Turėti repetitorių vieniems – būtinybė, kitiems – prestižas

Šiais laikais geras išsilavinimas tampa bilietu į užtikrintą ateitį. Neretai tas bilietas ne tik pareikalauja asmeninių besimokančiojo pastangų, bet ir kainuoja nemenkus pinigėlius gilinant žinias ar taisant jų spragas privačiose pamokose.

Tarp moksleivių iš pasiturinčių šeimų asmeninių repetitorių samdymas tapo madingas. Tėvai spaudos skelbimuose net pradinukams ieško „mokytojos padėti ruošti pamokas”. Rinkos sąlygomis ir moksleiviai tampa vieni kitiems konkurentais: į universitetus įstoja tik gerai besimokantys, o turėjusiems silpnesnius pažymius už mokslą tenka mokėti.

Norėdami išleisti savo atžalas į mokslus tėvai aukoja nemenkas sumas ir samdo mokytojus papildomiems užsiėmimams. Tačiau, panašu, kad repetitoriai vieniems išties reikalingi, o kitiems tai – tiesiog prestižo reikalas.

Kainavo nemažai

Šiuo metu Klaipėdos universiteto Menų fakultete studijuojanti Lina sako, kad tėvai jai nuo penktos klasės nuolat samdydavo repetitorius.

„Besimokydama gimnazijoje daug laiko praleisdavau prie knygų, man neužtekdavo tik kartą kitą perskaityti. Buvau linkusi į menus, tad sausą informaciją įsisavinti būdavo sunku. Tėvai taip pat nebuvo nei tiksliųjų, nei humanitarinių mokslų specialistai: mama – muzikė, o tėtis – sportininkas, tad ruošiant pamokas patys padėti negalėjo”, – pasakoja mergina.

Iki pat dvyliktos klasės Lina papildomai mokėsi bent po dvi disciplinas, kurios sekėsi blogiausiai. O prieš abitūros egzaminus sako taip nerimavusi, kad tėvai samdė net keturis repetitorius.

„Gimnazijos krūviai buvo dideli, o pereiti į kitą mokyklą nenorėjau. Dabar džiaugiuosi, kad teko pavargti, nes tapusi studente nesiskundžiau žinių stoka”, – šypsosi mergina.

Pasak pašnekovės, paskutiniaisiais metais kone pusė klasės bent vienos disciplinos mokėsi papildomai.

„Tai nieko nestebino, kartais privačiai bendraklasiai mokydavosi net pas tuos pačius mokytojus, kurie dėstė ir per pamokas. Man pačiai mokykloje teko samdyti ir universiteto dėstytoją. Užsiėmimų kainos svyruodavo nuo 20 iki 30 litų už akademinę valandą. Kartą skaičiavau, jog dvyliktoje klasėje dukart savaitėje privačiai mokantis pas keturis repetitorius mano tėvai per mėnesį suplodavo maždaug keturis šimtus litų”, – teigia studentė.

Linos manymu, kai kuriems mokiniams išties nelengva mokytis – juk ne visi vienodai gabūs. Kartais akivaizdu, kad tik su specialisto pagalba jie gali greičiau įsisavinti žinias, kai kitiems tą patį išmokti prireikia keliskart trumpesnio laiko.

Tačiau, pasak Linos, klasėje buvę ir tikrai gabių mokinių, kurie samdydavo repetitorius tik tam, kad pagelbėtų ruošti namų darbus. „Jie patys puikiai galėdavo viską išmokti, tačiau samdyti repetitorių buvo populiaru. Jie su repetitorių pagalba tiesiog atlikdavo namų darbus ir namie jau nebesimokydavo”, – prisimena pašnekovė.

Rezultatai akivaizdūs

Nepanorusiai savo vardo viešinti abiturientei taip pat teko samdytis repetitorius. Pradinėse klasėse merginai ne kaip sekėsi matematika. Pasikeitus mokytojai ėmė prastėti visos klasės pažymiai, tad kai kurie mokiniai, tarp jų ir pašnekovė, nusprendė mokytis papildomai.

