Sekmadienį į Šiluvos atlaidus suvažiuos šeimos

Sekmadienį į didžiuosius Švenčiausiosios Mergelės Marijos gimimo atlaidus susirinkę tikintieji nedarnoje gyvenančioms šeimoms linkės dvasinės sveikatos ir melsis už vienišus žmones.

Vidurdienį Šventąsias Mišias už šeimas ir vaikus tiesiogiai transliuos Lietuvos televizija ir radijo programa „Klasika”.

Pagrindinė rugsėjo 8 dieną Šiluvoje prasidėjusių didžiųjų Švenčiausiosios Mergelės Marijos gimimo atlaidų maldos intencija – prašyti Lietuvos žmonėms krikščioniško ir pilietinio sąmoningumo.

Šilinių oktava tęsis iki rugsėjo 15 dienos – liturginės Švenčiausiosios Mergelės Marijos Sopulingosios šventės. Pirmadienį tikintieji melsis už politikus, valdininkus ir žurnalistus, antradienį – už ligonius, trečiadienį – už kunigus.

Per Švenčiausiosios Mergelės Marijos Sopulingosios šventę į Šiluvą suvažiavę vienuoliai dėkos Dievui už pašaukimo malonę ir pašvęstojo gyvenimo dovaną.

Šiluvos šventovė garsi nuo XVI amžiaus. Lietuvos ir užsienio maldininkus į ją traukia stebuklais garsus Šiluvos Dievo Motinos paveikslas. Pasakojama, kad jį 1457-aisiais į Lietuvą iš Romos parvežęs dvarininkas Petras Gedgaudas.

Apie XVI amžiaus vidurį paskutinis Šiluvos katalikų klebonas Jonas Holubka esą užkasęs paveikslą drauge su Šiluvos bažnyčios dokumentais geležinėje skrynioje, slėpdamas nuo įsigalėjusių kalvinų. Vėl pagerbti paveikslą maldininkai galėję tik po 1622-ųjų, atstačius katalikų bažnyčią.

1674 metais iš daugybės žmonių suneštų votų Karaliaučiaus auksakalys stebuklingajam paveikslui nukalė auksuoto sidabro drabužį. 1786-aisiais paveikslas buvo vainikuotas popiežiaus karūnomis.

Istorija liudija, jog Švenčiausioji Mergelė Marija Šiluvoje apsireiškė 1608 metais. Ant didelio akmens stovinčią ir graudžiai verkiančią mergelę su kūdikiu pamatė bažnytinėse žemėse bandą ganę piemenėliai.

Pasakojama, kad vaikai nubėgo apie tai pasakyti Šiluvos kalvinų katechetui. Šis, pasikvietęs mokytoją Saliamoną, prisiartino prie akmens ir paklausė: „Mergaite, ko verki?” Ji atsakiusi: „Verkiu dėl to, kad prieš tai šioje vietoje buvo garbinamas mano Sūnus, o dabar čia ariama ir sėjama”.

Šiluvos – vienas iš penkių Bažnyčios pripažįstamų – apsireiškimas laikomas pirmuoju Marijos pasirodymu Europoje.
2005-09-11 08:55

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.