Dienraščio „Respublika” vyriausiajam redaktoriui – byla už teismo šmeižimą

2005 m. rugsėjo 6 d. Vilniaus apygardos teismui įteiktas teisėjo Andriaus Cinino privataus kaltinimo skundas dėl jo šmeižto dienraštyje „Respublika”.
Skunde laikraščio „Respublika” vyriausiasis redaktorius R.Celencevičius kaltinamas už tai, kad nuo šių metų birželio 15 dienos beveik mėnesį „Respublika” šmeižė teisėją A.Cininą. Vyriausiasis redaktorius taip pat kaltinamas tuo, kad būdamas atsakingas už spaudinio turinį, grupėje su kitais spaudinio darbuotojais (kurių atžvilgiu nukentėjusysis privataus kaltinimo skundo nėra padavęs), padėjo šiems asmenims, šmeižti teisėją A.Cininą. Iš viso per vieną mėnesį „Respublikoje” buvo paskleistos 27 teisėją šmeižiančios publikacijos.
Skunde prašoma pripažinti R.Celencevičių kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 154 str. 2 d.; 154 str. 2 d. ir 24 str. 6 d. ir skirti bausmę, atsižvelgiant į Baudžiamojo kodekso 54 str. 2 d. numatytas aplinkybes. Tai reiškia, kad R.Celencevičiui pateikiami kaltinimai už tai, jog jis šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje. Už tokią veiką pagal kodeksą baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Kaip žinia, spaudinio „Respublika” leidėjas V.Tomkus nuo 2004-02-20 iki 2004-03-12, paskelbė seriją skandalingų straipsnių apie menamą pasaulinį žydų viešpatavimą, kuriuos Lietuvos visuomenė, žydų ir tautinių mažumų bendruomenės, JAV ir Izraelio valstybės institucijos įvertinto kaip antisemitinius, kurstančias nacionalinę, rasinę ir religinę nesantaiką.
2005 m. birželio ir liepos mėnesiais Vilniaus m. 2 apylinkės teisme buvo nagrinėjama byla dėl V.Tomkaus kurstomos nacionalinės, rasinės ir religinės nesantaikos.
2005 m. liepos 7 d. V.Tomkui skirta 3000 litų bauda. Tuo pačiu metu V.Celencevičiaus redaguojamas spaudinys „Respublika” paskelbė 27 publikacijas, šmeižiančias bylą nagrinėjusį teisėją A.Cininą. Kaip nurodoma skunde, teisėjas buvo šmeižiamas tuo kad, esą priimamos nutartys prieštaravo įstatymams, kad buvo nurodyta panaudoti jėgą prieš V.Tomkų, kad teismas siekia apriboti žodžio laisvę ir diskredituoti Lietuvos valstybę, bei kad teisėjas yra priklausomas nuo Lietuvos Respublikos Prezidento ir neteisminės valdžios institucijų.
Kadangi byla prieš R.Celencevičių pagal įstatymus turėtų būti nagrinėjama teisėjo darbo vietos apylinkės teismui, todėl skundas įteiktas Vilniaus apygardos teismo pirmininkui, kad būtų nuspręsta, kuris teismas nagrinės skundą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.