Rygoje sutarta Lietuvos ir Latvijos oro vežėjams nuo sausio 1 d. liberalizuoti užsakomųjų skrydžių rinkas

Rygoje Baltijos Ministrų Tarybos Transporto komiteto posėdyje susisiekimo ministras Petras Čėsna iškėlė Lietuvos ir Latvijos oro vežėjų (Bendrijos oro vežėjų vaidmenyje) čarterinių skrydžių į trečias šalis liberalizavimo klausimą. Ši problema atsirado tada, kai vienam Lietuvos oro vežėjų Latvijos civilinės aviacijos institucijos nesuteikė leidimo vykdyti užsakomuosius reisus Vilnius-Varna-Ryga-Varna-Vilnius maršrutu.

Rugsėjo 8 d Rygoje prasidėjusiame Baltijos Ministrų Tarybos Transporto ir ryšių komiteto posėdyje Lietuvos susisiekimo ministras Petras Čėsna pareiškė, kad AB „Lietuvos avialinijos” (LAL) ir kiti Bendrijos oro vežėjai pagal atitinkamą Tarybos reglamentą turi teisę be diskriminacijos patekti į Europos bendrijos maršrutus bei į bet kurios ES valstybės oro transporto rinką. Todėl, jei vienos šalies oro vežėjams taikomi apribojimai, juos reikia vienodai taikyti visiems ES oro vežėjams.

2005 m. balandžio mėnesį LAL pasirašė užsakomųjų skrydžių sutartį, pagal kurią planavo pradėti užsakomųjų skrydžių programą maršrutu Vilnius-Varna-Ryga-Varna-Vilnius. Bulgarijos civilinės aviacijos administracija išdavė Lietuvos oro vežėjui (LAL) leidimus į Varną, tačiau Latvijos Civilinės aviacijos departamentas neišdavė leidimų skrydžiams iš Rygos.

Ministras P.Čėsna akcentavo, kad ES politika oro susisiekimo srityje kaimyninių valstybių atžvilgiu yra liberali, Latvijos ir Lietuvos vežėjai yra Bendrijos oro vežėjai, tad diskriminacijos išduodant leidimus neturėtų būti.

„Lietuva, įvertindama istoriškai gerus kaimyninius santykius ir siekdama geranoriško ir lygiateisiško bendradarbiavimo mano, kad, reguliuojant užsakomuosius reisus, reikėtų vadovautis ES politikos gairėmis dėl oro susisiekimo su kaimyninėmis valstybėmis, – pasakė susisiekimo ministras Petras Čėsna ir pasiūlė liberalizuoti užsakomųjų reisų vykdymą į trečias šalis, nesudarant kliūčių nei Lietuvos, nei Latvijos vežėjams vykdyti skrydžius.

Lietuvos susisiekimo ministras paminėjo sklandų ir geranorišką Lietuvos oro vežėjų bendradarbiavimą su Estijos Civilinės aviacijos institucijomis, kurios be jokių dirbtinių kliūčių teikia Lietuvos vežėjams leidimus vykdyti tiesioginius skrydžius iš Talino į Rijiką ir Antaliją (Turkija).

Lietuva, įvertindama savo šalies oro vežėjų galimybes užsakomiesiems reisams vykdyti, bei skatinant konkurenciją oro transporto rinkoje, liberaliai teikia leidimus užsienio vežėjams. Į Lietuvą skraido konkuruodamos su mūsų šalies nacionalinėmis aviakompanijomis Bulgarijos, Tuniso, Egipto, Izraelio ir kitų šalių oro vežėjai. Ši konkurencija sumažino kelionių kainas, padidino paklausą. Dėl to užsakomųjų reisų rinka sparčiai auga.
Latvijos transporto ministras pritarė P. Čėsnos išsakytai nuomonei . Buvo nutarta nuo sausio 1 d. liberalizuoti užsakomųjų skrydžių rinkas Lietuvos ir Latvijos vežėjams skrydžiams į trečias šalis.

Susisiekimo ministerija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.