Samdinių streikas – be rezultato

Dalis praėjusią savaitę streikavusių „Vilniaus prekybai” priklausančio restorano „Delano” darbuotojų nusileido darbdaviams, kiti ieškosi naujo darbo

Praėjusią savaitę keliolika „Delano” darbuotojų paskelbė streiką ir vadovybei iškėlė reikalavimus: pakelti atlyginimus, sutrumpinti darbo valandas ir į darbą grąžinti atleistą restorano direktorę. Šis atvejis pavadintas neturinčiu precedento, tačiau darbuotojų ryžtas greitai išblėso – didžioji jų dalis grįžo į „Vilniaus prekybai” priklausantį restoraną.

Kauno regiono „Delano” restoranams vadovaujantis Arvydas Tamošiūnas teigė, kad streikavę darbuotojai apgailestavo dėl savo poelgio ir pasiprašė grąžinami į darbą. „Jie mums nekelė jokių reikalavimų”, – tikino A.Tamošiūnas.

Ieškota kompromiso

„Kauno diena” ne kartą yra rašiusi apie greito maisto restoranuose ir picerijose „Delano” išnaudojamus žmones. Kai kurie restorano darbuotojai dienraščiui yra sakę, jog darbe jautėsi tarsi vergovėje. Žmonės neslėpė dirbantys po keliolika valandų per parą, turėdami vos keliolikos minučių pietų pertrauką. Kai kuriems restorane tenka dirbti ir laisvadieniais.

Iki šiol restorano darbuotojai savo teises gindavo atskirai, tačiau praėjusią savaitę daugelis jų nusprendė susivienyti ir darbdaviams iškėlė ne vieną reikalavimą. Darbuotojai reikalavo padidinti atlyginimus, sutrumpinti darbo valandas. Praėjusį pirmadienį atleista restorano vadovė, tai ir privertė sukilti pasipiktinusius darbuotojus. Tuo metu „Delano” ėmė sklisti kalbos, esą, pasikeitus vadovybei, kis apmokėjimo tvarka ir darbo grafikų sudarymas.

„Sklido kalbos, kad bus sumažinti atlyginimai. Kol viskas nebus tiksliai paaiškinta, protestuosime šešias valandas per dieną. Jei nebūsime išgirsti, ko gero, ryšimės palikti šį darbą”, – dar praėjusią savaitę sakė Andrius Barauskas.

Tačiau nei jis, nei kiti darbuotojai nesiryžo rengti ilgalaikių protestų. Po kelių valandų, kai restorane apsilankė „Kauno dienos” žurnalistai, imta ieškoti kompromiso, sušauktas neeilinis „Delano” darbuotojų susirinkimas.

Didžioji dalis vėl dirba

Susirinkimo metu darbuotojai buvo užtikrinti, jog darbo sąlygos nesikeis, o parašiusiems pareiškimus leista apsigalvoti ir grįžti į darbą. „Tos situacijos net nepavadinčiau streiku. Darbuotojai tiesiog neapgalvotai reagavo į kai kuriuos įvykius, vėliau patys suprato netinkamai pasielgę”, – sakė A.Tamošiūnas.

Su kiekvienu prašymą įteikusiu darbuotoju kalbėtasi atskirai. Jiems nesiūlytos geresnės darbo sąlygos. „Specialistai gauna neblogus atlyginimus, todėl apie jų kėlimą taip pat nebuvo kalbėta”, – tikino A.Tamošiūnas.

Šiuo metu besigydanti Ina Konstantinova taip pat sakė atsisakiusi savo reikalavimų. „Ką būčiau pasakiusi tėvams? Privalėjau grįžti”, – sakė mergina. Daugeliui kitų streikavusiųjų taip pat reikėjo darbo, todėl jie nusprendė atsisakyti savo reikalavimų. Šiuo metu serganti mergina tvirtino, kad dvi streikuotojos nusprendė palikti restoraną. „Jos ieško naujo darbo, net neabejoju, kad jį ras”, – sakė I.Konstantinova.

Prastos reputacijos direktorė, kurią reikalavo grąžinti kai kurie streikuotojai, į darbą nebuvo grąžinta.

Trūksta salės darbuotojų

Kauno restorano vadovas sako, kad „Delano” vėl tvyro gera atmosfera. Nors vakar pietų metu salėje dirbusios merginos nespėjo nurinkti indų, tačiau A.Tamošiūnas patikino, kad trūksta vos dviejų darbuotojų. „Tokia situacija nėra išskirtinė. Prasidėjus mokslo metams, darbo nusprendžia atsisakyti studentai. Vietoj jų artimiausiu metu pradės dirbti kiti”, – patikino restorano vadovas.

Jo teigimu, streikavę darbuotojai negalvoja rengti pakartotinių protesto akcijų. „Du darbuotojai, kurių netenkino sąlygos, išėjo. Visi kiti noriai dirba”, – sakė A.Tamošiūnas. Į darbą sugrįžę streikuotojai vakar buvo nekalbūs ir tikino, kad juos tenkina darbo sąlygos.

„Delano” prekybos skyriaus direktorė Jurgita Valionienė teigė, kad kituose šalies restoranuose panašaus pobūdžio protesto akcijų nevyksta, nors streikuojantieji tikėjosi, kad jų pavyzdys užkrės ir kitus samdinius. „Tai pirmas toks atvejis, kaip matote, sėkmingai išspręstas. Kituose restoranuose darbuotojai tikrai neketina streikuoti”, – užtikrino J.Valionienė.

Remigijus Jurgelaitis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.