Ar teisingai pasirinkti Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) veiklos prioritetai?

Šalies dienraščiuose pateikiami faktai apie VTAKT veiklos kryptis, prioritetus bei veiklos rezultatus verčia abejoti, ar šie prioritetai pasirinkti racionaliai ir teisingai. Vienas svarbiausių Tarnybos uždavinių – siekti, kad Lietuvoje būtų mažiau rūkoma ir vartojama alkoholinių gėrimų, kad tabakas ir alkoholis darytų kuo mažiau žalos gyventojų sveikatai.

Tačiau naujausi visuomenės sveikatos tyrimų rezultatai patvirtina grėsmingą, jau kelerius metus didėjančią tendenciją – vis jaunesni žmonės tampa priklausomais nuo alkoholio, o jų skaičius kasmet didėja. Specialistų teigimu priklausomybė nuo alkoholio yra bedarbystės, psichikos ir elgesio sutrikimų, krizės šeimoje ir galiausiai – asmens ir visuomenės degradacijos priežastis.

Tokios išvados rodo, kad visą dėmesį sukoncentravusi į smulkiojo verslo kontrolę ir biudžeto pildymą skiriamomis baudomis, VTAKT neatlieka įstatymais jai deleguotos funkcijos, o jos veikla yra neefektyvi ir nerezultatyvi.

Seimo narė, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė prof. Marija Aušrinė Pavilionienė teigia, kad VTAK tarnyba nereaguoja į tai, kad kas vakarą nacionalinės televizijos kanale rodoma alkoholio reklama, kuria Lietuvos gyventojams įkyriai peršama mintis, jog lietuviška degtinė yra aukščiausios kokybės. „Manau, kad nacionalinis transliuotojas neatlieka savo kilnios, moralaus ir sveiko gyvenimo būdo propagavimo misijos ir galimai pažeidžia Alkoholio kontrolės įstatymu nustatytus alkoholio reklamos ribojimo reikalavimus. Atsižvelgdama į tai, kreipiausi raštu į VTAK tarnybos direktorių Č. Balsį prašydama skirti ypatingą dėmesį į galimus alkoholio reklamos ribojimo pažeidimus nacionalinio transliuotojo programoje ir imtis įstatymų numatytų priemonių”.

Seimo narė prof. Marija Aušrinė Pavilionienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.