Lenkų valdžios vizitas Alytuje – su sūriais, šakočiais ir vietine degtine

Tris dienas Lietuvoje viešėjo Lenkijos (Palenkės) Podlaskie vaivadijos penkių valsčių savivaldybių viršaičiai. Jie susitiko su Vilniaus meru Artūru Zuoku, Marijampolės apskrities savivaldybių atstovais, o vakar apsilankė Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse.

Siūlė nesibaiminti tiesioginių merų rinkimų

Susitikime su Alytaus miesto meru Vytautu Kirkliausku ir administracijos darbuotojais iš svečių vienintelis lietuviškai kalbantis Punsko valsčiaus savivaldybės viršaitis Vytautas Liškauskas sakė, kad Lenkijos vaivadijose vietinė valdžia buriasi į savo organizacijas ginti interesų prieš aukščiausiąją šalies valdžią. Pavyzdžiui, Palenkės vaivadijoje įkurta Valsčių savivaldybių asociacija, kurios pirmininkas Korycino valsčiaus savivaldybės viršaitis Miroslawas Lechas vakar taip pat viešėjo Dzūkijos sostinėje.
Svečiai Alytaus miesto ir rajono vadovams siūlė nesibaiminti tiesioginių merų rinkimų. „Pas mus pirma kadencija savivaldybių vadovai išrinkti tiesiogiai. Jų teisės tik sustiprėjo”, – tvirtino Punsko valsčiaus savivaldybės viršaitis.
Lenkų vietinės valdžios atstovai teigė, kad jų delegacija Lietuvoje vieši pirmąkart, nes Šiaurės rytų Lenkijai, besiribojančiai su mūsų valstybe, labai aktualu palaikyti glaudžius ryšius su Lietuvos vietinės valdžios institucijomis.
Miesto meras V.Kirkliauskas ir rajono merė Monika Ražanauskienė pristatė savivaldybes, jose veikiančias įmones, pačių savivaldybių valdymo struktūrą. Lenkai prisiminė prieš dvejus metus Lenkijos ir Lietuvos prezidentų pasirašytą bendradarbiavimo sutartį, kuria remiantis suaktyvėjo abiejų šalių pasienio savivaldybių bendradarbiavimas, ypač kultūros srityje.
Šiuo metu miesto savivaldybė turi pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Suvalkais, Opole ir Ostrolenka, o rajono savivaldybė – su Ostrolenka ir Pisz.
Vakar miesto savivaldybėje svečiavęsi lenkų vietinės valdžios vadovai merą kvietė atvykti į Palenkės vaivadijoje vykstančias šventes, nes jose užmezgami glaudžiausi ryšiai su pramonės, verslo įmonėmis, kultūros įstaigomis.

Rajono savivaldybę ir Punską sieja bendras projektas

Rugpjūčio pabaigoje vykusiame Alytaus rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas susitarimas dėl šios ir Punsko valsčiaus savivaldybių bendradarbiavimo kultūros srityje. Sutarta bendrauti rengiant folkloro festivalius, liaudies meistrų parodas, muges.
Kaip susitikime su rajono savivaldybės, seniūnijų atstovais pabrėžė Punsko valsčiaus savivaldybės viršaitis V.Liškauskas, jau dabar šiose savivaldybėse vykstančiose šventėse keičiamasi saviveiklos kolektyvais. „Argi mes galime nebendrauti su rajono savivaldybe, jei čia dirba Punsko ambasadorius Lietuvoje Jonas Juravičius?” – juokavo V.Liškauskas turėdamas galvoje Miroslavo seniūną. Šis su punskiečiais bendrauja nuo sovietmečio, jiems yra surengęs ne vieną ekskursiją Lietuvoje, taip pat būrį alytiškių nuvežęs į Punską, kai pas mus dar buvo stiprinami kolūkiai.
O svarbiausia – Punsko valsčius kartu su rajono savivaldybe jau dalyvauja ES PHARE programos finansuojamame projekte dėl bendrųjų planų šiose ir Kalvarijos savivaldybėse rengimo.
Šiuo metu rajono savivaldybė su Punsko valsčiumi pateikusi 4 projektus ES INTERREG ir PHARE programoms dėl kultūrinio paveldo turizmo plėtros, rinkodaros turizmo ir ekonomikos srityse, savivaldybių įvaizdžio kūrimo bei periferiškumo mažinimo abiejose savivaldybėse. Visų šių projektų vertė – daugiau kaip 1 mln. litų.

Lauktuvės – pagal bendradarbiavimo lygį

Atsisveikindami su Alytaus miesto ir rajono vadovais svečiai iš Palenkės vaivadijos negailėjo dovanų: „Mes norime parodyti savo kulinarinius produktus. Galėsite juos palyginti su lietuviškais”.
Miesto merui V.Kirkliauskui jie įteikė sūrį, supakuotą specialioje medinėje dėžėje, o rajono vadovei M.Ražanauskienei – tokį pat sūrį, vos pakeliamą šakotį ir butelį lenkiškos degtinės. Kadangi rajono savivaldybę su vienu Palenkės vaivadijos Punsko valsčiumi sieja bendras ES programos finansuojamas projektas, yra atskiras bendradarbiavimo susitarimas su šiuo valsčiumi ir dar Punsko ambasadorius Lietuvoje dirba rajono savivaldybės administracijoje, lauktuvės padalytos pagal bendradarbiavimo lygį.
Alma Mosteikaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.