Maskvos teismas pradeda nagrinėti M. Chodorkovskio apeliaciją

Maskvos teismas trečiadienį pradeda nagrinėti buvusio Rusijos naftos kompanijos generalinio direktoriaus Michailo Chodorkovskio ir jo verslo partnerio, „Menatep” vadovo Platono Lebedevo apeliaciją, remdamasi naujienų agentūra „Novosti”, praneša ELTA.

„Mes prašome Maskvos teismo panaikinti kaltinamąjį nuosprendį kaip neteisėtą ir nepagrįstą bei išteisinti M. Chodorkovskį, nes jis neturi nieko bendro su nusikaltimais”, – sakė M. Chodorkovskį ginantis advokatas Genrichas Padva. Jo teigimu, advokatai prašo nutrakti baudžiamąjį persekiojimą.

P. Lebedevo interesus ginantis advokatas Konstantinas Rivkinas mano, kad apeliacijos nagrinėjimas netruks ilgai. „Visi įrodymai pateikti kasaciniame skunde. Jo nagrinėjimas – tik formalus dalykas. Viskas priklausys nuo to, kaip bus pasirengusios abi pusės”, – sakė jis.

Tuo tarpu advokatas Jurijus Šmidtas mano, kad apeliaciją skubama nagrinėti dėl artėjančių rinkimų, kuriuose savo kandidatūrą iškėlė M. Chodorkovskis. „Aš tikėjausi, kad apeliacija bus nagrinėjama sparčiai, tačiau toks skubėjimas viršijo mano lūkesčius”, – pažymėjo advokatas.

Trečiadienį teismas nagrinės M. Chodorkovskio ir P. Lebedevo advokatų pateiktą prašymą nustatyti skundų nagrinėjimo datą ir atšaukti skundų nagrinėjimą rugsėjo 14 d., sakė P. Lebedevą ginanti advokatė Jelena Lipcer.

„Mes pateikiame prašymą atšaukti bylos nagrinėjimą rugsėjo 14 d., nes tokį sprendimą laikome neteisėtu”, – pareiškė ji. Anot advokatės, kasacinio skundo nagrinėjimo datą teisėjas nustato tik po to, kai byla perduodama Maskvos miesto teismui.

„Tuo tarpu faksimilinis pranešimas apie mūsų pateikto skundo nagrinėjimo datą į Meščiansko rajono teismą teisėjui pasirašyti buvo atsiųstas prieš tai, kai byla buvo perduota Maskvos miesto teismui, o tai prieštarauja įstatymams”, – sakė J. Lipcer.

Taip pat nuteistas M. Chodorkovskio verslo partneris P. Lebedevas antradienį pareiškė atsisakysiąs advokatų paslaugų, nes perspektyva, kad nuosprendis bus pakeistas, yra labai menka. Procese gegužės pabaigoje ir M. Chodorkovskis, ir P. Lebedevas dėl sukčiavimo ir mokesčių slėpimo buvo nuteisti po devynerius metus kalėti.

Buvęs „Jukos” naftos koncerno vadovas ir iš kalėjimo nesiliauja kritikuoti prezidento Vladimiro Putino. Interviu laikraščiui jis apkaltino prezidentą sukūrus autoritarinį režimą. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus opoziciniam laikraščiui „Zavtra” sakė per dvejus iki šiol kalėjime praleistus metus atradęs „naują dvasinės laisvės lygmenį”. „Kiekviena diena, kurią aš praleidžiu už grotų, yra politinis aktas”, – pažymėjo M. Chodorkovskis.

M. Chodorkovskio šalininkai paskelbė trečiadienį prie teismo surengsią solidarumo mitingą.

2005-09-14 08:22

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.