Šiaurės Korėja reikalauja branduolinių reaktorių, JAV kaltina ją nesilaikant susitarimo

Šiaurės Korėja pareiškė neatsisakysianti branduolinio ginklo, kol JAV nepristatys civilinių branduolinių reaktorių, o JAV teigia, kad šie pareiškimai prieštarauja sutarčiai, pasirašytai Pekine.

„To tikrai nebuvo susitarime, kurį jie pasirašė, ir mes pamatysime, kas įvyks per ateinančias savaites”, – teigė Valstybės departamento atstovas spaudai Šonas Makormakas (Sean McCormack).

JAV atstovai atsisakė plačiau komentuoti Pchenjano pareiškimus, iš pirmo žvilgsnio prieštaraujančius principams, dėl kurių anksčiau buvo susitarta Pekine.

„Gali kilti didelis nepasitenkinimas”, – teigė pareigūnas.

Šešios šalys, įskaitant Šiaurės Korėją ir JAV, pirmadienį susitarė dėl Pchenjano branduolinio ginklo programų sunaikinimo mainais už paramą civilinėms branduolinėms programoms ir jų vykdymo teisės pripažinimą.

Japonija Pchenjano reikalavimą Šiaurės Korėjai suteikti branduolinius reaktorius pavadino „nepriimtinu”.

JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais (Condoleezza Rice) pasiektą susitarimą pavadino svarbiu žingsniu į priekį, tačiau perspėjo dėl problemų ateityje.

Pekino derybose Vašingtonas sušvelnino savo pozicijas ir pritarė bet kokio branduolinio reaktoriaus statyboms Šiaurės Korėjai bei leido suprasti, kad, esant tam tikroms aplinkybėms, gali svarstyti lengvo vandens reaktoriaus statymo Šiaurės Korėjoje klausimą.

Valstybės departamento teigimu, branduolinės energijos pasiūlymas Pchenjanui priklauso nuo visų Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo programų nutraukimo.

„Kai Šiaurės Korėja išmontuos savo branduolinius ginklus bei nutrauks kitas branduolines programas ir bus patvirtinta, kad šalis tikrai nebeturi branduolinio ginklo ir grįžta prie NPT (branduolinio ginklo neplatinimo sutartis), kai jie gaus IAEA (Tarptautinė atominės energetikos agentūra) garantijas, manau, mes galime aptarti bet ką”, – teigė K. Rais.

Prezidento Džordžo V. Bušo (George W. Bush) administracija, labai skeptiškai nusiteikusi dėl Šiaurės Korėjos pažadų praeityje, kaltino Pchenjaną nesilaikant susitarimo dėl branduolinio ginklo programų įšaldymo, pasiekto praėjusio šimtmečio paskutiniojo dešimtmečio pradžioje.

Anksčiau Dž. V. Bušas teigė, kad Šiaurės Korėjai šį kartą labai svarbu „suprasti, kad mes esame rimtai nusiteikę ir tikimės proceso, kurį galima bus patikrinti”.

Tuo tarpu Pietų Korėja teigė, kad Šiaurės Korėjos reikalavimų buvo tikėtasi, tačiau jie nepakenks šešių šalių susitarimui.

2005-09-20 07:25

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.