Repetitorės dėka mergina sako vos per tris mėnesius smarkiai pagerinusi savo rezultatus. Porą kartų per savaitę po valandą trukdavę užsiėmimai kainuodavo 15 litų, tačiau matematikos namų darbus atlikti savarankiškai jau nebebuvo problemų.

Tačiau septintoje klasėje pašnekovei perėjus į kitą mokyklą paaiškėjo, kad jos anglų kalbos žinios labai skurdžios lyginant su naujųjų klasės draugų.

„Mokytoja tai pastebėjusi iškart pasiūlė papildomai pasimokyti. Ir per metus kartą savaitėje lankydama privačias pamokas aš pasivijau bendraklasius”, – pasakoja moksleivė.

Mergina sako pastebėjusi, kad privačiai mokydamas tas pats pedagogas dirba žymiai produktyviau. Esą klasėje mokytoja nesuteikdavo tiek žinių kiek dirbdama su ja, o tiesiog išdėstydavo informaciją neklausdama, ar mokiniai suprato.

„Yra tokių mokytojų, kurie klasėje būna labai griežti, tad mokinys net nedrįsta sakyti ko nors nesupratęs. Geriausiu atveju jam pasiūloma ateiti pasikonsultuoti per pertrauką, bet tuomet lieka labai mažai laiko. Kita vertus, reikia suprasti mokytojus, nes tikrai sudėtinga per pamoką prieiti prie kiekvieno ir aiškinti asmeniškai”, – svarsto abiturientė.

Ji sako, jog turėdama finansinių galimybių samdytų kad ir visų disciplinų repetitorius. „Seniau privačiai mokydavosi tik turintys labai didelių spragų arba nesiskundžiantys pinigų stoka, o dabar apie tai garsiai nešnekama, bet akivaizdu, kad žymiai daugiau mokinių mokosi pas repetitorius, – įsitikinusi pašnekovė. – Mokykloje buvo klasių, kuriose didžioji dauguma mokinių mokėsi privačiai, ir įsivaizduokite, kaip jaučiasi tas, kurio tėvai negali sau to leisti…”.

Moksleivės manymu, būtų neteisinga dėl žinių spragų visą kaltę suversti mokytojams. Anot jos, kai kurie mokiniai repetitorius samdo vien iš tingumo.

„Kartą mokytoja klasėje atvirai patarė nesamdyti tokių repetitorių, kurie už mokinius ruošia namų darbus, nes tai greit išsaiškėja”, – prisiminė ji.

Alternatyvų yra

Klaipėdos savivaldybės švietimo skyriaus vedėjos Laimos Numgaudienės teigimu, mokyklos turėtų užtikrinti pakankamą mokinių paruošimą per pamokas, tačiau visuomet atsiranda tokių, kuriems reikalingas papildomas mokymas.

„Dažnai tai būna moksleiviai turintys ryškias žinių spragas kai kuriose srityse – arba daug pamokų praleidę, o gal tiesiog laiku stropiai nesimokę. Be to, kad ir gerai besimokydami abiturientai nerimauja dėl konkurencijos stojant į aukštąsias mokyklas ir stengiasi privačiai pagilinti žinias. Žinoma, jeigu turi finansinių galimybių”, – sako valdininkė.

L. Numgaudienės manymu, moksleiviai turėtų pasitikėti savo mokytojais ir stengtis patys išmokti reikiamą medžiagą. O matydami, jog visai klasei reikia papildomų užsiėmimų, gali kartu su mokytojais kreiptis į mokyklos tarybą prašydami suteikti papildomų pamokų.

Švietimo skyriaus vedėja pastebi, kad tuo atveju, jei mokinių netenkina mokytojo darbas klasėje, galima pateikti savo nusiskundimus. „Tuomet gali būti vykdomas pamokų stebėjimas, mokytojų tikrinimas”, – sako ji.

Beje, akcentavo L. Numgaudienė, kol kas individualūs repetitoriai gali dirbti tik su veiklos licencijomis ir ne mokyklų patalpose (nebent jei mokyklos patalpas nuomoja).

„Klaipėdoje specialios repetitorių mokyklos nėra. Papildomai tiksliųjų mokslų galima mokytis tik Moksleivių saviraiškos centre”, – sakė ji.

Lina Paulauskaitė

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.