Artėjančių varžybų įtampą krepšininkai slopina juoku

Penktadienį keturiuose Serbijos ir Juodkalnijos miestuose prasidės Europos vyrų krepšinio čempionatas. Lietuvos nacionalinė komanda ginti žemyno čempionų titulo išskrenda šiandien. Mūsų šalies krepšininkai kovas pradės Juodkalnijos mieste Podgoricoje, kur vyks B grupės varžybos.

Pasirengimą svarbiausioms metų varžyboms šalies rinktinė baigė pirmadienį vakare Klaipėdoje. Vakar žaidėjai ir treneriai galėjo pabūti namuose su savo artimaisiais.

Už ekipą palikusius žaidėjus atidirbs kiti

Regis, be žvaigždžių ir svarbiausių žaidėjų likusioje Lietuvos rinktinėje turėtų tvyroti liūdnos nuotaikos. Trijų milijonų krepšinio specialistų, gyvenančių Lietuvoje, manymu, Europos čempionate tokios sudėties rinktinė kalnų nenuvers.

Tačiau patys Lietuvos krepšininkai nusiteikę visiškai kitaip. Nors jie pripažįsta, jog Arvydo Macijausko trauma optimizmo nepridėjo, į Serbiją ir Juodkalniją komanda vyks kovoti dėl kiekvieno taško.

„Už rinktinę palikusius krepšininkus turės atidirbti kiti, – teigė šalies rinktinės kapitonas Mindaugas Žukauskas. – Neturime ryškių žvaigždžių, todėl privalėsime remtis tik komandiniais veiksmais. Beje, tai visada būdavo lietuvių koziris. Jeigu nesiseks pulti, dvigubai stengsimės gindamiesi. Kai komandoje nėra ryškių lyderių, varžovams nebūna lengva gintis, nes jie negali žinoti, kuriam žaidėjui skirti daugiau dėmesio”.

Tai, jog komandoje tvyro pakankamai linksma, darbinga nuotaika, „Kauno dienai” tvirtino ir Lietuvos rinktinės strategas Antanas Sireika.

Žvaigždėmis tampama, o ne gimstama

– Klaipėdoje baigėte pasirengimą Europos čempionatui. Ką kalbėjote su žaidėjais po paskutinės treniruotės, kaip bandėte pakelti vieni kitų nuotaiką?

– Mūsų nuotaiką labai pakėlė Klaipėdoje surengtos gražios palydos. Per vakarienę aš nedaug kalbėjau, paprašiau gerai pailsėti, pasakiau, kaip rengsimės, ir panašiai. Daugiau kalbėjo mano kolega Gintaras Krapikas, kuris jau atsisveikino su rinktine ir grįžo į „Žalgirį”. Jam buvo truputį liūdna, todėl jis buvo jausmingesnis. Gintaras priminė, jog dabartinės mūsų krepšinio žvaigždės kažkada buvo nežinomi žaidėjai. Todėl, nepaisant jų pečius užgriuvusios atsakomybės, dabar atsirado proga parodyti, ką jie gali, nes žvaigždėmis ne gimstama, o tampama. G.Krapikas tvirtino, kad dabar tas laikas, kad apie daugelį rinktinės žaidėjų žmonės gali pradėti kalbėti kitaip – kaip apie stiprius vyrus ir kovotojus.

Vakar žaidėjai jau galėjo dieną praleisti namuose, su šeimomis.

– Ir Jūs turėjote laiko praleisti ramų vakarą su šeima prieš kelionę į Europos čempionatą?

– Taip, vakar buvau namuose Šiauliuose. Galėjau truputį atsipūsti, pabūti su žmona ir vaikais, pasirengti kelionei.

– Žmona Aurelija tikriausiai palepino Jus skania vakariene?

– Taip, ji mano brangiausia moteris, kaip gali nepalepinti?

Bendrauja be įtampos

– Sprendžiant iš visų aplinkybių, rinktinės padėtis yra gana sunki. Bet galbūt į būrį susirinkę treneriai, žaidėjai sugeba ir pajuokauti, atsipalaiduoti, ne tik kalbėti apie rūpesčius?

– Apie rūpesčius mes kaip tik ir nekalbame. Suprantu, kad visus širdyje slegia įtampa ir nerimas, todėl tarpusavyje stengiamės kalbėti optimistiškai, kad mums galbūt reikės pasielgti kai kuriose situacijose taip, kaip niekas iki šiol nesielgė, – visai nestandartiškai. Tačiau bendraujame be įtampos, mėgstame pajuokauti. Nėra jokios įtampos ir žaidėjų tarpusavio santykiuose, niekas nevaikšto nunarinęs galvos.

– Kuris žaidėjas yra komanda siela, kuris – tyliausias?

– Tyliausias – Darius Šilinskis. Kartą važiuojant autobusu visi žaidėjai staiga pratrūko juoktis. Pasirodo, Darius „bajerį” pasakė. O tai reiškia, kad jis apskritai kažką pasakė, nes šiaip nuolat tyli. Kaip „didžiausiam kalbininkui”, krepšininkai jam net Daukanto, „šimto litų”, pravardę davė.

Daugiausia pajuokauti mėgsta Robertas Javtokas, Mindaugas Žukauskas. Pastarojo humoro jausmas itin subtilus.

– Jūs visada spinduliuojate ramybe, nors širdyje turbūt nesijaučiate visiškai ramus. Iš kur jos semiatės?

– Tokį mane mama pagimdė. Ir mano horoskopo ženklas – Jautis. Kai stoja į vagą, tai ir aria nežiūrėdamas, ar lyja, ar saulė kepina. Tai duota gamtos, aš toks esu. Bet širdyje iš tiesų būna visko: ir nerimo, ir įtampos, todėl ir rankos kartais dreba. Esu įsitikinęs, kad šaukimas, rėkimas nepadeda komandai. Priešingai: trenerio ramybė žaidėjams padeda labiau susikaupti.

– Ar jau esate tikras, kad šitie 12 žaidėjų, kurie skrenda į Podgoricą, tikrai rungtyniaus Europos čempionate?

– Norėčiau tikėti, kad per vieną naktį daugiau nebeatsitiks nieko bloga.

Pirmosios rungtynės – penktadienį

Šiandien užsakomuoju reisu į Podgoricą išskrenda 12 žaidėjų: Vidas Ginevičius (27 metai, 193 cm), Mindaugas Žukauskas (30, 201), Mindaugas Lukauskis (26, 198), Darjušas Lavrinovičius (25, 212), Ramūnas Šiškauskas (27, 198), Giedrius Gustas (25, 190), Simonas Serapinas (23, 197), Darius Šilinskis (21, 216), Kšištofas Lavrinovičius (25, 210), Simas Jasaitis (23, 200), Paulius Jankūnas (21, 204), Robertas Javtokas (25, 210). Komandos vyriausiasis treneris – Antanas Sireika, asistentai – Valdemaras Chomičius, Kęstutis Kemzūra ir Donas Nelsonas, gydytojas – Robertas Narkus, masažuotojas – Juozas Petkevičius, delegacijos vadovas – Algimantas Pavilonis.

Pirmąsias rungtynes lietuviai penktadienį žais su Turkija, šeštadienį – su Kroatija, sekmadienį – su Bulgarija. Pirmąją vietą grupėje užėmusi rinktinė iškart pateks į ketvirtfinalį. Antroje ir trečioje vietoje likusios ekipos žais papildomas atkrintamąsias rungtynes, o ketvirtąją vietą užėmusi rinktinė keliaus namo.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.