Vandenys į šiaurę nuo Klaipėdos

Ne per seniausiai rašiau, kur būtų galima nuvažiuoti pažvejoti žvejui be ypatingos kvalifikacijos ir pretenzijų. Kur būtų galima pagauti žuvį per daug tam nesiruošiant ir neįdedant didelių pastangų. Taip jau susiklostė, kad visi trys aprašyti mokami vandens telkiniai, tiksliau tvenkinių grupės buvo Šilutės pusėje. Šiandien panagrinėsiu kitoje pusėje – į šiaurę nuo Klaipėdos esančius vandenis.

Kurmaičių tvenkinys

Kurmaičių tvenkinys prasideda tuoj pat už Kretingos miestelio, dabar ten stovi populiari kaimo sodyba „Vienkiemis”. Tvenkinys buvo patvenktas apie 1980 metus. Patvenkta ta pati mūsų gimtoji Danė, kuri Kretingos rajone dar vadinasi Akmena. Porą metų žvejyba tvenkinyje buvo uždrausta. Kažkiek buvo prileista žuvies, kažkiek jos atėjo iš tos pačios Akmenos ir pasiliko. Pasibaigus draudimui, žvejyba Kurmaičių tvenkinyje buvo vienas ištisas nesibaigiantis malonumas. Nesumeluosiu pasakęs, kad lydekos griebdavo blizgę kartais jai tik pasiekus vandens paviršių. Be abejo, žinant mūsų žvejų apetitus, per labai neilgą laiką lydekų tvenkinyje labai sumažėjo. Tačiau dar gerą dešimtį metų Kurmaičiuose kibo labai neblogai. Dabar ten žuvies reikalai nėra geri, nors aš pats ten užsuku išskirtinai retai, tačiau pasikalbėjus su vietiniais žvejais kretingiškiais, visų vertinimas maždaug vienodas: „Šūds, na žvejyba, nabie žuveis”. Vertimo nebus.

Šiaip norintiems pasigrožėti „Vienkiemio” povais, egzotiškomis antimis ir visada flegmatiškai nusiteikusiu stumbru, o sykiu dar ir pažvejoti neturint per daug pretenzijų į laimikį Kurmaičiai – tinkama vieta. Užtenka turėti paprastą licenciją neišnuomotiems vandens telkiniams (čia žvejybai, stumbrui licencijos nereikia).

Tūbausių tvenkinys

Už kelių kilometrų nuo Kurmaičių tvenkinio pabaigos po kelių metų buvo dar kartą patvenkta ta pati Akmena ir atsirado Tūbausių tvenkinys. Šiek tiek mažesnis už Kurmaičių tvenkinį ir, reikia pasakyti, – žuvingesnis. Lydekų jame yra ir dabar nemažai, ir pastebėjau, kad tarp žvejų jis irgi kur kas populiaresnis nei Kurmaičiai.

Jau seniai girdėjau legendas apie didžiuosius Tūbausių karpius, kurie laužo meškeres, vos neįsitempia į vandenį žvejų ir t.t. Na, kad ten yra karpių – faktas. Kad jie labai kaprizingi – irgi faktas. Kita vertus, kurie dideli karpiai nekaprizingi? Siūlau neskubėti trinti rankų ir džiaugtis solidžiu laimikiu, nes, prasėdėję kelias tuščias žvejybas, galite prarasti entuziazmą. Karpis – sudėtingas gyvulys, ir su juo ten reikia pavargti.

Kitas reikalas – lydekos. Praėjusį savaitgalį bergždžiai bandydamas prisišnekinti kokį karpį iš neturėjimo kas veikti gyva žuvele pabandžiau pamasinti lydekas. Per tris valandas – keturios lydekos. Na, gal visų keturių lydekomis vadinti ir nederėtų, trys iš jų be kalbų iškeliavo atgal, nes aiškiai nepilnametės, t.y. iki kilogramo aiškiai trūko poros šimtų gramų. Viena „traukė” apie pusantro kilogramo, be to labai jau godžiai įrijo masalą, todėl jai teko maitintojos vaidmuo. Paskutinis, taip sakant, pasiilsėjimas keptuvėje.

Mažų raudelių ar ešeriukų masalui ten pasigauti taip pat ne problema, kimba tik užmetus meškerę. Tiesa, žvejoti Tūbausių tvenkinyje galima tik nusipirkus leidimą Darbėnų miestelio viename iš barų. Kodėl leidimai žvejybai pardavinėjami bare – nežinau. Yra tam tikro nepatogumo, baras tikrai nedirba nuo kokių šešių ryto, kai jūs važiuojate žvejoti. Leidimu reikia pasirūpinti iš anksto arba pirkti metinį, kuris, beje, nebrangus, tik 20 litų. Leidimas vienai dienai kainuoja visiškai nepadoriai – 2 litus. Žinoma, kažkaip reikėtų tobulinti leidimų išdavimo sistemą, bet dabar yra kaip yra. O šiaip tai irgi gražus tvenkinys, tinka šeimyninei žvejybai, iš šalia esančios bažnytėlės reguliariai sklinda varpų muzika. Už varpus atskirai mokėti nereikia. Galbūt dėl to, kad jie elektroniniai.

Lazdininkų tvenkinys

Lazdininkų tvenkinys yra visai šalia Darbėnų miestelio. Kadaise šis tvenkinys irgi garsėjo savo gausiais laimikiais. Ypač lydekomis ir ešeriais. Kaip ir daugumą vandens telkinių, taip ir Lazdininkų tvenkinį laikui bėgant besaikis nekontroliuojamas gaudymas nustekeno. Dabar šis tvenkinys yra išnuomotas tam pačiam šeimininkui kaip ir Tūbausių tvenkinys, leidimus reikia pirkti tam pačiam bare Darbėnuose. Teko girdėti, jog naujasis šeimininkas deda pastangas šiems tvenkiniams atgaivinti. Aišku, per metus to nepajausi, tačiau jeigu nenulinks žmogui rankos ir jis sugebės pažaboti besaikį žuvies dusinimą, – po kelerių metų galbūt turėsime visai neblogų žvejybos vietų, ir visiškai netoli Klaipėdos.

Dar viena detalė, kuri turėtų labai padidinti trauką prie Lazdininkų tvenkinio: neoficialiais, bet patikimais duomenimis, visai netoli Lazdininkų tvenkinio kitais metais bus pradėtas įrenginėti japoniškas sodas ir kažkas panašaus į japonų kultūros centrą. Toks daiktas bus vienintelis Europoje. Kodėl Lietuvoje – nežinau. Gal mes kuo panašūs į japonus? Kas yra japoniškas sodas, man labai bendrais bruožais buvo paaiškinta, taigi daug nesileisdamas į detales galiu pasakyti: bus baisiai gražu. Bus ir sakės, ir sušio, gal net ir charakiris. Tiesa, charakiris – už atskirą mokestį.

Grįžtant prie tvenkinio, dar galima pridurti, kad ten irgi yra didelių karpių, jie lygiai tokie pat mėgėjai bandyti žvejų kantrybę. Be abejo, yra ir kitokios žuvies. Galų gale ir Darbėnų miestelis visai gražus, o tas bariukas, kad ir neblizga interjeru, užtat patrauklus kainomis.

Tai štai tiek apie vandens telkinius, esančius šiauriau Klaipėdos. Neišsigąskit teksto, važiuokit, gaudykit, žuvies ten tikrai yra. Tik nepamirškit prieš tai užsukti į Darbėnų bariuką…

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.