Keliautojų su suklastotais dokumentais kelionės baigiasi Lietuvos pasienyje

Ketvirtadienį pasieniečiams įkliuvo trys „lietuviais” apsimetę užsieniečiai, dokumentų kontrolei pateikę suklastotus Lietuvos piliečių pasus.
Medininkų pasienio kontrolės punkte (PKP) prie sienos su Baltarusija Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams įkliuvo ukrainietis, Kalvarijos punkte pasienyje su Lenkija – du Moldovos piliečiai.
VSAT Vilniaus rinktinės Medininkų PKP pasieniečiams tikrinant į Lietuvą įvažiuojančio maršrutinio autobuso Kijevas – Vilnius keleivių dokumentus vienas vyriškis pareigūnams pateikė Lietuvos piliečio vardu išduotą pasą.
Įtarę, kad dokumentas suklastotas, VSAT pareigūnai vyriškį išlaipino. VSAT Dokumentų tyrimo centro ekspertai pasą patikrinę specialia įranga nustatė klastojimų dokumente.
Pirminiais duomenimis, pasinaudodamas klastote į Lietuvą neteisėtai bandė įvažiuoti 30 – metis Ukrainos pilietis.
Pasieniečiai nustatė, kad užsienietis naudojosi dokumentu, kuris Lietuvoje jau yra paskelbtas negaliojančiu.
VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnai dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir naudojimosi suklastotu dokumentu pradėjo ikiteisminį tyrimą.
Šiandien sulaikytą ukrainietį ketinama atvesdinti į Vilniaus rajono apylinkės teismą.
Du įtartinais pasirodžiusius „lietuvius” vakar taip pat sulaikė sieną su Lenkija kontroliuojantys VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiai.
Kalvarijos pasienio kontrolės punkto pareigūnai patikrino iš Lietuvos išvykstančio mikroautobuso „Volkswagen Caravelle” vairuotojo ir keleivių dokumentus.
Dviejų jaunuolių pateikti Lietuvos piliečių pasai pareigūnams pasirodė įtartini, todėl nuspręsta dokumentus patikrinti detaliau, o jais besinaudojusius – išlaipinti.
Pareigūnų įtarimai pasitvirtino: nustatyta, kad abu Lietuvos piliečių pasai yra klastotės. Priremti įrodymų keliaujantieji prisistatė 22 – ejų ir 21 – erių metų Moldovos piliečiais.
Šiuo metu juos apklausia ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir suklastotų dokumentų panaudojimo atliekantys VSAT Lazdijų rinktinės psieniečiai.
Iš viso šiemet Lietuvos pasieniečiai sulaikė 142 asmenis, kurie šalies sieną bandė kirsti su suklastotais ar svetimais pasais. Klastotėmis bandė pasinaudoti 19 šalių piliečiai.
Daugiausiai tarp jų yra Moldovos piliečių – 38, kuriuos pasieniečiai dažniausiai sulaiko su suklastotais lietuviškais pasais, kuomet šie su tokiais dokumentais, kad nereiktų vizų, bando vykti į Vakarų Europos šalis.
Su suklastotais ar svetimais pasais šiemet pasienyje įkliuvo ir 25 Lietuvos piliečiai, 20 ukrainiečių. Pasieniečiai dėl to taip pat sulaikė 10 latvių, po 8 asmenis be pilietybės ir kurių pilietybė nustatinėjama, 7 rusus, 6 baltarusius.
VSAT pareigūnams suklastotus pasus taip pat bandė pateikti Albanijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Kazachstano, Kirgizstano, Komorų salų, Kroatijos, Pakistano, Prancūzijos, Rumunijos, Somalio, Turkijos, Uzbekistano piliečiai.
Dažniausiai keliaujančiuosius su netikrais dokumentais sulaiko Lietuvos oro uostuose dirbantys pasieniečiai – jiems įkliuvo 49 tokie keliautojai.
Taip pat gana dažnai su suklastotais pasais įvairių šalių piliečiai nesėkmingai bando patikrinti pietvakarinę Lietuvos sieną saugančių pasieniečių profesionalumą – čia dirbantys Lazdijų rinktinės pareigūnai šiemet išaiškino 46 tokius atvejus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.