Įkalintas Rusijos milijardierius M. Chodorkovskis teigia kalėjime tapęs dvasiškai laisvu žmogumi

Kalėjime bausmę atliekantis Rusijos verslo magnatas Michailas Chodorkovskis mano, kad po dvejų įkalinimo metų ir Kremliaus vykdomo jo turto „valymo” jis dvasiškai išsilaisvino.

Buvęs naftos kompanijos „Jukos” savininkas buvo nuteistas kalėti devyneriems metams dėl kaltinimų mokesčių slėpimu ir sukčiavimu. Verslininko teigimu, tai tėra Kremliaus kontroliuojama persekiojimo kampanija.

„Netekęs turto ir išorinės laisvės, aš pakilau į kitą dvasinės laisvės lygmenį, tapau nuo nieko nepriklausomas, išskyrus savo sąžinę ir įsitikinimus. Manau, kad mano gyvenimas tik prasideda”, – sakė M. Chodorkovskis Rusijos kraštutinės nacionalistinės pakraipos laikraščiui „Zavtra”.

Šį interviu su už grotų dienas leidžiančiu verslininku Rusijos laikraštis turėtų išspausdinti antradienį.

Analitikų teigimu, Kremlius pradėjo M. Chodorkovskio persekiojimą, kad „neutralizuotų jį kaip politinę grėsmę”.

Pasak verslo žurnalo „Forbes”, iki teismo proceso 2004 m. M. Chodorkovskio turto vertė siekė 15,2 mlrd. JAV dolerių, tačiau pardavus pagrindinį bendrovės „Jukos” gamybos padalinį šis turtas sumenko iki 2,2 mlrd. JAV dolerių.

„Aš buvo labai naivus ir dabar dėl to kenčiu. Aš nesigailiu to, kas įvyko. Kiekviena mano kalėjime praleista diena yra politinis aktas”, – sakė buvęs „Jukos” vadovas.

Kalėjimo kameroje M. Chodorkovskis parašė ir paskelbė ne vieną straipsnį, kurių turinys yra gana filosofiškas.

Rugpjūtį verslininkas pareiškė, kad gruodį balotiruosis pakartotiniuose rinkimuose Maskvoje į parlamentaro vietą. Vis dėlto net jo ištikimiausi sąjungininkai pripažįsta, kad Kremlius niekada neleis jam laimėti.

Tačiau savo paskutiniajame interviu įkalintas verslo atstovas jau tvirtino, kad Kremlių imtis kampanijos prieš jį paskatino ne politiniai motyvai, bet godumas.

„Esu įsitikinęs, kad buvau įkalintas ne dėl politikos, bet dėl to, kad (jie norėjo – ELTA) atimti „Jukos”. Politika buvo tik pasiteisinimas. Aš neįvertinau, kaip toli (prezidento Vladimiro Putino padėjėjai – ELTA)… buvo pasiryžę eiti, kovodami dėl kitų žmonių pinigų”, – sakė M. Chodorkovskis.
2005-09-10 17:56

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.