Septyniolikmetei Viktorijai George’o Busho tribūna buvo per žema

Alytaus jaunimo centro sportinių šokių kolektyve „Vėtrungė” galite nebeieškoti aukštaūgės šviesiaplaukės Viktorijos. Užpernai, jos partneriui baigus vidurinę mokyklą, mergina nutraukė 10 metų trukusią šokėjos karjerą ir susirado kitų interesų, lėmusių jai ne vieną laimėjimą. Bene įspūdingiausias – šios vasaros mėnuo, praleistas JAV, jaunimo lyderių stovykloje. Joje Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinės mokyklos vienuoliktokė Viktorija Butėnaitė vienintelė atstovavo Europai.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gera

Istorija, Viktoriją atvedusi į Ameriką, prasidėjo praėjusią žiemą. Jaunoji alytiškė dalyvavo ASSIST (American Secondary School for International Students and Teachers) konkurse. Jo dalyviai kovojo dėl teisės vienerius metus praleisti privačioje Amerikos mokykloje. Tokia sėkmė galėjo nusišypsoti šešiems Lietuvos moksleiviams. Konkursas buvo labai didelis. Visų pirma pretendentai turėjo pateikti savo mokyklos direktoriaus ir anglų kalbos mokytojo rekomendacijas, parašyti trijų lapų esė apie save, savo pomėgius bei tai, ką reikštų galimybė pasimokyti Amerikoje. Pirminę atranką vykdė Kaune įsikūręs Amerikos institutas. Penkiasdešimt atrinktų mokinių buvo testuojami – tikrinamos anglų kalbos žinios – ir rašė rašinį. Po šio etapo trisdešimt kandidatų susitiko pokalbio su ASSIST prezidentu. Beliko dešimt jaunuolių, tarp jų ir Viktorija. Kai galiausiai jau Amerikoje atrinko šešis laiminguosius, alytiškės tarp jų nebuvo.
Konkurso nelaimėjusi Viktorija dėl išslydusio šanso neliūdėjo. Ji, kaip paprastai gyvenime, laikėsi principo: „Nepatekau – gerai, būčiau patekusi – būtų geriau”. Tuo viskas ir baigėsi. Nors ne visai viskas: Viktorijos byla liko Amerikoje.
Birželį alytiškė su mama poilsiavo Turkijoje. Ten jas ir užklupo elektroninis laiškelis iš Amerikos su svaiginama žinia: mergina kviečiama į tarptautinę jaunimo lyderių stovyklą JAV. Alytiškė įtakingiems amerikiečiams turbūt buvo palikusi neišdildomą įspūdį. Atsakyti į žinutę reikėjo nedelsiant, tad ilgai nesvarstydamos mama su dukra nutarė: Viktorija turi vykti į Ameriką. Per kelias savaites reikėjo gauti vizą ir lėktuvo bilietus. Kelionę į Vašingtoną ir atgal turėjo apmokėti Viktorijos šeima, tačiau dalyvei iš Lietuvos programos rengėjai skyrė stipendiją – 5 tūkst. dolerių. Amerikiečiai tokią sumą turėjo susimokėti patys.
Visa Viktorijos kelionės manta tilpo į vieną lagaminą ir didelį krepšį. Programos organizatorių nurodytų „verslo drabužių” – dalykinių švarkelių, sijonėlių, elegantiškų batelių – alytiškei nereikėjo siūdintis ar pirkti – surado savo spintoje. Mergina stebėjosi pamačiusi, kad amerikiečiai draugai iš gretimų valstijų į Vašingtoną atkako su keturgubai daugiau lagaminų nei ji iš Lietuvos, – nemažą jų bagažo dalį užėmė numylėti pliušiniai meškiukai, minkštos pagalvėlės…

