Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pritarta dar vienai Lietuvos iniciatyvai – rengti rezoliuciją dėl branduolinių kapinynų

Šiandien, rugsėjo 9 dieną Ženevoje (Šveicarija) Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) oficialiai informavo, jog pritarė Lietuvos iniciatyvai, kurią pateikė socialliberalas Gediminas Jakavonis, rengti rezoliuciją dėl panaudoto branduolinio kuro (PBK) ir paskyrė oficialų ekspertą – pranešėją parlamentarą iš Anglijos Alaną Mylą (Alan Meale).

Apie tai pranešęs Lietuvai atstovaujantis ETPA aplinkosaugos, žemės ūkio ir regioninių reikalų komitete Gediminas Jakavonis priminė, jog balandžio pabaigoje jo pasiūlytą iniciatyvą priimti rezoliuciją dėl branduolinių kapinynų negyvenamose planetos vietose savo parašais parėmė 21 valstybei atstovaujantys parlamentarai.

Šioje Lietuvos iniciatyvoje siūloma ETPA priimti specialią rezoliuciją, kurioje atsispindėtų nuostatą PBK saugoti ir laidoti ne kiekvienoje valstybėje atskirai, o keliose didelėse, geologiškai stabiliose, negyvenamose planetos vietose įrengtose saugyklose ar kapinynuose.

„Sudaryta galimybė šią problemą spręsti kiekvienai Europos valstybei atskirai skatina trumparegiškus verslo interesus, ir tai ateityje gali sukelti dar didesnę problemą Europos gyventojų sveikatai, o pavienių saugyklų ar kapinynų apsauga nuo teroristų taps sudėtingesnė ir jų saugumo problemos našta guls ant tarptautinės bendruomenės pečių”,- rašoma rezoliucijos pasiūlyme.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys G.Jakavonis kovo pradžioje yra užregistravęs Seime įstatymo papildymą, kuriuo būtų uždraustas PBK ir ilgaamžių didelio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų laidojimas Lietuvoje.

Parlamentarą G.Jakavonį imtis iniciatyvos įstatymais ir Europos Tarybos rezoliucija apsaugoti Lietuvą nuo branduolinių kapinynų paskatino Lietuvos valstybinėms institucijoms paskelbus apie Lietuvoje esančias tinkamas branduoliniams kapinynams vietas.

„Nors po šių pareiškimų ir kilo pasipiktinimo banga visuomenėje, tačiau mano žiniomis, branduolinio kapinyno įrengimo idėjos Lietuvoje neatsisakyta, todėl reikalingas rimtesnis įstatymo ir Europos saugiklis, kad ateityje anūkai mūsų neįsižadėtų,” – sakė parlamentaras G.Jakavonis.

ETPA Aplinkosaugos, žemės ūkio, vietos ir regioninių reikalų komiteto pirmininkas Walter`is Schimed`as (Valteris Šimedas) atkreipė dėmesį į tai, kad panaudoto branduolinio kuro problema yra aktuali ne tik Europai, bet ir visam pasauliui, ir ETPA turės pirmoji galimybę pirmoji ją spręsti konkrečiai.

ETPA

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.