Po Oraniečių ordino eitynių Belfaste kilo didžiausios per pastaruosius metus riaušės

Po tradicinių protestantų Oraniečių ordino eitynių per Šiaurės Airijos sostinę Belfastą naktį į sekmadienį kilo didžiausios per pastaruosius metus riaušės. Jos persimetė ir į kitus miestus.

Per neramumus buvo sužeista mažiausiai 12 policininkų ir kariškių, taip pat du civiliai. Kaip sekmadienį informavo policija, jie nukentėjo nuo kulkų, sprogmenų ir „Molotovo” kokteilių. Ryte tvarka vėl buvo atkurta, tačiau įtampa lieka, sakė policijos vadas Hju Ordė (Hugh Orde). Jis atsakomybę už neramumus pirmiausiai suvertė eitynių organizatoriams.

Konfliktas įsižiebė žinyboms nurodžius pakeisti eitynių maršrutą, kad jis neitų per katalikų gyvenamą kvartalą ir taip būtų išvengta susirėmimų tarp probritiškų protestantų ir proairiškų katalikų. Tačiau per paradą šimtai dalyvių užpuolė eitynes lydėjusias saugumo pajėgas. Policijos duomenimis, į pareigūnus netgi buvo šaudoma. Policininkai prieš riaušininkus panaudojo gumines kulkas ir vandensvydžius.

Demonstrantai ir už Belfasto ribų statė kelių užtvarus, padeginėjo automobilius bei laidė akmenis į autobusus. „Šiandien mus pasiekė Šiaurės Airijos, kokia ji buvo prieš 30 metų, aidas”, – naktinių neramumų mastą gatvėse komentavo BBC reporteris. Pasak BBC, išpuoliai prieš saugumo pajėgas buvo „gerai koordinuoti”.

Dažnai susirėmimų lydimi kasmetiniai Oraniečių ordino paradai daugiausia per katalikų gyvenamus kvartalus primena anglų karaliaus protestanto Vilhelmo (Wilhelm) pergalę prieš nuverstą jo pirmtaką kataliką Jakobą II (Jakob) 1690 metais.

2005-09-11 13:01

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.