Vizitas kelia ant kojų Vilnių

„Daugiau negu slapta”, – taip Lietuvos specialiųjų tarnybų pareigūnai kalba apie kitą savaitę įvyksiantį Izraelio prezidento Moshe Katsavo vizitą.

Jau prieš kelias dienas Izraelio saugumo tarnybos „Mossad” atstovai atvyko į Vilnių ir kruopščiai patikrino visas vietas, kur lankysis M.Katsavas.

Aišku tik tai, kur ir kada Izraelio prezidentas susitiks mūsų šalies vadovais. Tuo tarpu kitų susitikimų aplinkybės dar kelis kartus gali keistis.

M.Katsavas duos interviu kelioms Lietuvos žiniasklaidos priemonėms, bet susitikimo vietos su žurnalistais jau buvo pakeistos tris kartus. Jos gali ir dar ne kartą keistis.

Tai irgi yra daroma saugumo sumetimais.

Ruoš košerinę vakarienę

Prezidentūroje Lietuvos vadovo Valdo Adamkaus vardu M.Katsavui bus rengiama vakarienė. Jos paruošimą akylai prižiūrės rabinas Haimas Burchteinas.

Dvasininkas jau buvo atvykęs į Prezidentūrą apžiūrėti Baltosios salės bei virtuvės, kur bus ruošiami valgiai.

Rabino nurodymu bus atgabenta košerinį (ritualinį valgių ir daiktų švarumą) reikalavimą atitinkanti krosnis duonai kepti.

Iš Izraelio ir Europos šalių bus suvežti košeriniai produktai. Iš jų vienintelio Lietuvoje žydiško restorano kulinarai gamins vakarienei skirtus patiekalus.

Prezidentūrą dabar aptarnaujančio sostinės restoranui „Ida Basar” bus patikėta paruošti stalus, gėles, žvakides ir patarnauti svečiams.

Kadangi pagal košerinio maisto patiekimo tradicijas iš indų anksčiau niekas negali būti valgęs, Prezidentūrai teko įsigyti 120 naujų lėkščių komplektų. Tik rabinas indus galės išpakuoti ir tik jam prižiūrint jie bus sudėti ant stalų.

Rabinas taip pat pamokys, kaip paruošti stalo įrankius, kad jie būtų tinkami košerinei vakarienei: 24 valandas prie peilių, šakučių, šaukštų niekas negalės prisiliesti, po to jie bus išplauti verdančiu vandeniu.

Rabinas rūmuose juokavo

H.Burchteinas prižiūrės, kaip bus kepama duona bei gaminami visi vakarienei skirti patiekalai: salotos su sūriu ir alyvuogėmis, keptas upėtakis su daržovėmis, užkepamos kriaušės su riešutais.

Svečiai ir lietuviai vaišinsis izraelietišku košeriniu vynu, kava.

„Jūs nebijokite, mes gaminame ir valgome kaip žmonės. Tik kuriam laikui „sukošerinsime” jūsų virtuvę”, – juokavo Prezidentūros rūmuose H.Burchteinas.

Pirmasis vizitas Lietuvoje

M.Katsavas – ne tik pirmasis Izraelio prezidentas per visą Lietuvos istoriją, atvyksiantis į mūsų šalį su oficialiu vizitu, bet ir pirmasis Izraelio vadovas, kilęs ne iš Europos. Jis 1945 metais gimė Irane, o būdamas šešerių metų su tėvais persikėlė gyventi į Izraelį.

Šio žinomo politiko vizitas buvo parengtas jau ne kartą, bet dėl neramumų Artimuosiuose Rytuose kelionę į Lietuvą vis tekdavo atidėti.

„Šiuo metu viskas sustyguota ir visas vizitas sudėliotas tiesiog minutėmis. Nors Artimieji Rytai bet kada gali pateikti staigmenų, tikėkimės, kad šį kartą viskas bus gerai”, – sakė Lietuvos ambasadorius Izraelyje Alfonsas Eidintas.

Birutė Vyšniauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.