Nuotaikų barometras giedros kol kas nerodo

Visoje Europos Sąjungoje lietuviai labiausiai nepatenkinti gyvenimu

Šiemet pavasarį Europos Sąjungos valstybėse buvo surengti „Eurobarometro” tyrimai. Jų metu Lietuvoje apklausta per tūkstantis gyventojų. Paaiškėjo, jog mūsų šalyje savo gyvenimu patenkinti tik 53 proc. gyventojų, kai visos ES vidurkis yra 80 proc. Labiausiai savo gyvenimu patenkinti danai – 98 proc.

Demokratiją suvokia kaip socialinį teisingumą

Tik 24 proc. Lietuvos gyventojų yra patenkinti tuo, kaip šalyje funkcionuoja demokratinė santvarka, kai ES vidutiniškai patenkintųjų yra 53 proc. Daugiausia (92 proc.) patenkintųjų yra Danijoje.

Lietuvoje tyrimą atlikusios bendrovės „TNS Gallup” tyrimų direktorius Mindaugas Degutis teigia, kad taip yra ir todėl, kad Lietuvos gyventojai demokratiją suvokia kaip socialinį teisingumą.

Nepaisant to, Lietuvos gyventojai išlieka vieni eurooptimistiškiausių tarp visų ES gyventojų.

„Lietuviai yra vieni didžiausių eurooptimistų ES. Tuo pasižymi ir kitų naujųjų ES šalių narių gyventojai, bet Lietuva net tarp jų yra lyderė”, – vakar per tyrimo pristatymą kalbėjo M.Degutis.

Anot tyrimo, Lietuvos gyventojai optimistiškiau žvelgia į šalies ekonomikos ateitį nei vidutinis ES gyventojas. Net 30 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad artimiausi 12 mėnesių šalies ekonomikai bus geresni, kai ES vidurkis yra 19 proc.

Didžiausi optimistai ES yra Estijos gyventojai – 35 proc. jų mano, kad ateinantys metai ekonomikai bus geresni. Tuo tarpu pesimistiškiausi yra Portugalijos gyventojai – tik 9 proc. jų tikisi geresnių metų ekonomikai.

Palankumas ES mažėja

Kalbėdami apie savo asmeninę padėtį per artimiausius penkerius metus, Lietuvos gyventojai, kaip ir dauguma ES gyventojų, yra nuosaikūs optimistai: 45 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad jų gyvenimas per artimiausius penkerius metus pagerės, ES tokių vidutiniškai yra 42 proc. Daugiausiai optimistų savo asmeninės gerovės srityje yra Ispanijoje (57 proc.), mažiausiai – Vokietijoje (25 proc.).

Taip pat dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad narystė ES yra naudinga šaliai, tačiau pastebima tendencija, kad šis skaičius mažėja. Anot apklausos, 72 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad narystė ES yra naudinga Lietuvai, kai pernai rudenį šis skaičius buvo 78 proc.

„Pastebimiausia tendencija, kad mažėja palankios nuostatos ES lygis. Nors vis dėlto pasilieka labai aukštas palankumas ES, bet tie skaičiai yra kiek mažėjantys. Lietuvos gyventojai šiek tiek realistiškiau pradeda žiūrėti į ES ir realistiškiau vertinti jos teikiamas galimybes bei tai, ko ji negali suteikti”, – sakė M.Degutis.

Tuo tarpu vidutiniškai 53 proc. ES gyventojų yra įsitikinę, kad narystė Sąjungoje naudinga jų šaliai. Tiek pat daug, kiek ir Lietuvoje, ES šalininkų yra tik Liuksemburge, o mažiausiai (36 proc.) gyventojų naudos iš narystės ES mato Švedijoje.

Lietuvos gyventojai mano, kad ES daugiausiai teigiamos įtakos daro bendrai ekonominei padėčiai, kovai su nedarbu bei užsienio ir gynybos politikai – 59 proc., kai ES vidurkis – 38 proc. Kad ES daro teigiamą įtaką šalies ekonomikai daugiausiai galvoja airiai (62 proc.), mažiausiai – portugalai (24 proc.).

Veikos prioritetai skiriasi

Lyginant su kitomis ES šalimis, lietuviams svarbiausios problemos – nusikalstamumas, nedarbas ir kitos ekonominės problemos. Tuo tarpu tik 1 iš 100 Lietuvos gyventojų mano, kad terorizmas yra aktuali problema, kai ES vidurkis – 10 proc.

Lietuvos, kaip ir visos ES, gyventojai mano, kad ES veiklos prioritetai turi būti kova su socialine atskirtimi ir skurdu bei nedarbu – taip mano 67 proc. Lietuvos gyventojų, ES vidutiniškai – 47 proc. Daugiausiai taip manančiųjų yra Lenkijoje (79 proc.), mažiausiai – Didžiojoje Britanijoje (15 proc.).

Lietuviams, kaip ir vidutiniam ES gyventojui, Bendrija, visų pirma, kelia vilties ir pasitikėjimo jausmą. Beveik pusė (49 proc.) Lietuvos gyventojų tvirtina, kad ES jiems siejasi su vilties jausmu, dar 28 proc. – ES kelia pasitikėjimą.

Vidutiniškai 44 proc. ES gyventojų sako, kad ES jiems sukelia vilties jausmą, o 22 proc. – pasitiki Sąjunga.

ES daugiausiai vilties jausmą kelia Kipro, Slovėnijos ir Slovakijos gyventojams (po 60 proc.)

Mažiausiai viltis su ES asocijuojasi Didžiosios Britanijos gyventojams (27 proc.). Jie taip pat ir mažiausiai pasitiki ES (tik 8 proc. gyventojų).

Europiečiais jaučiasi dar ne visi

Praėjus vieneriems narystės ES metams, dauguma Lietuvos gyventojų vis dar nesijaučia esą europiečiai. 90 proc. Lietuvos gyventojų tvirtina, kad jaučiasi susiję su savo šalimi, o su Europa susiję jaučiasi 42 proc.

Panašiai jaučiasi ir dauguma ES piliečių – vidutiniškai 91 proc. ES gyventojų sako, kad jaučiasi susiję su savo šalimi, o su Europa sąsajas jaučia vidutiniškai 66 proc. ES gyventojų. Labiausiai su Europa susiję jaučiasi Vengrijos gyventojai (92 proc.), mažiausiai – Kipro gyventojai (32 proc.).

Tačiau Lietuvos gyventojai yra vieni mažiausiai visoje ES nusiteikusių prieš tolesnę Sąjungos plėtrą – tik 8 proc. jų mano, kad ES neturėtų toliau plėstis. Tuo tarpu 7 iš 10 mano, kad ES turi plėstis priimdama tik kai kurias iš pageidaujančiųjų šalių.

Kad ES neturėtų toliau plėstis vidutiniškai teigia 25 proc. ES gyventojų. Daugiausiai nepritariančiųjų tolesnei plėtrai yra Austrijoje (44 proc.), mažiausiai – Lenkijoje (6 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.