Vieno pasaulio galingųjų kabinete – glėbiai rausvų rožių

V.Butėnaitė į Vašingtoną atskrido kelios dienos iki prasidedant stovyklai, tad turėjo užtektinai laiko susipažinti su Valstijų sostine – jos gidė buvo ASSIST programai talkinanti studentė.
Pati stovykla suteikė tiek daug įspūdžių, kad Viktorijai sunku ką nors ypač išskirti. Žinoma, buvo didelė garbė apsilankyti Baltuosiuose, Senato, Aukščiausiojo Teismo rūmuose, Valstybės departamente. Baltųjų rūmų interjeras maloniai nuteikė dėl gausybės iškabintų nuotraukų, žyminčių reikšmingus įvykius. JAV prezidento George’o Busho stovyklos dalyviai nematė – Baltuosiuose rūmuose lankėsi savaitgalį. Prezidento darbo kambarys Viktorijai patiko dėl erdvumo ir santūrumo – neperkrautas daiktų, šilumos jam suteikia G.Busho dukrų nuotraukos. Kiek nustebino trys didelės vazos, primerktos ryškiai rožinių rožių. Mergina nusistebėjo, kad tokia spalva patinka vyrui, politikui, tačiau paskui sužinojo, jog tai mėgstamos prezidento žmonos gėlės.
Baltųjų rūmų Spaudos kambaryje lietuvaitė „prisimatavo” prezidento G.Busho tribūną, iš kurios paprastai sklinda svarbūs pranešimai žiniasklaidai, – tribūnoje įmontuoti mikrofonai jai buvo gerokai per žemai…
Tarptautinės jaunimo lyderių stovyklos nariai didžiavosi turį progą apsilankyti televizijos kompanijos NBC garsioje politikos laidoje „Meet the Press”, kurioje susitiko su jos vedėju Timu Russertu ir JAV gynybos sekretoriumi Donaldu Rumsfeldu. Aktyviam jaunimui taip pat teko klausytis buvusios valstybės sekretorės Madeleine Albright pranešimo, bendrauti su ambasadoriais, senatoriais, gubernatoriais. Programos dienotvarkė buvo labai intensyvi, o laisvu laiku buvo gera mėgautis paprastomis pramogomis: maudytis baseine, žiūrėti televizijos laidas ar filmus kramsnojant traškučius ir kukurūzų spragėsius. Pasitaikė progų apsilankyti ir keliuose įspūdinguose muziejuose, nuvažiuoti į Merilando valstijos sostinę Anapolį – labai gražų miestą.

Lietuvaitei – amerikiečių aplodismentų audra

Viktorija JAV, su naujausiais bičiuliais ir programos vadovais bendraudama anglų kalba, neturėjo jokių komunikavimo sunkumų. Du kartus pasisakė „solo”: kai vakarieniaujant su ambasadoriais teko skelbti tostą atstovei iš Lietuvos ambasados JAV ir kai skaitė pačios parengtą pranešimą viena mėgstamiausių temų – apie NATO. Pranešimas įvertintas labai gerai.
Anglų kalbos pagrindus gavusi mokykloje, Viktorija vienerius metus lankė „American English School”, kitus – privačias anglų kalbos specialistės pamokas. Tai ketina daryti ir šiais mokslo metais. Kalbėjimo įgūdžius mergina lavina kelionėse – su tėvais daug keliauja, yra aplankiusi daugiau kaip 20 šalių.
V.Butėnaitė su kitais jaunimo lyderių programos nariais dalyvavo prestižinės privačios berniukų „Saint Albans” mokyklos pamokose (šios mokyklos bendrabutyje ir gyveno). Lietuvaitei patiko, kad mokytojai su mokiniais bendrauja kaip lygūs. Patiko ir pamokų forma – diskusijos, į kurias įtraukiami visi mokiniai.
Viktorija džiaugiasi 31-o tarptautinės lyderių stovyklos nario draugijoje jautusis labai šauniai (beje, buvo jauniausia, visi kiti stovyklos dalyviai – dvyliktokai). Visi naujieji pažįstami buvo labai draugiški, nuoširdūs. Galima spėti, kad amerikiečius taip pat sužavėjo ne tik įspūdingas lietuvaitės ūgis (185 cm), grožis, šokėjos grakštumas, bet ir veide niekad neišnykstanti šypsena, neišsenkamos energijos versmės, gyvas, malonus bendravimas. Amerikiečių bičiulių simpatijas Viktorija ypač pajuto paskutinį vakarą, kai programos direktorė Mary Anne Waikart visiems teikė programos baigimo sertifikatus. Plojo visiems, tačiau kai sertifikatas buvo įteiktas lietuvaitei, nugriaudėjo aplodismentų audra: kolegos stovėdami plojo Pergalei – tokiu Amerikoje suprantamu vardu vadinta Viktorija (angl. victory – pergalė).

