Priklausomybės ligos pasiglemžia jaunus

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai, išanalizavę Kauno priklausomybės ligų centro (KPLC) duomenis, konstatuoja, kad Kauno apskrityje per dvejus metus beveik 300 padaugėjo asmenų, sergančių priklausomybės ligomis (2004 m. – 3267). Specialistų tvirtinimu, sergančiųjų gali būti kur kas daugiau, nes dažniausiai užregistruojami tik tie asmenys, kurie patys ieško pagalbos.

Anot specialistų, priklausomybės – jaunų žmonių liga. Praėjusiais metais priklausomybės ligomis daugiausiai sirgo 21-30 metų (30,6 proc. ligonių), 31-40 metų (beveik 30 proc.) žmonės. Vyresni, 41-50 metų ligoniai sudarė 25 proc. sergančiųjų. Didžiausią nerimą kelia paaugliai – net 3,5 proc. narkomanų buvo iki 20 metų amžiaus.

2003 m. Kauno apskrityje buvo užregistruoti 1006 (2004 m. – 40 daugiau) asmenų, sergančių psichikos ir elgesio sutrikimais dėl alkoholio vartojimo. Labiausiai į alkoholizmo liūną įklimpę miestiečiai (949), 41 – 50 metų amžiaus asmenys, dažniausiai vyrai. Kasmet daugėja ligonių, kuriems ši diagnozė nustatyta pirmą kartą, 2004 m. – jų buvo iki 18 proc. Gausėja geriančių ir dėl to psichikos ir elgesio sutrikimais sergančių bedarbių. 2003 m. jie sudarė 75,2 proc., o po metų – jau 86 proc. ligonių.

Kur kas daugiau priklausomybių užregistruota vartojant opioidus, kurie Lietuvoje labiausiai paplitę. KPLC duomenimis, Kauno apskrityje vartojantys opioidus sudaro net apie tris ketvirtadalius iš visų asmens sveikatos priežiūros įstaigose užregistruotų asmenų, turinčių priklausomybę įvairiems narkotikams. Narkomanai opioidus gamina ir namudiniu būdu iš džiovintų aguonų galvučių ir stiebelių. Gaunamas rudas skystis leidžiamas į veną.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai, analizuodami KPLC duomenis, išaiškino, kad per metus Kauno apskrityje opioidų vartotojų skaičius padidėjo 1,07 karto. 2004 m. – 1451 sergantysis priklausomybe, 36 asmenys buvo iki 20 metų. Psichikos ir elgesio sutrikimais dėl opioidų vartojimo dažniausiai sirgo miesto gyventojai, bedarbiai. Jaunėja opioidų vartotojų amžius: 2003 m. daugiausiai šia priklausomybe sirgo 31-40 metų amžiaus žmonės (37 proc.), po metų – jau 21-30 metų amžiaus (43,9 proc.). Daugėja asmenų, vartojančių kelis narkotikus: 2003 m. užregistruoti 8, 2004 m. – 34. Raminamųjų ir migdomųjų vaistų vartojimas nepadidėjo.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, 2004 m. Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigose buvo užregistruoti 68653 psichikos ir elgesio sutrikimų turintys pacientai.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro sveikatos stiprinimo skyriaus sveikatos ekologės Linos Buteikienės, negerėjanti narkomanijos situacija Kauno apskrityje 2003-2004 metais, rodo, kad tai skaudi socialinė problema. Siekiant, kad narkotinės medžiagos netaptų gyvenimo tikslu būtina stipri valstybės pozicija, tinkamas vaikų auklėjimas šeimoje ir mokykloje. Labai svarbus tėvų pavyzdys ir pasirengimas narkotikų vartojimo prevencijai. Ši situacija galėtų gerėti, jei žmonės labiau vertintų kitus atsipalaidavimo būdus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.