„Alitos” krepšinio klubui iškelta bankroto byla

„Alitos” krepšinio klubui iškelta bankroto byla
Šių metų liepos 7-ąją Kauno apygardos teismas, remdamasis buvusių „Alitos” krepšinio komandos žaidėjų ir kitų asmenų, kuriems liko skolinga viešoji įstaiga „Alitos” krepšinio klubas, iškėlė jai bankroto bylą. Teisme jau patvirtinta kreditorinių reikalavimų maždaug už 600 tūkst. litų.
„Alitos” krepšinio klubo administratoriumi teismas paskyrė kaunietį Stasį Gagą. Tačiau iš buvusio šios įstaigos direktoriaus Lino Jakštonio dar neperimti visi „Alitos” krepšinio klubo dokumentai, nes jis kurį laiką sirgo. Dabar, kaip „Alytaus naujienoms” sakė L.Jakštonis, visi įstaigos dokumentai parengti atiduoti teismo paskirtam administratoriui.

Kas gali padėti „Alitos” klubo kreditoriams?

Pradėjus bylinėtis buvusiems „Alitos” krepšininkams ir pačiam klubui Kauno apygardos teismui pateikus ieškinį dėl skolos iš viešosios įstaigos Kauno „Žalgirio” rėmėjo priteisimo, viešos tapo ir kai kurios viešosios įstaigos „Alitos” krepšinio klubo pasirašytos sutartys bei susitarimai.
Iš jų matyti, koks brangus „Alitos” klubui ir Kauno „Žalgirio” rėmėjui vienas geriausių Lietuvos krepšininkų Darjušas Lavrinovičius.
2000-ųjų liepos 28-ąją buvo pasirašytas kontraktas tarp „Alitos” krepšinio klubo ir minėto krepšininko. D.Lavrinovičiui vieną sezoną pavėlavus atvykti į „Alitą”, šio klubo direktoriaus įsakymu buvo pakeistos kontrakto sąlygos ir sutarties su D.Lavrinovičiumi galiojimo laikas 2003-iųjų sausį pakeistas iki 2006-ųjų liepos 1 dienos.
2003 metų gegužės pabaigoje viešosios įstaigos Kauno „Žalgirio” rėmėjo direktorius Gediminas Navikauskas ir viešosios įstaigos „Alitos” krepšinio klubo direktorius L.Jakštonis pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria remiantis „Alitos” klubas dviem sezonams (2003-2004 m. ir 2004-2005 m.) „Žalgiriui” paskolino savo krepšininką D.Lavrinovičių. Už tai kauniečiai alytiškių klubą įsipareigojo paremti 600 tūkst. litų. Parama turėjo būti skirta iki šių metų birželio 1 dienos. Tuomet D.Lavrinovičiaus kontraktas būtų perleidžiamas Kauno „Žalgirio” rėmėjui. Taip pat ir 200 tūkst. dolerių transfero, arba šio žaidėjo nustatyta pradinė perleidimo kitam klubui, suma.
Tačiau kauniečiai alytiškiams sumokėjo tik 250 tūkst. litų iš pasirašytoje bendradarbiavimo sutartyje numatytų 600 tūkst. litų. Buvusio „Alitos” krepšinio klubo direktoriaus L.Jakštonio įsitikinimu, žalgiriečiai ėmėsi kitos taktikos: buvusių kelių „Alitos” žaidėjų ieškiniai teismui, skundai Ekonominei policijai, klubo bankroto inicijavimas.
Kadangi kauniečiai nepaisė sutarties su „Alitos” krepšinio klubu, jiems neturėtų būti perleistas ir kontraktas su D.Lavrinovičiumi.
Tad klubo kreditoriams skolas galėtų padėti atgauti minėta neįvykdyta bendradarbiavimo sutartis, pagal kurią kauniečiai alytiškiams su delspinigiais ir metinėmis palūkanomis skolingi apie 500 tūkst. litų.

Dvi sutartys, galiojančios vienu metu?

