Kipras grasina blokuosiantis stojimo derybų su Turkija pradžią

Kipras antradienį paskelbė, kad gali blokuoti Europos Sąjungos (ES) sprendimą spalio 3-iąją pradėti derybas dėl stojimo su Turkija, jei Ankara atsisakys pripažinti Kipro Respubliką.

„Jei nebus susitarimo šiuo klausimu, tai nebus susitarimo ir dėl Turkijos stojimo derybų pradžios. Taigi spalio 3-iąją pokalbiai gali neprasidėti”, – pareiškė Kipro vyriausybės atstovas spaudai Kipras Chrisostomidis (Kypros Chrysostomides).

Kiprui ES atstovauja tik graikiškoji salos dalis. Turkiškąją jos dalį pripažįsta tik Turkija.

Nikosija reikalauja, kad Ankaros stojimo derybos būtų griežtai susietos su reikalavimais pripažinti Kiprą ir laikyti jį nediskutuotinu muitų sąjungos nariu.

K. Chrisostomidis pabrėžė, kad Kipras negrasina pasinaudosiąs savo veto teise: „Tiesiog noriu pasakyti, jei nenutiks viena, negalės įvykti ir kita. Apie veto niekas nekalba”.

Šiuo metu oficialusis Kipras dar nepritarė Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos pasiūlytai kompromisinei formuluotei, kurioje nurodyta, kad visų ES valstybių narių pripažinimas – tai „pirminė narystės sąlyga”, o ne prielaida pradėti stojimo derybas.

2005-09-13 12:34

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.