo derėtasi su Irako pareigūnais.

Didžiosios Britanijos kariuomenės atstovas Basroje antradienį sakė, kad Irako vidaus reikalų ministerija Bagdade „įsakė paleisti” du sulaikytus britus, tačiau vietiniai policijos pareigūnai Basroje „ignoravo” įsakymą.

Kadangi britų kareiviai, vilkintys civilių drabužius, nes dirbo su priedanga, buvo pavojuje, kariuomenė davė įsakymą „įsiveržti į policijos nuovadą”, kur, manoma, jie buvo laikomi.

Kariuomenė gavo informacijos, kad sulaikytieji kareiviai buvo perduoti vietiniams kovotojams ir jų gyvybėms „grėsė pavojus”, teigiama kariuomenės pareiškime.

Dėl suėmimo, kuris kilo po britų susišaudymo su vietine policija, pirmadienį Basroje kilo aršūs protestai, per kuriuos buvo padegti kariuomenės tankai, o kareiviai apmėtyti akmenimis ir „Molotovo” kokteiliais.

Tačiau Basros gubernatorius Mohamedas al Vailis (Mohammed al-Waili) teigė, kad Didžiosios Britanijos kareiviai policijos nuovadą šturmavo 10 tankų ir keliais sraigtasparniais. Jis pasmerkė britų karių „barbarišką agresijos išpuolį”.

Kariuomenės atstovas Londone paneigė pranešimus, kad per policijos nuovados šturmą iš areštinės pabėgo 150 Irako kalinių.

Kol tikslios operacijos aplinkybės nėra visiškai aiškios, Didžiosios Britanijos komentatoriai pažymi, kad tokie veiksmai rodo „pašlijusius santykius” tarp britų kariuomenės Irake ir vietinės valdžios.

2005-09-20 10:26

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.