Lietuvos moksleiviai saugaus eismo įgūdžius lavins „Eismo klasėje”

Šį rugsėjį Lietuvoje startuoja unikalus socialinis edukacinis projektas „Eismo klasė”, kurio metu šalies ketvirtų klasių moksleiviams mokyklose bus dėstomos praktinės saugaus eismo pamokos. Šiemet per porą mėnesių saugaus eismo pamokas išklausys apie 60-ies įvairių šalies mokyklų moksleiviai. Projektą inicijavo UAB „Hansa lizingas”, kuruoja Almos Adamkienės fondas, palaiko Susisiekimo ministerija.

Rugsėjis, kaip įprasta, pasižymi vienu didžiausių avaringumu šalies keliuose ir gatvėse. Saugaus eismo specialistai nurodo, kad ne visada tai nutinka dėl vairuotojų kaltės. Iš atostogų sugrįžę vaikai užplūsta gatves, o jų neatidus elgesys dažnai sukelia pavojų ir aplinkiniams.

„Eismo klasė” – tai ilgalaikis edukacinis projektas, skirtas ketvirtų klasių moksleiviams. Jis ypatingas tuo, kad mokiniams ne tik kompetentingai pasakojama apie saugų eismą, bet ir įtraukiamos specifinės praktinės situacijos keliuose. Pirmajame projekto etape rugsėjo-spalio mėn. saugaus eismo instruktorių komanda planuoja aplankyti 60 mokyklų visoje Lietuvoje. Antrasis akcijos etapas numatomas vykdyti 2006 m. pavasarį.

„Specialiai šiai akcijai yra parengtas automobilis, kuriuo vaikams saugioje vietoje prie mokyklų gyvai demonstruojami staigaus stabdymo, manevravimo ypatumai, vaizdžiai aiškinama, kaip išvengti pavojų. Tokio pobūdžio saugaus eismo paskaitėlės yra populiarios ir plačiai paplitusios Europos Sąjungos šalyse”, – pasakoja projektą remiančios bendrovės „Hansa lizingas” vadovas Andrius Urbonas.

Saugaus eismo specialistai pastebi, kad Lietuvoje mažėja nukentėjusių vaikų pėsčiųjų, bet nerimą kelia tai, kad daugiau vaikų nukenčia būdami automobiliuose kartu su suaugusiais.

„Per aštuonis š.m. mėnesius Lietuvoje įvyko 1.023 eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo vaikai. Jų metu 48 vaikai žuvo (23,1% daugiau, lyginant su 2004 m. tuo pačiu laikotarpiu) ir 1.117 buvo sužeisti (0,4% mažiau lyginant su 2004 m. aštuoniais mėnesiais).

Pažymėtina tai, kad avaringumo rodikliai dėl vaikų-pėsčiųjų kaltės mažėja. Per aštuonis š.m. mėnesius įvyko 404 eismo įvykiai (1,2% mažiau nei per 2004 m. tą patį laikotarpį), kurių metu nukentėjo pėstieji vaikai. Jų metu 7 vaikai žuvo ir 409 buvo sužeisti. Tai atitinkamai 12,5% ir 2,2% mažiau nei per 2004 m. aštuonis mėnesius”, – pastebi projektą palaikančios LR susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamento direktorius Vigilijus Sadauskas.

Atsižvelgiant į šiuos statistinius duomenis, galima daryti išvadą, kad didžiausias pavojus vaikų tyko transporto priemonėse, būnant kartu su suaugusiais. Todėl peršasi išvada, kad tėvai nesirūpina vaikų saugumo būnant automobiliuose, nenaudoja specialiai vaikams pritaikytų saugos priemonių ir pan.

Kaip tik dėl to, „Eismo klasės” užsiėmimuose vaikams aiškinama ir saugaus važiavimo automobiliu specifika, leidžiama specialiai įrengtu automobiliu staigiai stabdant pajusti skirtumus būnant prisisegus diržus ir be jų.

Projektą inicijavusio „Hansa lizingo” vadovas pastebi, kad šiuolaikiškai mąstantiems Lietuvos verslininkams jau rūpi ne vien tik pardavimai, bet ir visuomenės, kurios dėka auga verslas, gerbūvis. „Esame aktyvus šalies automobilizacijos skatintojas ir suprantame, kad sėkminga mūsų veikla didina ir mūsų atsakomybės mastą”, – teigia A. Urbonas.

Šiuo metu „Hansa lizingas” valdo didžiausią automobilių parką Lietuvoje – apie pusė mūsų šalyje lizinguojamų transporto priemonių yra pirktos naudojantis „Hansa lizingo” paslaugomis. „Mums rūpi eismo saugumas, eismo kultūra ir jos sklaida visuomenėje. O jautriausi eismo dalyviai yra mūsų vaikai, tad jų apmokymas saugiai elgtis keliuose yra vienas didžiausių prioritetų”, – sako „Hansa lizingo” vadovas.

Planuojama, kad tęsiant akciją ateinančiais metais „Eismo klasės” specialistai aplankys dar daugiau mokyklų nei šiemet.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.