Baltarusiams gynėjų nereikia

Labiausiai kankina biurokratai

Klaipėdoje dirbantys aukščiausios kvalifikacijos suvirintojai iš Baltarusijos gerokai nustebo išgirdę, kai prieš kelias dienas socialdemokratė Birutė Vėsaitė juos išvadino trečiarūšiais, besiveržiančiais į Lietuvos darbo rinką.

Seimo narė grasinosi imtis priemonių darbo jėgos iš Baltarusijos įvežimui. Politikė aiškino, kad Lietuvos jaunimas sėdi be darbo, o kaimyninės šalies darbininkai yra kankinami ilgomis darbo valandomis ir mažais atlyginimais.

Vakar „Ekstra žinios” apsilankė statybvietėje prie Klaipėdos, kur neva kankinami baltarusiai. Tačiau šie nebuvo panašūs į kankinius. Net priešingai.

„Esu dirbęs už poliarinio rato Norylske, Uchtoje, Kaliningrade, tačiau čia patinka labiausiai. Kankina ne darbdavys, o Lietuvos biurokratija.

Po pusę metų laukėme leidimo laikinai gyventi Lietuvoje. Tačiau kiekvieną kartą važiuojant pakeisti pamainos į Lietuvą, turime bėgioti su tais pačiais dokumentais rinkti antspaudų ir parašų.

Ištveriame ilgiausius jūsų migracinės tarnybos patikrinimus. O tai vyksta kas antrą mėnesį”, – sakė dešimt metų sudėtingiausiuose objektuose dirbęs 43 metų Sergejus Bernadskis iš Baltarusijos.

Baltarusiai nesijaučia kalti

O kaip dėl kaltinimų, kad baltarusiai užima lietuvių darbo vietas?

„Gal politikė taip išreiškė susirūpinimą savo šalies darbo rinka. Tačiau jei jūsų šalyje trūksta tokios kvalifikacijos darbininkų, o lietuviai skuba į užsienį, tai mes dėl to nesame kalti”, – gūžtelėjo pečiais S.Bernadskis.

Lietuviai – girtuokliai

300 milijonų litų vertės „Nemuno bangos grupei” priklausančią PET žaliavos gamyklą Klaipėdoje statanti „Constructus” bendrovė, susidūrusi su didžiuliu aukštos kvalifikacijos suvirintojų stygiumi, jau kurį laiką kas tris savaites parsiveža po 20–30 darbininkų iš Baltarusijos.

Pasirodo, baltarusiai yra nepalyginamai darbštesni ir pareigingesni nei kai kurie lietuviai.

„Tokios kvalifikacijos darbininkus graibsto visur. O lietuviai, būdami namuose, jaučiasi saugesni, tad jie kartais darbe girti pasirodo, tai dar kokios nors problemos dėl jų.

Baltarusiai darbo vietą brangina. Jiems net į galvą neateina užgerti ir surizikuoti grįžti namo visiems laikams”, – sako bendrovės „Constructus” projektų vadovas Gediminas Kazlauskas.

Įsikūrė Palangos centre

„Tokius politikės B.Vėsaitės pareiškimus darbdaviams yra sunku suvokti, nes tokiu atveju statybos turėtų visur sustoti, nes nebėra lietuvių darbininkų.

Mes sudarėme sutartį su Baltarusijos bendrove, kuri suranda ir pasamdo darbuotojus. Darbo birža legaliai išduoda leidimus dirbti”, – sakė bendrovės rinkodaros ir pardavimų direktorius Marekas Kovalevskis.

Lietuvai tik įstojus į Europos Sąjungą kas mėnesį iš Klaipėdos į Europos šalis aukštos kvalifikacijos darbininkai išvažiuodavo organizuotomis brigadomis.

Dabar statybų rangovai pasiryžę sumokėti kelionės ir apgyvendinimo išlaidas baltarusiams, kad tik darbininkai kruopščiai atliktų savo darbą.

„Baltarusiams Palangoje yra išnuomoti poilsio namai beveik pačiame centre. Sumokama už kelionės išlaidas. Todėl mes žinome, kad statybų aikštelėje bus dirbama”, – sako projektų vadovas G.Kazlauskas.

Algos – dukart didesnės

Lietuviai baltarusius vadina darbščiais ir draugiškais. Dauguma suvirintojų Klaipėdoje statomoje gamykloje yra rusakalbiai, tad vyrai tikino, kad bendrą kalbą su kaimynais randa.

Atlyginimą baltarusiams moka jų tėvynėje įsikūrusi bendrovė. Lyginant su kitais tėvynainiais, jie čia uždirba dukart daugiau.

„Pačios aukščiausios kvalifikacijos suvirintojai Baltarusijoje uždirba apie 400 JAV dolerių per mėnesį. Čia gauname dukart daugiau. Vienose statybose dirba kelių bendrovių darbininkai. Jų algos skirtingos. Vidutiniškai mūsų atlyginimas Lietuvoje svyruoja nuo 2 iki 3 tūkstančių litų. Vienais atvejais mes uždirbame mažiau nei lietuviai, o kitais – daugiau”, – sakė S.Bernadskis iš Baltarusijos.

www.ekstrazinios.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.