Daugiausia savižudybių – pirmadieniais

„Daily Telegraph” praneša, kad pirmadieniais nusižudo daugiau žmonių nei kitomis savaitės dienomis.

Nepaisant to, daugiausia žmonių nuo 1993 iki 2002 metų Didžiojoje Britanijoje nusižudė 2000 metų sausio 1-ąją, šeštadienį.

Vienintelė diena per šį dešimtmetį, kada nenusižudė nė vienas žmogus, buvo 2001 metų kovo 16-oji, penktadienis. Tą dieną vyko labdaros organizacijos renginys „Raudonos nosies diena”. Šią dieną milijonai britų per televiziją žiūrėjo, kaip žinomas komikas Džekas Di iškilmingai palieka realybės šou „Didysis brolis”.

Šie skaičiai gauti Nacionalinei statistikos tarnybai ištyrus savižudybių lygį Anglijoje ir Velse.

Ekspertai sako, jog savižudybių padaugėjimas pirmadieniais leidžia teigti, jog suicidas susijęs su naujo periodo efektu. Savo nelaimių slegiami žmonės kartais negali pakelti minties, kad prasideda dar viena savaitė, panaši į praėjusiąją.

Tačiau mokslininkai nesutinka, kad tai susiję su išėjimu į darbą po poilsio dienų. Mat savižudybių kreivė visose amžiaus grupėse vienoda, net tarp vyresnių nei 75 metų amžiaus žmonių.

Japonija ir Jungtinės Amerikos Valstijos taip pat užfiksavo, jog daugiausia žmonių nusižudo pirmadieniais. Į klausimą, ką daryti, Statistikos tarnybos sekretorė Anita Broks atsakė: „Gal padaryti trijų dienų savaitgalį?”

2000 metų sausio 1 dieną Didžiojoje Britanijoje nusižudė 23 žmonės, iš jų 18 vyrų – paprastai per dieną jų padaroma vidutiniškai 10. Per visą tirtąjį laikotarpį penktoji dalis visų suicidų užfiksuota pirmadienį.

Mėginimų nusižudyti sumažėja švenčių išvakarėse, o po jų savižudybių kreivė netikėtai šokteli. Tačiau svaižudybių lygis per pastaruosius 30 metų yra sumažėjęs, nors skyrybių skaičius auga.

Daugiau žmonių nusižudo pajūrio regionuose.

2003 metais nusižudė 5755 žmonės – mažiausiai nuo 1973 metų. Ekspertai mano, jog taip atsitiko ne dėl to, kad žmonės jaučiasi laimingesni, o kad nusižudyti tampa vis sudėtingiau.

Uždraudus kai kurius medikamentus parduoti didelėmis dozėmis, sumažėjo savižudybių nuo jų perdozavimo.

Trys ketvirtadaliai savižudžių yra vyrai.

Genovaitė Privedienė

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.