Dėl teisėjo kaltės rungtynės bus žaidžiamos dar kartą

Organizacinis FIFA Pasaulio futbolo čempionato 2006-aisiais komitetas priėmė iki šiol precedento neturėjusį sprendimą anuliuoti kvalifikacinių rungtynių tarp Uzbekijos ir Bahreino nacionalinių rinktinių, pasibaigusių 1:0 aikštelės šeimininkų naudai, rezultatą. Pirmą kartą futbolo istorijoje dėl teisėjo kaltės rungtynės bus žaidžiamos dar kartą.

Tokio sprendimo priežastimi tapo japonų arbitro Tošimicu Jošida (Toshimitsu Yoshida) klaida, padaryta, kas keisčiausia, svečių naudai.

Praėjusį šeštadienį Taškente vykusių rungtynių metu, esant rezultatui 1:0 šeimininkų naudai,

38-ąja žaidimo minutę jis skyrė vienuolikos metrų baudinį, kurį realizavo Serveras Džeparovas. Tačiau japonų teisėjas įvarčio neįskaitė, motyvuodamas tuo, kad kažkuris uzbekų žaidėjas į baudos aikštelę išbėgo anksčiau.
Pagal taisykles, tokiu atveju vienuolikos metrų baudinys kartojamas. Tačiau Jošida, nieko nepaaiškinęs, mušti antrą kartą nebeleido ir 50-ies tūkstančių nustebusių žiūrovų akivaizdoje paskyrė smūgį nuo vartų.
Nepaisant teisėjo klaidos, rungtynės buvo sužaistos iki galo ir baigėsi Uzbekijos rinktinės pergale 1:0. Rungtynėm pasibaigus Uzbekijos futbolo federacija nusiuntė protesto laišką į FIFA ir Azijos futbolo konfederaciją (AFC) su prašymu įskaityti techninį Bahreino rinktinės pralaimėjimą šiame mače bei atsakomosioms rungtynėms, kurios turėjo vykti šiandien Mename, paskirti europiečių arbitrų komandą.
FIFA reakcija buvo šokiruojanti ir neadekvati. Pasaulio čempionato organizacinis komitetas įsakė anuliuoti Uzbekijos pergalę ir paskyrė pakartotiną žaidimą Taškente spalio 8d., o atsakomąsias rungtynes sužaisti Mename spalio 12d.. „Jošida atėmė iš Uzbekijos antrąjį įvartį, o štai dabar FIFA atima ir tą pirmąjį. FIFA nepripažįsta, kad nukentėjusioji komanda baudžiama antrą kartą. Mes pasistengsime išsikovoti, kad rungtynės būtų žaidžiamos bent nuo lemtingosios 38-osios minutės”, – pareiškė Uzbekijos futbolo federacijos viceprezidentas Bachtijaras Rachimovas.

Mažai tikėtina, kad FIFA pakeis savo sprendimą ir greičiausiai Uzbekijai po mėnesio teks viską pradėti iš pradžių. Sėkmės atveju, norėdami patekti į finalinę Pasaulio čempionato dalį, uzbekai dar turės susikauti arba su Gvatemalos, arba su Trinidado ir Tobago rinktinėmis.

Parengta pagal užsienio spaudą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.