Alkoholio gamybos srautas nutrūksta dėl skolų

Neseniai savininkus pakeitusi Panevėžio alkoholinių gėrimų ir spirito gamybos bendrovė „Sema” nuo spalio neteks licencijos gaminti alkoholinius gėrimus. „Semai” licencija gaminti alkoholinius gėrimus, kurių koncentracija neviršija 22 procentų, nebegalios nuo spalio 3 dienos. Pabandžius PB susisiekti su bendrovės generaliniu direktoriumi Robertu Čiogliu, paaiškėjo, kad įmonė penktadieniais nedirba, o jo pavaduotojas Vytautas Levanavičius į mobiliojo telefono skambučius neatsakinėjo.

Valstybinės tabako ir alkoholio tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian teigė, kad licencija naikinama už skolas valstybės biudžetui bei Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui. „Įmonei buvo nustatytas laikotarpis, per kurį ji turėjo likviduoti šias skolas. Kad įmonė gali tikėtis tokių sankcijų, buvo įspėta. Tačiau ji skolų nelikvidavo”, – sakė Valstybinės tabako ir alkoholio tarnybos direktoriaus pavaduotoja.

Nuostolingai dirbančios „Semos” bendrovės skolos valstybės biudžetui rugpjūčio 1-ąją sudarė apie 225 tūkstančius litų. Skola „Sodrai” – apie 99 tūkst. litų. Bendrovei licencija gaminti alkoholinius gėrimus, kurių alkoholio koncentracija neviršija 22 proc., nebegalios nuo spalio 3 dienos.

Apie licencijos panaikinimą negirdėjo

„Semos” akcininkės VIPC LKS direktorius Darijus Vilčinskas teigė iki šiol negirdėjęs apie licencijos panaikinimą, todėl ir negalįs to komentuoti. Pakalbinti dabartinių bendrovės vadovų – generalinio direktoriaus R.Čioglio bei jo pavaduotojo V.Levanavičiaus – PB nepavyko. Pasirodo, bendrovė penktadieniais nedirba. Vadovų telefonai buvo išjungti.

Panevėžio įmonės apyvarta šiemet pirmąjį pusmetį, palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo 46,2 procento. Tai yra nuo 4,738 milijono litų iki 2,55. Bendrovės gaminamų stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimas palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 78,1 proc. iki 0,7 tūkstančių dekalitrų (dal), o vyno apyvarta smuko 86,6 proc. iki 3,7 tūkstančių dal.

Akcijas pardavė

PB rašė, kad po to, kai liepos pradžioje turėtą „Semos” kontrolinį akcijų paketą pardavė

„Bennet Distributors”, Panevėžio bendrovės turtą už skolas areštavo Panevėžio apylinkės teismas. „Semos” akcijos buvo parduotos bendrovėms „Arpberg Forvaltning” ir VIPC LKS. Joms atitinkamai teko 38,58 ir 11,68 procento bendrovės akcijų.

Tada „Semos” pardavimo sandorį nagrinėjusi Vertybinių popierių komisija konstatavo, kad kontrolinis akcijų paketas buvo parduotas už kainą, kuri gerokai skiriasi nuo buvusios prieš tai, tačiau kokių nors pažeidimų neužfiksavo.

Tuomet „Bennet Distributors” generalinis direktorius Jaunius Žiogas PB teigė, kad ši kaina buvo nustatyta abipusiu susitarimu, o jos dydį lėmė tai, kad įmonė dirbo nuostolingai ir turėjo skolų. „Semos” akcijas minėta bendrovė įsigijo 1998 metais. Tuo metu už 35 procentus akcijų sumokėta 9 mln. litų, vėliau akcijų paketas dar padidintas.

Areštavo turtą

Panevėžio apylinkės teismo Hipotekos skyrius dėl nelikviduotų skolų liepos 7 dieną inicijavo „Semos” turto areštą. Didesnė „Semos” turto dalis tebėra įkeista Lietuvoje veikiantiems bankams. Daugiausia turto įkeista „Nord/LB Lietuva” bankui. Kitas didelis „Semos” įmonės akcininkas yra antrinė investicinės bendrovės „Hermis Capital” įmonė „Vinvesta”, valdanti 30,76 proc. šios bendrovės akcijų.

„Hermis Capital” vadovas Nerijus Dagilis teigė, kad jų valdoma bendrovė iš Panevėžio įmonės pasitrauktų tik tuo atveju, jeigu jai būtų pasiūlyta patraukli kaina. Jo teigimu, „Hermis Capital” turimas „Semos” akcijas vertina kur kas brangiau nei jas pardavęs didžiausias akcininkas „Bennet Distributors”.

Pasikeitė savininkai

Per laikotarpį, kada pasikeitė „Semos” bendrovės savininkai, „Semai” pavyko padidinti etilo alkoholio pardavimą 30,1 proc. iki 17,3 tūkst. dal. Praėjusiais 2004 metais „Semos” apyvarta sumažėjo 33,5 proc. iki 8,816 mln. litų, patirta 1,869 mln. litų nuostolių. Šiais metais, neoficialiais duomenimis, bendrovė planavo pasiekti 14,2 mln. litų pardavimą, o metus baigti pelningai.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.