Aktorė pralaimėjo kovą su vėžiu

Moters pastangos kovoti su klastinga liga buvo bevaisės.

Diagnozavo prieš kelerius metus

Žinoma Kauno dramos teatro aktorė Julija Kavaliauskaitė visada tikėjo, kad jai pavyks įveikti vėžį. Deja, ją kolegos praėjusį penktadienį palydėjo į paskutinę kelionę. Julija atgulė Kauno Petrašiūnų kapinėse.

Ligą J.Kavaliauskaitei gydytojai diagnozavo dar prieš kelerius metus. Po sunkios operacijos Kauno medicinos universiteto klinikos chirurgai tikino pašalinę visas vėžio ląsteles.

Žinoma ne tik teatro, bet ir kino artistė prieš trisdešimt šešerius metus yra vaidinusi režisieriaus Raimondo Vabalo pastatytame filme „Kai aš mažas buvau”, režisieriaus Algirdo Aramino filme „Birželis, vasaros pradžia”. Vaidino režisierių Gyčio Padegimo, Eimunto Nekrošiaus statytuose spektakliuose.

Nuolat rūpinosi sveikata

J.Kavaliauskaitės bendražygės aktorės Inesos Paliulytės teigimu, Julija rūpinosi savo sveikata ir nuolat lankydavosi pas specialistus.

„Julija buvo iš tų moterų, kurioms rūpi jų sveikata. Ji reguliariai lankydavosi pas specialistus ir tikrindavosi, ar neserga krūties vėžiu. Pavyzdžiui, aš niekada nesitikrinu dėl krūties vėžio, o Julija buvo visai kitoks žmogus”, – „Ekstra žinioms” sakė I.Paliulytė.

J.Kavaliauskaitę kolegos apibūdina kaip gerą ir šiltą žmogų. „Ji buvo tikrai šiltas, nuoširdus ir darbštus žmogus. Julija be galo mylėjo teatrą ir visus jo žmones, dažnai sakydavo: „Aš visus visus myliu”.

Julija visada už viską atsidėkodavo: tai saldainiukais, tai dar kuo nors. „Net sirgdama, sunkioje kančioje ji nepalūžo”, – pasakojo kolegės ir draugės netekusi I.Paliulytė.

„Žinokit, mūsų profesija labai suėda žmogų. Juk visą gyvenimą turi gyventi priklausomybėje – vaidinti nori visi, o darbo ne visada būna.

Tuo labiau kad Julija negalėjo nieko kito dirbti, ji augo menininkų šeimoje ir, ko gero, neįsivaizdavo kitokia gyvenimo. Be to, moteris ne pirmos jaunystės, jau buvo vėlu ką nors keisti. Be to, ji buvo tikras nervų kamuolys. Tai sveikatos Julijai irgi nepridėjo”, – pasakojo Kauno dramos aktorė Nijolė Lepečkaitė.

Krūties vėžys neaplenkia ir vyrų

Nors dažniausiai krūties vėžys diagnozuojamas moterims, tačiau susirgti šia liga gali ir vyrai. Praėjusiais metais Lietuvoje krūties vėžiu susirgo 1308 moterų ir 10 vyrų.

Nors daug 35–55 metų moterų miršta būtent nuo šios ligos, tačiau krūties vėžys nėra mirtina liga.

Laiku diagnozavus ir pradėjus gydyti ši liga nėra tokia pavojinga. Tačiau mūsų šalyje sergančių krūties vėžiu miršta gerokai daugiau nei kitose valstybėse.

Kliūtis – ilgos eilės

„Manau, dauguma moterų nesirūpina savo sveikata dėl socialinių motyvų. Man irgi kartais taip skauda ranką, ten uždegimas kažkoks, bet niekaip neprisiverčiu nueiti pas gydytoją.

Labai sudėtinga šiais laikais sulaukti medikų pagalbos. Jei nori atlikti krūties vėžio tyrimus, turi laukti eilėje, o dauguma moterų yra saistomos laiko.

Žinoma, tos, kurios turi pinigų, gali kreiptis į privačias klinikas, tačiau tos, kurios deda centą prie cento, negali sau leisti tokios prabangos”, – tikino aktorė N.Lepečkaitė.

Garsenybės – ne išimtis

Šių metų gegužę krūties vėžys buvo diagnozuotas ir dainininkei Kylie Minogue. Iškentusi intensyvų chemoterapijos bei radiacijos kursą Paryžiuje ir dvi operacijas Melburne gražioji dainininkė sveiksta sparčiau nei buvo galima tikėtis.

Gydytojų teigimu, į sceną trisdešimt septynerių metų moteris galės grįžti jau pavasarį.

Krūties vėžys iš garsios dainininkės gali atimti galimybę susilaukti pirmagimio. Kylie buvo atlikta naujausia ginekologinė operacija, kurios metu buvo išimta dalis kiaušidžių audinių.

Kai moteris visiškai pagis nuo krūties vėžio, šie audiniai bus grąžinti atgal į jos pilvą, kad vėl pradėtų gaminti kiaušinėlius. Panašaus pobūdžio operacijos kol kas padėjo pastoti tik dviem moterims pasaulyje.

Krūties vėžys neaplenkė ir Vokietijos gitaristės Leni Stern.

„Buvau išsigandusi, kad liga sunaikins mane. Iš visų jėgų stengiausi grįžti į normalų gyvenimą.

Vos išėjusi iš ligoninės, puoliau prie gitaros, norėjau įrodyti, kad galiu groti, nors dar neįstengiau pakelti skaudančios rankos”, – sakė Leni.

„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.