Po spalvotos grafikos dangum

Vilniaus grafikos meno centre „Kairė dešinė” atidaryta grafikos darbų paroda „Grafika po dangumi”.

Alaušo ežero pusiasalyje įkurtas Bikuškio dvaras yra XVIII amžiaus architektūros paminklas. Anksčiau ši vieta priklausė įvairiems Lietuvos didikams. Dabartiniai dvaro šeimininkai – verslininkai ir meno mecenatai Dalia ir Gintaras Gruodžiai, tęsdami senąsias dvarų kultūros tradicijas, rengia menininkų plenerus. Šis grafikos meno projektas, rengiamas galerijoje „Kairė dešinė”, paremtas šią vasarą Bikuškio dvare, Utenos rajone, per vykusį grafikų simpoziumą.

Menininkai visą savaitę savo tradicines dirbtuves buvo išmainę į darbą po atviru dangumi ir darbavosi Lietuvoje ne tokia jau populiaria moliotipijos technika.

Šis projektas išties unikalus. Mat simpoziumas skirtas perprasti moliotipijos technikai, kurią šalyje taiko vos keletas menininkų. Moliotipijos technologija yra gana paprasta: iškočiojama molio plokštelė. Ji turi būti drėgna, po to aštriu pagaliuku išraižomas būsimo piešinio kontūras. Plokštelės paviršius dengiamas specialiu aliejumi skiestais aliejiniais dažais. Kai piešinys būna baigtas, ant plokštelės dedamas popieriaus lapas ir iš kitos pusės švelniai spaudžiant ranka atspaudžiamas atspaudas. Nuo vieno piešinio galima atspausti ne daugiau kaip du darbus. Norint piešinį atnaujinti, ant tos pačios molio plokštelės galima vėl tepti aliejinius dažus.

Parodos pavadinimas „Grafika po dangumi” apibūdina ne tik plenere dalyvaujančių menininkų darbo vietą, bet kartu yra ir tema.

Jurga Armanavičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.