Uniformos renesansas, arba Kaip sovietmečio reliktas tampa savitu modernios mokyklos veido bruožu

Drauge su sovietine švietimo sistema į nebūtį iškeliavo ir nykios pilkos mokyklinės uniformos. Tuomet atrodė – amžiams, tačiau pastaruoju metu vis daugiau Lietuvos ugdymo įstaigų nusprendžia unifikuoti savo moksleivius. Uniforma atgimsta neatpažįstamai pasikeitusi: šviesių spalvų, patogių audinių, madingų modelių drabužiai nevaržo jaunimo saviraiškos ir patinka tiek mokiniams, tiek ir jų tėvams.
Dzūkijos sostinėje uniformas privaloma dėvėti tik dviejose švietimo įstaigose – Šv. Benedikto vidurinėje ir „Sakalėlio” pradinėje mokyklose, tačiau tokius planus puoselėja ir kitos bendruomenės.
Pionieriai – Šv. Benedikto vidurinė mokykla
Šv.Benedikto vidurinės mokyklos moksleiviai uniformas dėvi jau trečius mokslo metus. Šios idėjos autorius – mokyklos direktorius Vytautas Bigaila. Vadovas neslepia, uniformų kelias buvo ilgas ir nelengvas, bet dabar labai džiaugiasi įgyvendinęs savo idėją: mokiniai atrodo kur kas tvarkingesni, išsiskiria iš bendraamžių, yra drausmingesni.
Ne paslaptis, kad uniformų įvedimui pritarė tikrai ne visa mokyklos bendruomenė, tačiau, pasak V.Bigailos, dabar tokių sunkumų jau nekyla. Per šiuos metus keisti įstaigą dėl privalomos uniformos apsisprendė 8-10 moksleivių. Vadovo manymu, tikrai nedaug.
Prievolė kasdien vilkėti mokyklinę uniformą įrašyta ir Šv.Benedikto vidurinės mokyklos nuostatuose, taip pat sutartyje, kurią su įstaiga pasirašo tėvai arba patys mokiniai, sulaukę keturiolikos metų.

Organizuoja uniformų muges

Kaip prisimena „Alytaus naujienų” skaitytojai, rugsėjo išvakarėse Šv.Benedikto vidurinės mokyklos tėveliai viešai piktinosi, esą jų pirmokėliams teks mokytis kitos mokyklos patalpose, todėl jie „visai be reikalo pasisiuvo 300 litų kainuojančias uniformas”. Dabar šis konfliktas jau išspręstas, pirmaklasiai mokosi Šv. Benedikto vidurinėje mokykloje, o direktorius sako norintis patikslinti spaudoje minimą sumą.
Jo teigimu, mokyklinė uniforma pradinukui atsieina apie 200 litų, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad tėvai kasmet privalo siūti naują drabužį. Pasirodo, kiekvieną pavasarį mokykloje rengiamos vadinamosios uniformų mugės, kuriose moksleiviai vieni kitiems parduoda išaugtas uniformas už priimtiną kainą.

Drabužis atitinka įstaigos dvasią

„Tenka girdėti sakant, jog mūsų mokyklos uniforma pernelyg klasikinė, nelabai tinka jaunesniems mokiniams. Aš manau, kad ji puikiai atspindi įstaigos dvasią, juk moksleiviai uniforma vilkėdami dalyvauja religiniuose renginiuose bažnyčioje ir panašiai”, – įsitikinęs direktorius.
Šv.Benedikto vidurinės mokyklos uniformą sukūrė siuvimo įmonės „Lelija” dizaineriai, ji siuvama iš Kauno „Drobės” audinių: languoto „Strazdo” ir šviesiai pilko „Karvelio”. Uniformą sudaro švarkelis ir kelnės (mergaitėms komplektą galima papildyti ir sijonėliu), tėvai ją siuva individualiai, o minėtais audiniais prekiauja viena Alytaus audinių parduotuvė, užtikrinanti, kad jų nepristigtų.

Apie uniformas prabilo tėvai

„Sakalėlio” pradinės mokyklos direktorė Alma Janušienė prisipažįsta apie uniformas pamąstydavusi seniai, tačiau veikti nusprendusi prieš dvejus metus. Etninės kultūros pakraipą pasirinkusios įstaigos vadovės motyvas – vaikų estetinį skonį būtina ugdyti nuo mažens, o tėvams tai ne visada pavyksta. Juolab ir pastarieji, kaip pasakoja direktorė, jai nesyk prasitardavę, jog vaikams paaugus kyla rūpesčių dėl aprangos – paaugliai nenori išsiskirti iš madingų bendraamžių.
„Uniformos įvedimas mūsų mokykloje truko net kelerius metus, bet toks lėtas procesas pasiteisino – nė vienas tėvelis nesiskundė dėl tokio visos įstaigos bendruomenės priimto sprendimo”, – pasakoja A.Janušienė, kurios, ne paslaptis, kolegos teiraujasi: kaip jai tai pavyko?!
Uniformos kelias į „Sakalėlio” pradinę mokyklą prasidėjo nuo anketų, kurias direktorė išdalijo moksleivių tėvams. Dauguma apklaustųjų pasisakė už uniformas. Pagrindinis argumentas – socialinis. Tėvai vylėsi, kad uniformuoti vaikai jausis lygiaverčiai, taip pat bus drausmingesni ir pan.

Modelių autorė – pati direktorė

Uniformas A.Janušienė pasiūlė siūti iš džinso – stilingos ir amžinai madingos medžiagos, pati sumodeliavo. Tėvams vadovė parodė ne tik eskizus, bet ir jau pasiūtą tamsiai mėlyno džinso uniformą, šią pademonstravo patys moksleiviai.
„Sakaliukai” berniukai ir mergaitės dėvi kelnes ir švarkelius, jų modeliai šiek tiek skiriasi. Tėvams buvo labai svarbu, kad drabužiai būtų universalūs, t.y. juos būtų galima vilkėti kelerius metus. Tačiau bene opiausias klausimas – kiek uniforma kainuos?
Pasak A.Janušienės, uniforma, kurią šiuo metu nešioja moksleiviai, kainuoja 80 litų (jei mergaičių komplektas dar papildomas sijonėliu – 100 litų). Uniformas siuva ir taiso ta pati siuvėja pagal individualius užsakymus.
„Uniformos mūsų įstaigai suteikė ne tik tvarkos, bet ir džiaugsmo, nes tai buvo visos mūsų bendruomenės sprendimas, priimtas demokratiškai, todėl dėl jo nekilo nė menkiausio nepasitenkinimo”, – džiaugiasi A.Janušienė, įsitikinusi, kad tik taip ir įmanoma įvesti uniformų tradiciją.
Saulė Pinkevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.