Bevizis režimas su JAV patvirtintų glaudžius dvišalius ryšius, teigia V. Ušackas

Bevizis režimas su JAV parodytų realiai egzistuojančius glaudžius Lietuvos ir šios šalies politinius, ekonominius, kultūrinius santykius bei dar labiau juos sustiprintų.

Taip antradienį JAV Kongrese surengtame seminare pareiškė Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas. Diplomatas supažindino Kongreso narius su Lietuvos pažanga įgyvendinant JAV Vizų atsisakymo programos „kelio gairių” planą.

„Biometriniai duomenys kelionės dokumentuose yra viena saugumo priemonių, kurias reikia įgyvendinti šalims, norinčioms tapti JAV vizų atsisakymo programos narėmis. Lietuva tapo antrąja Europos Sąjungos valstybe, pradėjusia išdavinėti tokius kelionės dokumentus”, – pabrėžė V. Ušackas.

Jis patikino, kad Lietuvos diplomatai glaudžiai bendradarbiauja su kolegomis JAV Krašto saugumo ir Valstybės departamentuose siekdami, kad Lietuva kuo greičiau atitiktų Vizų atsisakymo programoje dalyvaujančioms valstybėms keliamus kriterijus.

„Lietuvos diplomatai taip pat bendradarbiauja su JAV ambasada Vilniuje aiškindami mūsų valstybės piliečiams, kaip svarbu yra laikytis JAV vizose keliamų vizito trukmės reikalavimų”, – teigė ambasadorius.

Lietuva jau kelis mėnesius įgyvendina Vizų atsisakymo programos „kelio gairių” planą, kurį vasario pabaigoje per vizitą Slovakijoje pasiūlė JAV prezidentas Džordžas V. Bušas (George W. Bush). Šios programos gairės pristatytos septynioms naujosioms ES narėms. Planas numato konkrečius veiksmus, kurių turi imtis JAV ir Rytų bei Vidurio Europos šalys, kad joms būtų panaikintas vizų režimas.

Norint prisijungti prie Vizų atsisakymo programos, Lietuvai teks pasiekti, kad sumažėtų jų piliečių, pažeidžiančių dabartinį vizų režimą, t. y. negrįžtančių namo pasibaigus jų turistinės vizos į JAV galiojimo laikui. JAV ambasados skaičiavimu, maždaug 40 proc. pastaraisiais metais turistinę vizą gavusių Lietuvos piliečių negrįžo numatytu laiku. Norint šaliai taikyti Vizų atsisakymo programą, šis skaičius turi būti dvidešimt kartų mažesnis.

JAV vizos turi būti išduodamos ne mažiau kaip 97 proc. besikreipiančių atitinkamos valstybės piliečių. Lietuvoje JAV vizas gauna maždaug 70 proc. besikreipiančiųjų.

Vieną programos reikalavimą – panaikinti vizų režimą JAV piliečiams – Lietuva įgyvendina nuo 1994 metų.

Gegužės pradžioje buvo įdiegta dar viena būtina naujovė – skaitmeniniu būdu nuskaitomi pasai su biometriniais duomenimis. Mūsų šalis kartu su Belgija tokius asmens dokumentus pradėjo išduoti pirmosios pasaulyje. Kol kas pasus su biometrine informacija – į skaitmeninę laikmeną įrašyta nuotrauka – Lietuvoje gauna tik diplomatai. Kitų metų antroje pusėje juos planuojama išduoti ir gyventojams.
2005-09-14 16:04

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.