VSA kartu su partneriais ketina statyti komposto gamyklą

Viena didžiausių atliekų tvarkymo paslaugų įmonė „Vilniaus specialusis autotransportas” (VSA) investicijoms į šiukšlių išvežimo verslą sostinėje per artimiausius trejus metus numato skirti 20 mln. litų, iš jų – apie 7 mln. litų kitąmet.

VSA siekia Suomijos bendrovės „Molok” požeminių atliekų surinkimo technologiją įdiegti ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje bei planuoja kartu su užsienio partneriais pastatyti nedidelę komposto gamyklą Lietuvoje. Investicijos į šią gamyklą siektų 1-1,5 mln. litų.

Vilniuje atliekų surinkimo sistema turėtų būti pakeista per artimiausią pusmetį. VSA siekia šiukšlių išvežimo sutarčių su Vilniaus miesto savivaldybe 8 metams, per kuriuos nusidėvi konteineriai.

Pasak VSA generalinio direktoriaus Dainiaus Kriaučiūno, šiemet bendrovė ketina pastatyti apie 250 „Molok” antžeminių konteinerių, o kitąmet – 1 tūkstantį. Šie konteineriai nuo dabar naudojamų skiriasi didesne talpa ir neleidžia sklisti nemaloniam kvapui.

Pirmieji „Molok” konteineriai jau pastatyti Vilniaus Krivių gatvėje, šalia gyvenamojo namo, netrukus tokius konteinerius turės Kaunas, o per mėnesį – Panevėžys.

VSA taip pat veda derybas dėl sąvartynų uždarymo ir priežiūros, o naujus antžeminius konteinerius tikisi įdiegti ne tik šalia gyvenamosios ir kitos paskirties statybos, bet ir degalinių – „Statoil” ir „Lukoil” – tinkluose.

„Šiuo metu turime apie 50 proc. Vilniaus šiukšlių išvežimo rinkos, o iki metų pabaigos tikimės pasiekti apie 56-58 proc.”, – sakė D. Kriaučiūnas.

Šiuo metu tarp didžiausių šiukšlių išvežimo rinkos dalyvių taip pat yra „Rubicon group” įmonė „Vienituras” bei „Toensmeier” grupės įmonė „Švarus miestas”.

Pasak D. Kriaučiūno, dabar galiojanti 1,2 kubinio metro šiukšlių surinkimo norma vienam gyventojui per metus yra per maža, ją reikėtų didinti maždaug iki 2 kubinių metrų. Įdiegus naują atliekų surinkimo sistemą, sostinės gyventojams šiukšlių išvežimo kaina dėl didėjančių sąvartyno kaštų išaugtų nuo 3 iki 5 kartų.

„Kai turėsime didelius plastiko kiekius, tai galvosime tik apie eksportą – PET labai domisi užsienio kompanijos”, – sakė D. Kriaučiūnas.

Pernai „Baltic metal” privatizuotas VSA taip pat skelbia numatantis naudoti GPS/GPRS ryšį rinkti informaciją apie kai kurių konteinerių aikštelės užpildymą. Įmonė taip pat numato investuoti į reklamos pardavimą ant šiukšliavežių ir konteinerių.

Anot VSA vadovų, komposto gamykla, kurią planuojama Lietuvoje pastatyti su suomiais, leistų turėti valstybei alternatyvią elektros energiją bei sumažinti sąvartyno kaštus. Ją planuojama pastatyti ne anksčiau kaip iki kitų metų pabaigos.

„Bendrovė turėtų kontrolinį komposto gamyklos akcijų paketą bei organizuotų atliekų surinkimą, o Suomijos įmonė patiektų įrangą”, – sakė VSA vadovas.

Šiemet VSA, kurioje dirba per 160 darbuotojų, planuoja panašias pajamas į praėjusių metų bei dėl vykdytos reorganizacijos gauti minimalų pelną.

Pernai VSA pardavimai ir paslaugos sumažėjo 16,3 proc. – nuo 15,341 mln. iki 12,843 mln. litų, bendrovė uždirbo beveik 223 tūkst. litų grynojo pelno.

2005-09-19 12:36

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.