„Man Utd” vaikų vasaros stovykla lietuvių trenerio akimis

Vasaros metu su portalu EuroFootball.lt susisiekė lietuvių treneris Valdas Dabrauskas, kuriam buvo suteikta galimybė padirbėti Anglijoje, „Man Utd” vaikų treniruočių stovykloje. Grįžęs iš futbolo gimtinės, Valdas mielai aprašė savo įspūdžius patirtus dirbant vieno garsiausių pasaulio futbolo klubų vaikų treneriu. EuroFootball.lt pateikia šį pasakojimą:

„Jau penktą vasarą iš eilės mažas Denstono miestelis Anglijos viduryje tampa futbolo sostine viso pasaulio vaikams. Šioje, labai vaizdingoje vietovėje įsikūrusį koledžą, „Manchester United” futbolo klubas pasirenka savo futbolo mokyklai (Manchester United Soccer School – toliau MUSS). 10 puikiausių žolės aikščių, viena dirbtinės dangos veja, 20 teniso kortų, dvi sporto salės, baseinas, čia neleidžia nuobodžiauti niekam. Šiame futbolo rojuje šią vasarą teko praleisti keturias savaites dirbant MUSS treneriu. MUSS vykdo labai griežtą atranką savo personalui. Mano turima UEFA „B” 1 dalies trenerio kvalifikacija bei turima darbo patirtis atitiko tik minimalius MUSS reikalavimus. Po ilgų susirašinėjimų, žodinio bei praktinio interviu, visų buvusių darboviečių ir mokslo įstaigų tiek Lietuvoje, tiek Anglijoje patikrinimo gavau laišką su sveikinimu, kad esu priimtas dirbti treneriu.

MUSS mokykla šiemet buvo padalinta i dvi dalis: jaunųjų mokyklą (6–11 metų) bei vyresniųjų mokyklą (12–16 metų). Man teko dirbti su vyresniųjų vaikų grupėmis. MUSS plečiasi kiekvieną vasarą, šiemet čia susirinko atstovai iš 30-ies pasaulio šalių. Pirmąją savaitę dirbau su šešiolikmečiais. 16-os žaidėjų grupėje, buvo 15-os šalių atstovai iš tokių pasaulio šalių kaip Libanas, Meksika, Venesuela, Brazilija, Indonezija, Makao, Malaizija. Treneriams teko gana sunkus uždavinys. Kai kurie vaikai atvyksta jau būdami gana subrendę žaidėjai, rungtyniaujantys profesionalių klubų mokyklose ar akademijose. Tačiau pasitaikydavo ir tokių vaikų, kurie sunkiai pataikydavo į kamuolį. Planuoti treniruočių sesijas būdavo tikrai nelengva, nes jas reikėdavo pritaikyti vienodai ir vieniems ir kitiems. Tekdavo atsižvelgti ir į didelius kultūrų skirtumus, be to ne visi vienodai gerai suprasdavo angliškai. Trečią savaitę teko būti treneriu grupei iš Islandijos. Dirbti su šiais jaunuoliais buvo tikras malonumas. Disciplina, elgesys, pagarba ir entuziazmas buvo jaudinantys.

Organizacija, kaip ir dera tokiam klubui kaip „Manchester United”, buvo aukščiausio lygio. Ne veltui MUSS yra vadinama kaip viena toliausiai pažengusių ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Ir taip jau aukštą treniruočių lygį stengiamasi pakelti dar aukščiau. Treniruočių aikštės, kamuoliai, mobilūs kilnojami vartai, manekenai vaizduojantys „Manchester United” žaidėjus, baudos smūgių sienelės, įvairūs barjerai, judrumo kopėtėlės bei dar daugybė inventoriaus dalykų treniruotes paverčia tobulas. Kiekvienas užsiėmimas turėjo savo temą. Pavyzdžiui – gynybos principai, dominavimas 1 prieš 1, komandinis kamuolio kontroliavimas, kontratakavimas, smūgiavimas, kombinacinis žaidimas ir taip toliau. Kiekvieną dieną žaidėjų progresas buvo vertinamas testais. Testams buvo paskirta atskira pilno dydžio futbolo aikštė. Čia specialaus inventoriaus pagalba žaidėjai galėjo savo sugebėjimus įvertinti: R.Keano trumpų perdavimų, R.Ferdinando ilgų perdavimų, R.v. Nistelrojaus smūgiavimo į vartus, P.Scholeso kamuolio kontrolės bei R.Giggso driblingo testais. Kiekvienoje grupėje būdavo išaiškinamas nugalėtojas, kuris keliaudavo i visos mokyklos finalą. Kartą per savaitę buvo žaidžiamos rungtynės su vietine komanda. Jos sukeldavo bene daugiausiai emocijų, nes vaikams būdavo suteikiama galbūt vienintelė galimybė gyvenime žaisti už „Manchester United”. Pasirengimas joms vykdavo kaip profesionalioje komandoje. Rytinė lengva treniruotė, pietūs, taktinis užsiėmimas, poilsis, rungtynės.

Pertraukų tarp treniruočių metu vykdavo: gyvenimo būdo, taktikos, „Manchester United” istorijos seminarai. Vaikai turėdavo laiko pažaisti tenisą, skvošą, krepšinį ar plaukioti baseine. Labai daug dalyvių sutraukdavo ir futbolo triukų (freestyle) varžybos, kur grupelėmis ar individualiai, pagal muzikos garsus buvo demonstruojami įvairiausi kamuolio valdymo triukai. Kiekvieną ketvirtadienį įspūdingu turu po „Old Trafford” stadioną bei „Manchester United” klubo muziejų futbolo savaitė pasiekdavo kulminaciją.

Nei vienas iš MUSS neišvykdavo be prizų. Geriausiems atitekdavo „Manchester United” žaidėjų marškinėliai su R.Van Nistelrojaus, D.Fletcherio, P.Scholeso parašais.

Trenerių darbo diena būdavo ganėtinai įtempta. Treniruočių planavimas, aikščių paruošimas užpildydavo beveik visą laisvą laiką tarp užsiėmimų. Tačiau darbas su kitais, patyrusiais treneriais duodavo labai daug naudos bei idėjų. Kiekvieno specialisto darbas buvo stebimas bei vertinamas. Tą atliko labai patyrę UEFA „A” kvalifikacijos treneriai, turintys 40 metų darbo patirtį. Jų pastebėjimai, patarimai, būdavo nepaprastai vertingi. Žiūrėdami treniruotes iš šalies, paprastai iš 100 metrų atstumo, jie įžvelgdavo tokias detales, kurių kartais nepastebėdavome dirbdami aikštėje.

Ši stovykla buvo nepaprastai gera patirtis, kuri labai pravers ateičiai. Po jos gavau rekomendaciją pradėti kursus UEFA „B” (pilnai) kvalifikacijai gauti. Darbas MUSS taip pat nenutrūks. Jau šį rudenį laukia vadinami „gatvės šou” (road show), kur MUSS rengia dvejų-trejų dienų stovyklas vis kitame Anglijos, Velso, Škotijos ar Airijos mieste.”

Valdas Dambrauskas, Augustinas Pakulis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.