Savivaldos kūrėjai idėjų nestokoja

Dešimtmetį švenčiančiame Kauno deputatų klube toleruojamos įvairios politinės pažiūros

Kauno deputatų klubas vakar paminėjo savo dešimtmetį. Ši visuomeninė organizacija, vienijanti įvairių pažiūrų politikus, buvusius miesto Tarybos narius, neturi analogų Lietuvoje. „Klube diskutuojame apie įvairias problemas, siūlome nemažai idėjų, tačiau jokių politinių sprendimų nepriimame. Tai pagrindinė priežastis, leidžianti klubui gyvuoti”, – teigė klubo viceprezidentas Julius Baltrukonis.

Trūksta tik trijų merų

Prieš dešimtmetį Kauno deputatų klubą įsteigė 51 pirmosios kadencijos deputatas. Šiuo metu ši organizacija vienija daugiau nei 100 politikų. Tarp klubo narių – beveik visi Kauno merai. Jam nepriklauso tik buvęs miesto vadovas Alfonsas Andriuškevičius, trumpiausiai miesto mero poste išsilaikęs Rimantas Tumosa ir prieštaringai vertinamas Vytautas Šustauskas. „Pasibaigus pirmajai kadencijai, dalis deputatų nusprendė įkurti klubą. Buvome savotiški savivaldos pionieriai, todėl pamanėme, kad mūsų žinios galėtų praversti kitų kadencijų Tarybos nariams. Kartais pasigirsta replikų, kad klubas vienija konservatorius, tačiau tai netiesa. Tai nėra vienos partijos klubas. Čia susibūrė įvairių pažiūrų žmonės, kuriems rūpi Kaunas”, – teigė klubo prezidentas Kęstutis Ignatavičius.

Valdžia pasiūlymų neignoruoja

Pasak Kauno deputatų klubo vadovų, per dešimtmetį surengta nemažai diskusijų apie politinį miesto gyvenimą, socialines, kultūrines aplinkosaugos problemas.

„1996 metais viename pirmųjų susitikimų su tuometiniu Kultūros skyriaus vedėju Jonu Juču užsiminėme, kad Kaunas neturi miesto šventės. Po ilgų diskusijų su istorikais ir specialistais pavyko pasiekti, kad gegužę kauniečiai būtų pakviesti į miesto šventę”, – sakė K.Ignatavičius.

Klubo nariai aktyviai rūpinosi ir Prisikėlimo bažnyčios atstatymu. „Surinkome labai daug įvairios medžiagos. Po mūsų konferencijos Vyriausybė šiai bažnyčiai skyrė 1,5 milijono litų. Žinoma, patį svarbiausią akcentą uždėjo šios kadencijos miesto Taryba”, – teigė klubo prezidentas. Kauno valdžia Prisikėlimo bažnyčios atstatymui skyrė 4 milijonus litų.

Parengė muziejaus koncepciją

Artimiausiame miesto Tarybos posėdyje oficialiai turėtų būti atkurtas miesto istorijos muziejus. Tai dar viena Deputatų klubo iniciatyva. Pasak K.Ignatavičiaus, jau parengta muziejaus koncepcija, jam numatytos patalpos. Trūksta tik politikų sprendimo.

„Esu įsitikinęs, kad šiam pasiūlymui bus pritarta”, – teigė klubo prezidentas. Švęsdamas dešimtmetį klubas išleido knygą „Vardan tos Lietuvos”. Joje pasakojama, kaip 1990-1995-aisiais Kaune buvo kuriama savivalda. Pirmajai kadencijai teko nelengvas išbandymas. Kartais posėdžiai trukdavo iki išnaktų. Buvę deputatai knygoje dalijasi savo prisiminimais.

„Šioje knygoje nemažai dėmesio skirta ir buvusiam vicemerui Sauliui Griciui, kurio jau nėra tarp mūsų”, – teigė K.Ignatavičius. Apie S.Gricių savo prisiminimais dalijasi jo bendražygiai ir draugai.

Deputatų klubo nariai neslėpė, kad jų archyve kaupiama įvairiausia medžiaga. „Mūsų iniciatyva iš praėjusios kadencijos Seimo narių surinkome pasižadėjimus dirbti miesto labui. Tai patvirtinta dokumentais. Deja, ši akcija įrodė, kad nemaža dalis parlamentarų pamiršo Kauną”, – sakė K.Ignatavičius.

Vakar Kauno savivaldybės didžiojoje salėje Deputatų klubas surengė iškilmingą minėjimą.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.