„Sėdintis policininkas” patiko ir generaliniam komisarui

Sostinės pašonėje esančiame Europos parke trečiadienį atidengtas kauniečio skulptoriaus Evaldo Pauzos kūrinys „Sėdintis policininkas”. Pasak parko direkcijos, tai pirmoji realistinė skulptūra Lietuvoje, skirta policijos atstovams.

Beveik pusę tonos sverianti natūralaus dydžio bronzinė sėdinčio uniformuoto policininko skulptūra parko lankytojus pasitinka netoli administracinio pastato.

Skulptūros atidengimo šventėje grojo 40 muzikantų Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras. Vienas pirmųjų skulptūrą apžiūrėjo Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, pažymėjęs, jog policininko skulptūra po atviru Europos parko dangumi yra daugiau negu vien menininko idėjų išraiškos forma. „Šiame kūrinyje aš įžvelgiu gana gilią simbolinę prasmę. Su kuo turėtų asocijuotis policija? Žinoma, su tvarka, pagalba, saugumo pojūčiu. Visais tais veiksniais, kurių kol kas, deja, dar trūksta šiandieniam mūsų gyvenimui”, – pažymėjo generalinis komisaras.

Skulptūros mecenatas – dizaino studija „Contraforma”, investavusi į šį projektą apie 30 tūkst. litų. Pasak šios studijos vadovo Naurio Kalinausko, policininkas – daugiausia prieštaringų vertinimų sulaukianti profesija. „Jis viename asmenyje yra ir konfliktų sprendėjas, ir diplomatas, ir „kietas vyrukas”, o ši skulptūra išreikš ne tik pagarbą šios srities atstovams, bet ir simbolizuos saugesnį žmonių gyvenimą. Dizaino studija siūlys Lietuvos piliečiams įsigyti ir sumažintų skulptūros „Sėdintis policininkas” kopijų.

Pasak Europos parko vadovo Gintaro Karoso, „Sėdintis policininkas” yra pirmoji modernaus realizmo stiliaus skulptūra Europos parke ir bus įtraukta į muziejaus vykdomą edukacinę programą.

Prieš keturiolika metų pradėtame kurti Europos parke 55 ha plote dabar eksponuojama daugiau kaip 90 meno kūrinių, jų autoriai – beveik 30 garsių menininkų. Kasmet muziejų aplanko per 65 tūkstančius žmonių.
2005-09-07 17:03

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.