Kaip išrinkti vaikui tinkamą vardą?

Nėščia moteris dažniausiai išklauso begalę pasiūlymų, kaip turėtų vadinti savo atžalą, bet visgi sprendimą priimti tenka ne artimiesiems, giminėms, pažįstamiems, o pačiai kūdikio besilaukiančiai šeimai. Vardai yra amžini, todėl nerinkite jų atmestinai – verta kuo anksčiau pradėti aptarinėti kūdikio vardą su savo partneriu. Kai kurie vardai jums patiks, kai kurie priešingai. Nuolat turėkite labiausiai patinkančių vardų sąrašą su savimi, kad galėtumėte jį papildyti, kai tik patinkantis vardas šauna jums į galvą. Įvairūs šaltiniai pilni patarimų, kaip pasirinkti patį tinkamiausią vardą vaikeliui.

Vardas turėtų būti skambus. Kaip jūsų kūdikio vardas skamba pasakytas garsiai, yra vienas iš pagrindinių dalykų, kuriuos verta apgalvoti. Ar jis melodingas? Šaižus? Ar jis gerai dera prie pavardės? Dažnai prie trumpesnių pavardžių labiau tinka ilgesni vardai ir atvirkščiai. Venkite vardų, kurie rimuojasi su pavarde. Ir ypač venkite kalambūrų. Tokie vardai gal ir bus mieli pirmas penkias minutes, bet juk jūsų vargšas vaikas su juo liks visą savo gyvenimą.

Išskirtinumas. Neįprastas vardas turi privalumą – jis leidžia žmogui išsiskirti iš minios. Sostinėje gyvenanti Roma kartais gailisi, jog savo sūnų pavadino Andriumi. „Kai mano berniukas pradėjo eiti į mokyklą, jo klasėje buvo dar du Andriai, – dėl to kildavo nemažai problemų – šaukdavo bendraklasį, atsiliepdavo visi trys.” Moteris pasakoja, jog tuomet mokytojams tenka išradinėti taisykles, kaip skirtingai kreiptis į tuos pačius vardus turinčius vaikus – todėl dažnai į juos tenka kreiptis pavardėmis, nors visi kiti mokiniai vadinami vardais. „Dėl to maniškis jaučiasi nejaukiai, – dėsto Roma, – kažkodėl vaikui mieliau, kai į jį kreipiamasi vardu.” Bet blogiausias dalykas, pastebi moteris, kad tai būna pagrindinė priežastis bendraamžiams išgalvoti įvairiausias pravardes.

Kita vertus, vardas, kurio niekas anksčiau negirdėjo ar nedaug kas sugeba ištarti, gali iššaukti dėmesį, kurio vaikas verčiau būtų išvengęs. Vienas iš būdų išlaikyti balansą – išrinkti žinomą vardą, jei pavardė yra neįprasta, bei atvirkščiai. Jei jūsų sūnaus pavardė bus Petraitis, galite išrinkti jam įmantresnį vardą nei Jonas. Tačiau jei jo pavardė – Aperansas, tuomet Jonas tiks geriau, nei, pavyzdžiui, Sokratas.

Giminės ir draugai. Daugelis tėvų renka vaikams jų senelių, giminaičių ar artimų draugų vardus. Tai gali būti gera alternatyva, ypač jei vardas jums patinka. Maloniai išklausykite siūlymus, bet niekam nesakykite, ką jūs su partneriu nusprendėte, kol negims vaikelis – tada jau bus per vėlu reikšti subtilias užuominas ir priekaištus. Ir niekada nesileiskite spaudžiami rinkti tokį vardą, kuris jums nepatinka. Tetulė Vingela gal ir susigyveno su savo vardu, bet ar tai sugebės jūsų kūdikis?

Kilmė ir palikimas. Jūsų vaiko kilmė yra svarbi jo esmės dalis ir jūs galbūt norėsite išrinkti jam tokį vardą, kuris tai atspindėtų. Jūsų religiniai įsitikinimai gali jus nukreipti į tam tikrą vardų kategoriją. O galbūt jūsų šeimoje yra tradicija pirmiesiems sūnums rinkti konkretų vardą. Jei jums patinka vardas, kuris niekaip nesiderina su šeimos tradicijomis, pagalvokite apie galimybę palikti jį kaip antrą vardą. Arba išrinkite jam vardą, kuris jums patinka, o antras vardas bus tradicinis.

Reikšmė. Niekas su jūsų dukra Ingrida nesielgs kaip nors ypatingai vien todėl, kad jos vardas reiškia „herojaus duktė”, tačiau vaiko vardo reikšmę vertėtų išsiaiškinti. Visgi, jei mažasis Gitanas vieną dieną išsiaiškins, jog jo vardas reiškia „čigonė”, jis gali būti nelabai patenkintas.

Inicialai ir pravardės. Žmonės, ypač vaikai, gali būti žiaurūs, kai kalbama apie pravardes, todėl stenkitės vengti bet kokių potencialiai trikdančių vardų. Be abejo, jei jūs išrinktame varde nematote jokių galimybių sugalvoti bjaurią pravardę, tai nereiškia, kad koks gudrus antraklasis to nesugalvos. Greičiausiai sugalvos ir tai jam bus labai linksma. Bet mažiausiai, ką galite padaryti, išvengti akivaizdžių problemų. Taip pat atkreipkite dėmesį, kokie bus jūsų vaiko inicialai.

Kiek kriterijų bebūtų, pagrindinis yra tas, jog jis jums paprasčiausiai patiktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaip išrinkti vaikui tinkamą vardą?"

  1. Inga

    Wisi wardai yra sawaip grazūs

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.