Vilioja studijos Džordžtauno universitete

Dešimtą klasę vien dešimtukais baigusi V.Butėnaitė savo mokykloje žinoma kaip aktyvi, politika besidominti mergina. Susidomėjimu šia sritimi ją užkrėtė vyresnioji sesė Ieva, dabar Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos instituto ketvirtakursė, Akademinio politologų klubo pirmininkė, Atlanto sutarties Lietuvos bendrijos (LATA) valdybos narė. Pamačiusi jaunimo organizacijų virtuvę, Viktorija panoro ir pati joje suktis. Ji su drauge prieš metus įkūrė LATA skyrių, džiaugiasi gausėjančiu bendraminčių būriu.
Dėl kelionės į JAV Viktorija negalėjo dalyvauti tuo pačiu metu Slovakijoje vykusiame tarptautinio projekto „Aliante 2005” finale („Aliante” moksleivius supažindina su NATO, skatina domėtis šia organizacija – A.Ž.). Pernai Viktorija su drauge Ieva Kunevičiūte įveikė du atrankos turus, kelis šimtus konkurentų ir pateko į finalą. Projekto „Aliante” dalyviams nepakanka vien tik gerai išmanyti NATO istoriją, organizacijos nūdienos aktualijas. Jiems tenka įveikti ištvermės reikalaujančią 10 km trasą ir sudėtingų kliūčių ruožą, parengtą karininkų mokyklos ugdytiniams.
Šiemet Viktorija su vilniete Kristina Maslauskaite sėkmingai iškopė į „Aliante” finalą. Slovakijoje Kristinos porininke teko būti V.Butėnaitės klasės draugei Deimantei Dabkevičiūtei. Šios šaunios merginos laimėjo pirmąją vietą ir kelionę į Didžiąją Britaniją bei Belgiją. Na, o Viktorija tikisi, kad kitąmet jos vėl neaplenks sėkmė, – „Aliante” finalas vyks Olandijoje.
Belieka tik stebėtis, kai mergina vardija dar kelis savo interesų ir veiklos „laukus”: V.Butėnaitė yra ateitininkė, Lietuvos liberalaus jaunimo atstovė, Lietuvos moksleivių verslo klubo narė. Studijuoti svajoja, žinoma, politologiją, o ateityje norėtų dirbti diplomatijos srityje. Sako, kad iki kelionės į JAV bakalauro lygmens studijas ketino baigti Lietuvoje, o magistrantūrą – kurioje nors Europos šalyje. Viešnagė didelių galimybių šalyje pateikė savo vilionių: merginai labai patrauklus pasirodė vienas geriausių JAV universitetų – Džordžtauno, kuriame dėstomas labai stiprus tarptautinių santykių kursas. Be to, alytiškei, jeigu ji norėtų studijuoti Amerikoje, visokeriopą pagalbą pažadėjo jaunimo lyderių programos direktorė M.A.Waikart ir ASSIST prezidentas.
Rugsėjo pabaigoje Viktorija vėl krausis lagaminus – į įdomią kelionę vežasi sesuo Ieva. Drauge su politikos mokslų studentais vienuoliktokė vyks į Strasbūrą, Briuselį, lankysis Europarlamente.
Aušra Žvinakevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.