V. Adamkus ragina ruoštis kainų kilimui, A. Brazauskas pripažįsta nerandantis efektyvaus recepto

Prezidentas Valdas Adamkus, kritikuodamas Vyriausybės neveiklumą brangstant naftai, ragina ruoštis galimam kainų kilimui ir nuo to apsaugoti socialiai labiausiai pažeidžiamas visuomenės grupes.

Savo ruožtu Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas neslepia, kad Vyriausybė iki šiol neturi tokio plano, nes esą neranda efektyvių receptų, kaip išvengti skausmingo naftos brangimo poveikio Lietuvos ūkiui.

„Noriu iš anksto atkreipti dėmesį, kad nebūtų taip – viskas tvarkoje, ramu, gera, nėra ko jaudintis”, – šeštadienį žurnalistams teigė V. Adamkus ir pažymėjo, kad naftos brangimas turės tam tikrų padarinių, „nes tai yra natūralus ekonominis procesas”.

Anot šalies vadovo, Vyriausybė jau dabar turėtų ruoštis galimam kainų kilimui, kuris pirmiausiai palies socialiai silpniausią visuomenės grandį. Prezidento teigimu, socialiai labiausiai pažeidžiami asmenys galbūt nevažinėja automobiliais ir tiesiogiai nepajus degalų brangimo, tačiau didėjančios kasdienių prekių kainos juos palies.

„Galbūt reikės Vyriausybei ieškoti pinigų pakelti jiems išmokas, tuo pačiu diferencijuoti skirtumą, kuris susidarys, ir neapsunkinti jų gyvenimo, kuris ir taip nėra lengvas”, – kalbėjo V. Adamkus.

Ministras Pirmininkas, pripažinęs, kad brangstanti nafta gali turėti įtakos kitų prekių kainoms, pažymėjo, kad su tuo susiduria ir kitos valstybės. Pasak A. Brazausko, šiuo metu vyksta konsultacijos, tačiau Vyriausybė, kaip ir Seimas, esą kol kas negali daryti esminio poveikio. „Čia yra kaip stichinė nelaimė”, – tvirtino jis.

„Priemonių planus galima parašyti. Aš žmogus konkretus, man svarbu rezultatas. Ant popieriaus galima viską parašyti, bet jei realiai kalbėti, nėra ką čia slėpti nuo žmonių, vargu ar galime padaryti kokią įtaką”, – pripažino Premjeras.

„Nėra paruoštos programos. Vyriausybė svarstė keletą kartų ir mes iš tikrųjų nerandame receptų, kurie darytų esminių pokyčių”, – pridūrė jis.

Anot A. Brazausko, nors degalai Lietuvoje brangsta, kasdienio vartojimo prekės – maistas, drabužiai, baldai, namų apyvokos reikmenys – pinga. Šių grupių prekės, kurioms namų ūkiai skiria 44,7 proc. visų išlaidų, pastaruoju metu esą atpigo 0,1-0,3 proc. Be to, kaip pabrėžė Premjeras, socialinės išmokos nuolat didėja. Šiemet gyventojai esą papildomai gaus maždaug 2 mlrd. litų pajamų prie ankstesnių 14-15 mlrd. litų.

ELTA primena, jog penktadienį naftos kainos pakilo iki beveik 65 JAV dolerių už barelį, tačiau jos vis dar atsilieka nuo praėjusią savaitę pasiekto rekordo – 70,58 JAV dolerio už barelį. Naftos brangimą skatina lėtesnis nei tikėtasi JAV naftos gavybos atgaivinimas po uragano „Katrina”.

Lietuvoje didžiausias naftos produktų kainų šuolis vyko rugpjūčio 31 – rugsėjo 6 dienomis, per tą savaitę didmeninė benzino kaina išaugo 43 centais, dyzelino – 15 centų už litrą. Vėliau kainos ėmė smukti, bet dar nesumažėjo iki prieš uraganą buvusio lygio.
2005-09-10 12:18

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.