Šiandien lyg ir aišku, kad krepšininkas D.Lavrinovičius turi dvi galiojančias sutartis – minėtą su „Alitos” krepšinio klubu ir su Kauno „Žalgirio” rėmėju iki 2006 metų liepos 1 dienos.
2003 metų rugpjūčio 1-ąją su pastarąja įstaiga buvo pasirašytos dvi sportinės veiklos sutartys. Vienoje numatoma, kad krepšininkas, kaip ir nustatyta bendradarbiavimo sutartyje, „Žalgirio” komandoje žais du sezonus. Kitoje D.Lavrinovičius įsipareigoja „Žalgiryje” žaisti nuo 2003-iųjų rugpjūčio 1 dienos iki 2006-ųjų liepos 1 dienos.
Krepšininkas šiais metais kreipėsi į Alytaus rajono apylinkės teismą, kad jo sutartis, arba kontraktas, su „Alitos” krepšinio klubu būtų pripažinta negaliojančia. Birželį teismas jo ieškinį patenkino. Tačiau Alytaus teismo sprendimas apskųstas aukštesnės instancijos teismui.
Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Saulius Samulevičius „Alytaus naujienoms” sakė, kad padėtis tarp „Žalgirio” ir „Alitos” yra labai sudėtinga: „Rusijos krepšinio federacija mūsų federacijos jau prašo išduoti paleidžiamąjį raštą Darjušui Lavrinovičiui žaisti Kazanės „Uniks” klube. Tačiau mes negalime to padaryti, nes turi susitarti „Žalgiris” su „Alita”. Jei krepšininką išleis „Žalgiris”, į jį pretenduos „Alita”.
Šių grumtynių esmė – kam atiteks maždaug 1 mln. litų už D.Lavrinovičių? Ar „Alitos” krepšinio klubas iš Kauno „Žalgirio” rėmėjo už šį paskolintą krepšininką su delspinigiais ir palūkanomis atgaus 500 tūkst. litų, ar klubui bus grąžintas D.Lavrinovičius ir perleistas kitam klubui už pradinę 200 tūkst. dolerių (maždaug 540 tūkst. litų) sumą? Ar kauniečiai, nevykdydami pasirašytos bendradarbiavimo sutarties ir krepšininką perleisdami kitam klubui, mėgausis tuo 1 mln. litų?
Pats D.Lavrinovičius „Alytaus naujienoms” tvirtino, kad advokatai jam sakę, jog galioja jo sutartis su „Žalgiriu”. Anot krepšininko, klubai dėl jo kaunasi kaip dėl gero sportininko.

Pasijuto triuškinami

Kauno „Žalgirio” rėmėjo direktoriaus G.Navikausko teigimu, „Alitos” krepšinio klubas yra bankrutuojantis, o D.Lavrinovičius turi su „Žalgiriu” galiojantį kontraktą.
Tačiau buvęs „Alitos” krepšinio klubo direktorius L.Jakštonis pateikė buvusio Lietuvos krepšinio lygos vykdomojo direktoriaus Zenono Kamarūno šių metų gegužės pabaigoje pasirašytą pranešimą Lietuvos krepšinio federacijai, krepšinio klubams „Žalgiriui” ir „Alitai”. Jame rašoma, kad nuo šių metų gegužės 23 dienos nustojo galioti krepšininko D.Lavrinovičiaus LKL žaidėjo licencija – leidimas dalyvauti LKL 2004-2005 m. čempionate „Žalgirio” sudėtyje. Taip pat informavo, kad, pagal Kauno „Žalgirio” rėmėjo ir „Alitos” krepšinio klubo pateiktus dokumentus, registruojant komandas LKL 2004-2005 m. čempionatui, D.Lavrinovičiaus ir Kauno „Žalgirio” rėmėjo sportinės veiklos sutartis galioja iki 2005 metų birželio 1 dienos, iki 2006 metų liepos 1 dienos toliau lieka galioti sportinės veiklos sutartis tarp „Alitos” krepšinio klubo ir minėto žaidėjo. Kaip LKL vadovybė neturėjo tarp D.Lavrinovičiaus ir Kauno „Žalgirio” rėmėjo pasirašytos iki 2006-ųjų liepos 1 dienos galiojančios sutarties?
L.Jakštonio, dabar vadovaujančio viešajai įstaigai „FBC Alytus”, įsitikinimu, matyt, kažkas iš aukščiau sprendžia, kaip sunaikinti per 10 sezonų Lietuvos krepšinio lygos čempionate dvi trečiąsias vietas iškovojusią „Alitą”. Šį sezoną „Alitos” komanda šiame čempionate tikrai nežais, tačiau kaip bus kitą sezoną, dar neaišku.
„Alytaus naujienų” duomenimis, šios komandos neatsisako remti buvę rėmėjai, bet reikalaujama atsiskaityti su kreditoriais.
Alma Mosteikaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.