V. Uspaskicho aukštojo mokslo bylą padės tirti Rusijos prokurorai

Rusijos pareigūnai padės kolegoms iš Lietuvos tirti Darbo partijos lyderio, buvusio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo bylą, šeštadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

Pasak dienraščio, kaimyninės šalies generalinis prokuroras Vladimiras Ustinovas, vadovaudamasis Lietuvos ir Rusijos tarpusavio bendradarbiavimo sutartimi, davė sutikimą Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorams Sergejui Takvareliui ir Rolandui Imbrasui Maskvoje atlikti tardymo veiksmus dėl politiko diplomo.

Pasak laikinojo generalinio prokuroro Vytauto Barkausko, prokurorų vizitas į Maskvą turėtų padėti atsakyti į jau porą mėnesių visuomenę kankinančias abejones dėl milijonieriaus išsilavinimo.

„Prokurorai su kolegomis iš Maskvos galės apsilankyti G. Plechanovo akademijoje ir užduoti klausimus, pareikalauti papildomų dokumentų, – „Lietuvos žinioms” sakė V. Barkauskas. – Jie į Rusiją turėtų išvažiuoti artimiausiu metu, kai tik prokuratūra gaus Rusijos generalinio prokuroro pasirašytą oficialų raštą”.

ELTA primena, jog paskutinėmis rugpjūčio dienomis Generalinė prokuratūra paprašė Rusijos Federacijos generalinio prokuroro leisti atlikti proceso veiksmus eksministro mokymosi Maskvos G. Plechanovo ekonomikos akademijoje ir mokslo baigimo juridiniam faktui nustatyti. Lietuvos prokurorai suformulavo kolegoms šešis klausimus.

Ikiteisminį tyrimą dėl politiko diplomo pradėjo Valstybės saugumo departamentas ir iš karto perdavė jį Generalinei prokuratūrai. Tyrimas pradėtas įtariant, kad siekdamas teisės dirbti su slapta informacija V. Uspaskichas pateikė VSD galimai melagingą informaciją, esą jis yra baigęs tuometinę G. Plechanovo liaudies ūkio akademiją.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, kuris, siekdamas gauti dokumentą ar suklastoto dokumento tikrumo patvirtinimą, pateikė įstaigai ar tarnautojui melagingą informaciją, baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu.

Oficialiose biografijose V. Uspaskichas nurodo mokęsis tuometinėje G. Plechanovo liaudies ūkio akademijoje ir ją baigęs 1993 metais. Tačiau prestižinės Maskvos aukštosios mokyklos atstovai prieš kelis mėnesius Lietuvos žurnalistams teigė jo pavardės studentų sąrašuose neradę.

Įtariama, kad V. Uspaskichas galimai suklastotu diplomu pasinaudojo ir stodamas į magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete 1997 metais.
2005-09-10 09:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.